Här fanns ett “waste land” precis bortom “The Strip” i Las Vegas – innan Tom Fazio började bygga golfbanan Wynn Las Vegas.

Banor och resor

Här är USA-banorna med den dyraste greenfeen

Tycker du att greenfeen på Bro Hof är i högsta laget? Då kanske du ska undvika de här banorna om du åker på golfsemester till USA.

Text: Michael Åhman • 2015-10-26 Uppdaterad 2015-10-26

Den dyraste greenfeen på Bro Hof är 1 850 kronor – Stadium Course på en helgdag.

Banan kommer dock inte upp på topplistan när vi blickar ut över världen. Här är de dyraste spelavgifterna i USA – listan har Golf.com tagit fram. 

 

10. Spyglass Hill – 385 dollar

Spyglass Hill är en av del av Pebble Beach Company som, förutom banan med samma namn, också innefattar The Links at Spanish Bay och Del Monte Golf Course. Banan invigdes 1966 och fick sitt namn från äventyrsromanen Treasure Island. Alla banans hål har förresten namn från bokens karaktärer och platser. Egenskaper som krävs av dig som golfare på Spyglass Hill: Att kunna slå långt. Och att kunna slå rakt. 

Här är USA-banorna med den dyraste greenfeen
Greenbrier Old White fyllde 100 år förra året. En bana som är byggd som en hyllning till europeiska klassikerna.

9. Greenbrier Old White – 395 dollar

Greenbrier öppnades 1914 och är en av de äldsta banorna i USA. En populär resort för amerikanska presidenter och här finns också en stor underjordisk bunker som var tänkt som skyddsrum för USA:s kongress under Kalla kriget. Banan är en hyllning till sportens europeiska härkomst med hål som har klassiska skotska banor som förebild. En runda på Old White är ett möte med golfens historia.

8. CordeValle – 400 dollar

I den södra spetsen av Silicon Valley ligger denna Robert Trent Jones Jr-ritade bana i ett landskap som mest liknar ett vykort från norra Kalifornien. Under åren 2010-2013 var banan värd för Frys.com Open. Banan har med tiden förvandlats från privat med “allmänna spelrätter” till en elegant resort. Du måste bo på anläggningen om du vill spela.

Här är USA-banorna med den dyraste greenfeen
En Pete Dye-pärla vid Lake Michigan som bjuder på stora utmaningar.

7. Whistling Straits – 430 dollar

Något så ovanligt som en linksbana byggd på klippor som blickar ut över Lake Michigan i Wisconsin. Banan öppnades 1998 och konstruktören Pete Dye behövde 610.000 kubikmeter jord och sand för att göra bana av ett område som tidigare bland annat varit ett flygfält. För att ge den rätta links-känslan finns här såväl stenbroar, pot-bunkrar som en flock skotska får.

Här är USA-banorna med den dyraste greenfeen
Pinehurst No 2 skiljer sig från många amerikanska banor genom att inte vara stenhårt manikyrerad. FOTO: Getty

6. Pinehurst No 2 – 430 dollar

Banan i Pinehurst i North Carolina öppnades 1898 och är en av USA:s äldsta. Den andra banan (No.2) ritades av Donald Ross och öppnades 1907. Själv ansåg han att den banan var det “mest rättvisa testet på mästerskapsgolf som jag någonsin byggt”. Anläggningen Pinehurst Resort var länge världens största golfresort innan den passerades av kinesiska Mission Hills.

5. Cascata – 445 dollar

Cascata är en av tre banor i Las Vegas som finns med på denna topplista. Banan ritades av Rees Jones, öppnade år 2000 och är sinnebilden av ordet spektakulär. Cascata är det italienska ordet för vattenfall och det är ett passande namn. Ett över 100 meter högt vattenfall slingrar sig ner från bergssidorna och passerar så småningom igenom (!) klubbhuset.

Här är USA-banorna med den dyraste greenfeen
Ett av världens mest fotograferade golfhål: 17:e på TPC Sawgrass. FOTO: Getty Images

4. TPC Sawgrass – 400 till 495 dollar

TPC Sawgrass i Florida öppnades 1990 med ambitionen att vara en “stadion för golf” med “naturliga läktare” längs banan på ett sätt som aldrig tidigare funnits inom golfen. Till en början tyckte proffsen att banan var lite väl spektakulär, men numera har den kritiken tystnat. Banans 17:e hål, det 130 meter långa “Island Green” är en av sportens mest fotograferade.

Här är USA-banorna med den dyraste greenfeen
Pebble Beach, den kanske mest kända “pay-and-play”-banan för premiumgolfaren. FOTO: Getty

3. Pebble Beach – 495 dollar

Den här banan på Monterey-halvön räknas ofta som en av de vackraste i världen med den enastående utsikten över Carmel Bay. Banan invigdes 1919 och en av målsättningarna med bygget var att placera så många hål som möjligt längs havet. Men smakar det så kostar det.

2. Shadow Creek – 500 dollar

När banan öppnades 1989 låg greenfee på hisnande tusen dollar! Så relativt sett har det blivit billigare. En populär bana bland “kändisar” – idrottare, filmstjärnor och kasinokungar – och lämpligt placerad i norra utkanten av Las Vegas.

1. Wynn Las Vegas – 500 dollar

Blott en drive ifrån “The Strip” i Las Vegas låg tidigare ett övergivet område som tidigare varit platsen för det nu rivna Desert Inn. På denna centrala “rivningstomt” fick Tom Fazio ta till allt sin fantasi. Han flyttade berg av skrot och planterade tusentals träd, samtidigt som han skapade ett 12-meters vattenfall precis bakom den 18:e greenen.

FOTNOT: Dollarn står i dag i 8.48 SEK. En greenfee på Wynn blir därför 4.244 SEK. 

Ett minne för livet


California Dreaming


Text: Michael Åhman • 2015-10-26
Banor och resorBanor & resor
Scroll to Top