Banor och resor

Här är bästa golfen på Gran Canaria

Svenskarnas älskade charterfavorit satsade på golf. Det har lönat sig och nu levererar ön alltid högklassig och solig golf i modern tappning året om.

Olof Åsgård • 2016-11-11

En röst hörs från gps:en i golfbilen. ”Welcome to Anfi Tauro Golf, Gran Canaria.” Höga berg och grönskande dalar. Vidsträckta stränder som kontrasterar mot branta, dramatiska klippor. Landskapsbilden har varit ett av skälen till att Gran Canaria har hittat in i djupet av många svenska hjärtan.

Det pålitliga klimatet ett annat.

I över 50 års tid har vi vallfärdat till den solsäkra ön för att njuta av en årsmedeltemperatur på 24,5 grader och lagom svalkande bad i Atlantens vågor och destinationen har stått sig stark oavsett tid på året.

Däremot var golf på Gran Canaria länge inte lika lockande och öns anläggningar nådde sällan upp till den standard som moderna golfturister förväntade sig. Men sedan slutet av 90-talet har det skett ett uppsving och flera golfbanor i uppdaterat snitt har lyft nivån och byggt en attraktionskraft som är tydlig långt utanför Spaniens gränser.

En av dem är Anfi Tauro Golf, som har karvats fram ur en karg och torr dal på södra Gran Canaria. Miljontals ton berg, sand och sten sprängdes och skyfflades bort för att ge plats åt den spektakulära banan strax efter millennieskiftet.

Banan drar åt sig all uppmärksamhet av förbipasserande och bär värdigt upp sitt namn – Tauro.

Tjuren. Mäktig och ståtlig men samtidigt en lugn och trivsam plats att spela golf på.

Anläggningen är enorm med stort hotell och villor runt hela banan. I garaget under Anfis hotell tar caddiemastern Oscar väl hand om oss och förklarar noga hur gps:en i bilen fungerar och berättar om banan.

– Jag är här varje dag men kan fortfarande bli häpen när jag tittar ut mot banan. Jag kan inte förstå hur de gjorde när de byggde hålen däruppe, säger Oscar och pekar upp mot bergen ovanför hotellet.

– Utsikten därifrån är speciell, det kommer du märka.

Anfi Tauro är verkligen en berg-och-dalbane-upplevelse och att någon överhuvudtaget kom på tanken att anlägga en golfbana här är närmast ofattbar men samtidigt helt underbar.

Anfi Tauros spelytor är mer än tillfredsställande. Utsikten över banan, dalen och Atlanten från de högst belägna hålen är precis som Oscar antydde – väldigt respektingivande.

Vid det brantaste stupet finns ett midjehögt staket, annars är det bara små röda varningsskyltar som förklarar att det kan sluta illa för den som går för nära kanten.

Fallet är ungefär 100 meter, kanske mer.

Den spektakulära designen, dataspelslika detaljer och färger har fastnat på näthinnan. Anfi Tauro är ett absolut måste om golfbagen följt med på resan till Gran Canaria. Men den krävande terrängen testar flåsets kapacitet rejält, så golfbil rekommenderas för att fullt ut kunna njuta av den dramatiska golfbanan.

GOLFEN PÅ GRAN CANARIA:

ANFI TAURO
Spelklar 2006. Rrunt 1 100 kronor i greenfee under högsäsong. Spektakulär i Arizonastil där neongrönt gräs, färgglada och praktfulla blommor, palmer och vulkaniska klippor skapar en enastående inramning. Det är en konstlad miljö som känns väldigt främmande men det gör ingenting, att spela golf på den här banan är ett äventyr som bara måste upplevas.

MELONERAS
Spelklar 2006. Greenfee: 1 200 kronor. Vackert belägen vid Atlanten och extremt välskött parkbana som ramas in av palmer och smyckas med vita bunkrar och vattenhinder. De första nio hålen saknar närheten till havet och är mest en transportsträcka till Atlanthålen på sista nio. Härifrån kommer ingen åka hem besviken till hotellet.

