5de478c21e6f6

Banor och resor

Utsikter i särklass

En klar dag kan du från banan se hela vägen över till Danmark. Häng med till klassikern från 1930–talet.

Text: Tommie Gustavsson • 2016-03-31 Uppdaterad 2016-03-31

Oavsett hur många gånger du stått på 8:e eller 16:e hålets tee är det svårt att inte bli hänförd. Därifrån kan den milsvida utsikten över Öresund sträcka sig hela vägen mot Danmark under en klar dag. 

Rya är idag en klassisk punkt på den svenska golfkartan. Klubbens ursprung kan spåras tillbaka till 1934 då den föddes som Helsingkrona GK, vilket är talande för det geografiska läget mellan Helsingborg och Landskrona. Först två år senare antogs namnet Rya.
Historien kantas också av välkända elittävlingar som Martini Cup och Omegaslaget, som varit en plattform i många spelares utveckling. Under åren har namn som Henrik Stenson, Peter Hanson och Robert Karlsson passerat revy i startfälten.

Karaktär:
Seaside-, hed- och parkbana.

Spela när:
Mysigast på sommaren, men ofta spelbar året runt.

Passar för:
Alla. Men den rejälaste backen – mellan hål 4 och 5 – prövar konditionen.

Öppningshålet:
Ett generöst par-5 hål på 440 meter från tee 56 och 390 från tee 48. Stora möjligheter för alla att starta ronden bra.

Räcker en trepack:
Absolut. Visst finns det några vattenhinder, men de är ganska snällt placerade. Dessutom har ruffen klippts ned på ett tilltalande sätt.

Höjdarhål:
Svårt att välja mellan hål 8 och hål 16. Men vi fastnar för hål 8, ett par 5-hål där tee är högt placerad. Den som slår långt kan gena och ta sig in på två slag. Men då riskerar man också att hamna out, över fairway. Den försiktige/kloke slår utslaget rakt och lägger upp för ett kort inspel. Ett av Sveriges bästa par-5 hål.

Äta:
God mat i klubbens mysiga krog precis vid vattnet. Här kan man sitta länge och njuta.

Tveksamt hål:
Hål 5, en par-4 på 401 meter från tee 56 och 367 meter från tee 48 är i längsta laget. Speciellt som greenen är ganska liten och inte gjord för att ta emot långa inspel.

Roligaste korthålet:
Hål nummer 16, 150 från tee 56 och 143 från tee 48. Otroligt vackert hål med havet i bakgrunden. Här är vinden en helt avgörande faktor. Klubbvalet kan pendla mellan driver och wedge.

Proffsets tips:
“Njut. Utsikten är fantastisk. Dessutom är banan alltid i fint skick. Nya klipplinjer och andra förbättringar har höjt standarden avsevärt de senaste åren. Banan spelas inte så lång om inte vinden friskar i. Men det går ändå inte bara att dundra på. Det gäller att tänka strategiskt.”
Louise Friberg, LPGA-vinnare och fostrad på Rya, numera anställd i kansliet, tips inför ronden:

Plus:
Utöver den klassiska 18-hålsbanan har Rya en sexhålsanläggning. Perfekt för nya golfare, unga som gamla, och utmärkt också för den som vill vässa sitt närspel.

Minus:
Drivingrangen ligger inte så långt från klubbhuset. Men det är lite bergsbestigning att ta sig upp till rangen. Misstänker att många struntar i att värma upp av den anledningen.

 

Gillade du artikeln? Missa inte att gilla Svensk Golf på Facebook!


Text: Tommie Gustavsson • 2016-03-31
Banor och resorBanor & resorRya GK
Scroll to Top