Kevin Pon lyckades i december med något ytterst få klarat av. Foto: Golfklobben via Facebook / Getty images

Wow!

Amatör gjorde condor – fyra under par på ett hål

Drömmer du fortfarande om att göra en hole-in-one? Kevin Pon också. Men han har lyckats med en annan bedrift...

Text: Jesper Johansson • 2021-01-13

Birdie är bra, eagle är kanon. Albatross: något endast ett fåtal av oss lyckas med.
Men en condor, fyra under par på ett hål? overkligt. Samtidigt är det bevisligen möjligt. I mitten av december lyckades en amerikansk amatör med just den här bedriften.

Kevin Pon heter mannen som spelade Chabot Golf Course 10 december. Banan, i Kalifornien, är belägen nära Pons hem och han säger till Golf Pass att han säkert spelat den 100 gånger. Men aldrig tidigare, och antagligen aldrig framöver, hade han gjort en condor på det avslutande hålet.

Hål 18 spelas 649 yards, 593 meter, och är det avslutande par 6-hålet på banan. Det är inte bevisat men mycket tyder på att det här är den första och enda condoren som någonsin slagits på en golfbana.

Och att det hände kan vi vara relativt säkra på. Gruppen framför stod vid green och såg det ske. Även gruppen bakom och en marshal på banan såg inspelet från 100 yards (90 meter) gå i hål. Pon själv kunde dock inte se slaget gå i hål. Efter en helt overklig 550 yards, 502 meter, lång drive ner för backen kunde de bara se toppen av flaggan på green placerad långt över dem.

Men hur slår man en 550 meter lång drive? Lake Chabots avslutningshål har USA:s näst största höjdskillnad, vilket förstås är till hjälp.
– Jag slog mitt inspel, jag hörde bollen landa. Människorna vid green började klappa och sen skroka. Damerna i gruppen bakom och klubbens marshal började klappa händer. Min vän frågade om den gick i hål. Vi hade ingen aning, säger Pon till Golf Pass.

54-åringen från Alameda, Kalifornien, vet inte riktigt hur hans utslag kunde bli så långt. Han säger att den måste studsat på sprinklerlock och stenar på väg fram i fairway.
– Det var mycket märkligt. Bollen rullade visserligen på bra den där dagen. Greenerna var snabbare än normalt. I vanliga fall pluggas utslagen på den där banan men inte den här gången, säger Pon.

Pon har inget officiellt handicap, även fast han spelar mycket golf. Han säger själv att han har runt 8 i handicap om han skulle mäta.
– Det är helt overkligt att den satt. Jag kan inte sluta tänka på det. Jag är en helt okej bra golfare men långt ifrån ett proffs.

Scorekortet innehållandes 73 slag och den gula bollen han använde vid det imponerande slaget, ska han en dag rama in och sätta på väggen. Så länge fortsätter han spela och försöker göra det vi vanliga dödliga har som mål varje gång vi kliver upp på ett par 3-hål. En hole-in-one, vilket han aldrig lyckats med. Men en condor slår också ganska högt, förstås.
– Jag slog två raka slag som var de bästa i min karriär. Fyra under par på ett hål talar för sig självt. Hur är det ens möjligt att gå fyra under par på ett hål?, undrar Kevin Pon – världens, kanske, enda condor-makare.

Är du själv sugen på att göra en condor hemma i Sverige? Det finns sex stycken par 6-hål i vårt land, så chansen finns – även om du lär behöva spela ett å annat varv för att lyckas. Att göra en condor är så sällsynt att det inte ens finns en matematisk uträkning över hur svårt det är. Lycka till!


Text: Jesper Johansson • 2021-01-13
19:e håletBanor och resor19:e håletBanor & resor
Scroll to Top