5de482bbd1580

Banor och resor

Marockos bästa golfbanor

Seasidegolf vid Atlantens otyglade kust eller ökengolf framför de majestätiska Atlasbergen? Fast varför välja? I Marocko finns ytterligheterna inom räckhåll.

Text: Eric Franzén • 2015-12-23 Uppdaterad 2015-12-23

Var tionde meter står en polisman och borrar sin röntgenblick rakt i genom vindrutan. Stramt uniformerade och tätt uppställda efter avtagsvägen mot El Jadida har de utposterats, med ett koppel av röda marockanska flaggor vajandes bakom.

Deras markerade närvaro både fascinerar och framkallar en smått obekväm känsla.

Jag är dock totalt ovetandes om att poliserna egentligen krattar den ändlösa asfaltsmanegen inför att konvojen med Muhammed VI ska blåsa förbi under eftermiddagen.

Landets kung ska närvara när en ny galoppbana invigs i närheten. Och varken kungahuset eller hästkapplöpning är något du skojar om i Marocko.

Det är egentligen Hassan den andre, Muhammed den sjättes fader, som mest bidragit till att jag svänger höger i rondellen mot vägen där Mazagans resortkomplex tronar, en dryg timme utanför Casablanca.

Hassan II hade en uttalad passion för golf. Under hans tid vid makten stärktes spelets profil avsevärt

i landet, exempelvis genom en mångårig Europatourtävling och den bana som uppfördes i direkt anslutning till kungapalatset.

Men det är först under denna sida av 2000-talet som man på allvar kastat sig ut på den internationella marknaden och börjat exploatera möjligheterna för golfturism hårdare.

Och ingen gör det i samma skala som Mazagan.

Marockos bästa golfbanor
Läs hela reportaget från Marocko på sidan 52 i nummer 10 av Svensk Golfs – du hittar tidningen i arkivet.

En av sex högklassiga resortprojekt med kustläge som uppfördes inom ramarna för satsningen Plan Azur, som initierades av landets styre efter millennieskiftet. Någon kilometers bilfärd in på det jättelika området väntar efter att anläggningens obligatoriska säkerhetskontroll gett grönt ljus.

Konturerna av hotellbyggnaden blir allt skarpare ju närmare Atlanten man kommer, när det sandfärgade jättekomplexet skjuter upp ur marken med odiskutabel pondus. Bakom de utsmyckade portarna passeras gränsen till ett eget ekosystem – med ett kasino, möbelbutik, ett överraskande välutrustat gym och inte minst nio restauranger som erbjuder allt från fransk gourmetbistro till massiv buffé med inhemska förtecken. 

För den som bor i hotellets östra flygel blir det inte alltför många minuters promenad till golfen. På den rymliga gräsrangen dröjer det heller inte många minuter innan någon oroligt fyller på bollpyramiden eller tvättar din använda klubba. Men den uppskruvade servicenivån riskerar givetvis att eka tomt om själva kärnprodukten, banan, inte levererar i samma gränsland.

De flesta tvivel om detta skingras efter att de första saktmodigt trevande inlandshålen tagit oss allt närmare atlantkustens uppretade skepnad. Gary Players designteam har där förädlat de öppna vidderna med mjuka svepande linjer som inte fallit ur ramarna på Kiawah Island, eller på någon annan modern seasidebana av bättre rang.

Det undersköna korthålet 15 inleder den starka avslutningen där vinden och spelytornas förrädiska bredd egentligen efterfrågar mer precisa linjer än vad de första anblickarna från tee avslöjar.

En klubbas bestämda bris i luften och cirka 25 grader på termometern speglar det väder som erbjuds merparten av året – inklusive sommarmånaderna. 

Scenskiftet blir markant ett knappt dygn senare. För några timmar på den breda motorvägen räcker för att ersätta den saltstänkta havsluften med knastertorrt ökenklimat. Jag har förflyttat mig drygt 20 mil söder om Casablanca, till Marockos tredje största stad. Och de flesta som flyter med i landets ändlösa turistflöde hamnar till slut här i Marrakech.

När bilen parkerats vid hotellet viks den tidiga kvällen för några tillbakalutade timmar i Medinan.

Marockos bästa golfbanor
Golfen i Marrakech – granne med Atlasbergen.

Efter en natt på Palmeraie Palace väntar 18-hålsbanan som blev ett av Robert Trent Jones den äldres sista verk. Layouten bär inte oväntat tydliga likhetstecken med många av hans alster i södra Spanien. Det är tekniska och relativt korta dogleg-hål samt en och annan damm med risk- och belöningselement.

Med andra ord: solid resortgolf av den gamla skolans snitt, som stilfullt paketeras ihop med känslan av att saktmodigt promenera i en lummig marockansk park där man stundtals innesluts av led med täta palmer.

Det finns också en niohålsslinga som har ritats av den forna kanadensiska tourspelaren Stephane Lebot, som är golfansvarig på anläggningen – och en av många fransk- och engelsktalande spelare som byggt en yrkesmässig karriär i Marocko. 

Golfutbudet runt Marrakech har expanderats kraftigt under de senaste åren. Över tio banor är nu öppna för spel, samtidigt som ett antal projekt existerar på planeringsstadiet.

PalmGolf Ourika är tveklöst en av de mer högprofilerade satsningarna, och belägen strax utanför den exklusiva utkanten av staden som börjat sträcka sig ut mot Ourikadalen. Bakom rangen är en öde markplätt av större areal fridlyst till byggstarten för anläggningens hotell. På behörigt avstånd från banans inkråm radas redan prydliga längor med dovt rödfärgade tvåvåningsvillor upp. Husområdets utformning, vegetationen, landskapet och den vidöppna ökenbanan för tankarna till Arizona.

Men det räcker med att snabbt vända huvudet mot Atlasbergens överblickande skepnad för en omedelbar och intagande påminnelse om vilken kontinent du egentligen befinner dig på. 

Vid sidan av styrets förhoppningar om att landets politiska stabilitet förblir intakt kommer golfen vara en viktig del i Marockos fortsatt aggressiva intåg på den globala turistmarknaden. 

Landet hamnade utanför oroligheterna under den arabiska våren, men har likt många andra en ständigt förhöjd beredskap mot terrorism, samtidigt som utvecklingen i Nordafrika följs mycket noggrant. 

Staten är tungt drivande bakom den utfästa satsningen Vision 2020 där man strävar efter att inom fem år dubbla dagens 10 miljoner internationella besökare.

 

Nyfiken på Mazagan? Då kan du följa med på den unika resan – Svensk Golf Superstart – där Golfskolans instruktörer och Swedish Golf Teams experter ger dig en perfekt inledning på nästa säsong.

Så får du en Superstart på säsongen


”Du som vill bättre golfare – och ha roligt måste åka med”


Nu utökar vi Superstart-platserna från Arlanda


Text: Eric Franzén • 2015-12-23
Banor och resorBanor & resorMarockoVeckoresa
Scroll to Top