SALOBRE
Spelklar 1999 (Gamla banan), 2008 (Nya banan). Greenfee: 1 000/900 kronor. Öns enda 36-håls-anläggning där den gamla banan är en klassisk spansk parkbana med smala och relativt korta hål som ryms på ett litet område. En lättspelad bana med fantastiska greenområden och greener. Den nya banan är helt annorlunda och det känns som att du har förflyttats till månen jämfört med den gamla. Här kommer stora raviner ställa till det rejält för dem som inte har längd i slagen. Linkskaraktären i bergslandskapet gör det också extremt svårt att spela säkert.

BANDAMA
Spelklar 1957. Greenfee: 1 000 kronor. Klassisk spansk parkbana i kuperat och vulkaniskt landskap där korta hål som ställer höga krav på precision blandas med längre och utmanande hål.

ÖVRIGA 18-HÅLSBANOR:
MASPALOMAS
Spelklar 1968. Greenfee: 1 000 kronor. 

EL CORTIJO
Spelklar 2000. Greenfee: 900 kronor.

Under lång tid fanns det bara två golfanläggningar på Gran Canaria. Nu har ön inte mindre än åtta och samtliga har öppet året om. Ingen är den andra lik och konkurrensen har sett till att höja spelkvaliteten på alla banor.

Förnyelsen har fått flera resebolag att stärka sin närvaro på ön de senaste åren och har breddat utbudet av golfpaket – inte minst vintertid då golfnerven och soltörsten pockar på hemma hos oss som sitter hopkurade framför brasorna.

Men den som tänker sig en solig golfresa till Gran Canaria gör gott i att utforska ön även utanför de turistanpassade och bekväma hotellkomplexen.

Att vi förflyttats från det bergiga landskapet runt Tauro och Puerto de Mogán till det torrare ökenliknande området på Meloneras. 

Golf märks främst av att temperaturen stigit avsevärt. Skuggan från golfbilens tak verkar inte göra någon som helst nytta, trots att solen står i zenit.

Meloneras är lika modern, men inte fullt så spektakulär som Anfi Tauro.

Sedan banan stod färdig 2006 har Meloneras gjort sig känd för att erbjuda underhållande golfspel på en pedantiskt välskött bana.

Första nio spelas bland prydliga palmer i böljande terräng inåt landet en bit från havet. Det illgröna gräset ser ut att trivas utmärkt i det starka solljuset.

På andra nio in höjs upplevelsen ett par snäpp. Banan leder ner mot Atlanten och övergår till en spännande golfpromenad på en platå längs kusten. Nere från stranden hörs lekande barn, båtar och beachtennis. Ljuden stör inte golfen, utan bidrar till känslan av att vara nära havet. Sista nio är också något svårare då vinden blir en klar faktor i spelet. Den är dock ett välkommet, svalkande inslag efter den gassande hettan under de första nio.

Meloneras har många bra golfhål men hål 15 sticker ut som det klart roligaste. En kort par trea men väldigt utmanande där flera olika hinder och andra svårigheter kan spela huvudroll beroende på teekulornas och flaggans placering.

Meloneras moderna tappning med breda fairways, kritvita bunkrar och skarpa klipplinjer lämnar ingen besviken.

Även Spaniens äldsta golfklubb har på sätt och vis anammat 2000-talet och golfspelande turister är varmt välkomna – Bandama, eller Real Club de Golf de Las Palmas som den officiellt heter.

Klubben bildades redan 1891 och flyttade upp till det grönskande Bandama-området från centrala Las Palmas 1957.

Restaurangchefen Leif Svensson välkomnar på klubbhusets terrass. På menyn står självfallet tapas, toppat med himmelskt goda lammracks, mör oxfilé och marmorerad entrecôte.

Leif Svensson driver numera Bandamas restaurang och hotell. Vid sidan av har han också ett eget nystartat hotell beläget på en bergstopp med utsikt över banan och den grönskande dalen.

Att Leif Svensson hamnade på Bandama är ingen slump. Redan som 18-åring testade Bollnässonen sina golftakter på det silkeslena och mörkgröna gräset och blev fullkomligt förälskad.

– När jag gick uppför 18:e fairway första gången och såg det vita klubbhuset tänkte jag att här ska jag arbeta och bo någon dag. Och så blev det.

Bandama är en fin, klassisk spansk parkbana med smala spellinjer i kuperat landskap omgärdat av låga, krokiga och väldoftande lövträd. Hålen är kluriga, roliga och ligger väldigt nära varandra.

Här är Spaniens tio bästa banor

Scroll to Top