General Views Royal Troon Golf Club

Banor och resor

Spela Stensons segerbana Royal Troon

Du kanske blev sugen att spela ett varv på Royal Troon efter Henrik Stensons triumf i The Open? September-oktober är bästa tiden för en rond.

Text: Redaktionen • 2016-08-24

Många svenskar har gjort pilgrimsfärden till St Andrews, för att spela klassiska Old Course.

Efter Henrik Stensons fantastiska seger i The Open Championship har vi nu fått en ny destination att fästa blicken på – för att spela banan där den historiska händelsen inträffade.

Royal Troon ligger på den skotska västkusten och har funnits med som en av de banor som fått chansen att arrangera tävlingen sedan 1920-talet.

Naturen och läget kommer inte knocka dig som på Turnberry.

Terrängen är inte lika underhållande och lekfull som på Royal St George’s eller Royal Portrush.

Och historiens vingslag slår betydligt hårdare i St Andrews.

Men ändå finns det en helhet som gör att det känns som att banan har en välförtjänt plats som värdbana för The Open och också är välmotiverad att besöka – i synnerhet för oss svenskar.

Klubben har också mjukat upp tidigare ganska hårda bokningsregler och nuförtiden går det hyfsat enkelt att komma ut här, även om det kostar en ordentlig slant.

Under högsäsong får du hosta upp 2 500 kronor, men då ingår också ett varv på andrabanan Portland Course.

Det bästa är att försöka spela den i september-oktober istället. Då kostar det 1 900 kronor och då behöver du heller inte spela andrabanan.

Mycket pengar.

Men säkerligen väl värt upplevelsen att få chansen att vandra i Stensons fotspår.

Spela Stensons segerbana Royal Troon
Foto: David Cannon/Getty Images
Western Gailes måste in i alla resplaner till Ayrshireområdet!


Svensk Golfs chefredaktör Tobias Bergman har spelat många golfbanor i Ayrshire och listar här tre favoriter bortom British Open-layouterna.

 

1) Western Gailes. Härlig links i lekfullt kuperad terräng och med oerhört vackert läge. Måste in i alla resplaner till området.

2) Prestwick, St Nicholas. Ja, den gamla banan i Prestwick är underbar och ett måste någon gång i livet, men tyvärr ganska dyr. Här får du vettig golf, till en billigare peng.

3) Glasgow Gailes. Ingen renodlad links med absolut närhet till havet. Här dikterar istället ljung och välformade greenområden spelet.

 

Se intervjun med Henrik Stenson efter triumfen i The Open: 

Slaget om linksgolfen


Text: Redaktionen • 2016-08-24
Banor och resorBanor & resorHenrik StensonLinksRoyal Troon GCSkottland
Scroll to Top