5de4866567666

Världens tio galnaste golfhål

Vissa av dem kan spelas med livet som insats. Andra har kostat ofattbara summor att bygga. Här är världens tio galnaste golfhål.

Text: Eric Franzén • 2015-10-21 Uppdaterad 2015-10-21

Vi har tidigare berättat om Over The Top Golf, banan som består endast av ett par 3. Men det är å andra sidan beläget 1 371 meter ovanför staden Queenstown, Australien och bjuder på storslagna vyer.
Och för att komma till utslagsplatsen krävs en helikopterfärd.

Här är nio andra galna golfhål.

Världens tio galnaste golfhål

Coeur d’Alene Golf Resort, Idaho, USA
Hål 14, par 3
160 meter (blå tee)/125 meter (röd tee)

Att ståta med en ö-green är inte längre tillräckligt spektakulärt i sig för den som vill fylla sin lyxresort med gäster av dollarstinn rang.
Scott Miller drog därför hela konceptet till sin spets när han pallrade upp nästan 1 400 kvadratmeter krypvensgreen på 105 skumfyllda betongblock. Möjligen är det också världens mest dynamiska hål, då längden kan skiftas efter humör med ett enkelt knapptryck på det dator-styrda kontrollsystemet. Även om ett antal bollar åkt i Coeur d’Alene stoppas inte golfaren från att äntra The Putter Shuttle.
Ja, den elstyrda båten som puttrar ut till greenen. Precis det klämmiga transportkoncept vi tror att Old Tom Morris egentligen såg framför sig under promenaderna över The Swilcan Bridge. 

Världens tio galnaste golfhål

Brickyard Crossing Golf Course, Indianapolis, USA
Hål 7, par 3
164 meter (blå tee)/114 meter (röd tee)

Har du har sagt upp bekantskapen med nära barndomsvänner som av misstag skramlat till med bagen i din spröda baksving? Okej, kompis. Undvik då att spela Brickyard Crossing. Till varje pris. Sjuan inleder den loop av fyra hål som lagts ut innanför Indianapolis Motor Speedway – där klassiska Indianapolis 500 körs. På tee är du bara en wedge från brölet av uppretade Nascar V8:or och den fräna lukten av högoktaniga bränsleångor och bränt gummi. Banan då? Något överraskande finner vi här en inte alls så dum Pete Dye-design, som är ett av stadens stabilare kort i traktens publika golfutbud.

Världens tio galnaste golfhål
Världens tio galnaste golfhål

Elie Fife, Skottland
Hål 1, par 4
384 meter (vit tee)/365 meter (röd tee)

Det finns folk som gnäller över ett blint förstaslag på ettan. Och så finns det de som gör något åt saken. Medlemmen Gavin Reekie bör räknas in bland de sistnämnda. På något sätt baxade han under 1960-talet hem ett tio meter högt periskop, som tidigare suttit på ubåten HMS Excalibur. Och voilà. En titt i det långa röret eliminerar enkelt risken att ha ihjäl andra golfare som rotar runt i det blinda landningsområdet bakom kullen som skymmer vyn från teen. Även vi gäster uppmuntras generöst att snurra ett varv eller två på periskopet – som vanligtvis hanteras av startern.

Världens tio galnaste golfhål

Palmer Coolum Resort, Queensland, Australien
Hål 9, par 4
354 meter (svart tee)/286 meter (röd tee)

Banans nionde hål var tidigare en smått minnesvärd historia med vatten på högersidan. Fram till för något år sedan. Då hände det grejer, för att tala klarspråk. Plötsligt pryddes området bredvid hålets fairway av en gigantisk och hungrigt grinande Tyrannosaurus rex. Bakom den minst sagt intressanta utsmyckningen återfanns resortens lätt excentriske ägare Clive Palmer. Australiensiska PGA var lagom roat och kontrade med att dra bort tourtävlingen Australian Open från banan. Clive Palmer kunde dock inte bry sig mindre, utan har prytt området med fler dinosaurieskulpturer som ska marknadsföra den egna nöjesparken (nej, vi skämtar inte…) Palmersaurus.  

Världens tio galnaste golfhål

Trump National GC, Los Angeles, USA
Hål 18, par 4
444 meter (blå tee)/348 meter (grön tee)

Donald Trump vs Naturens krafter: 1-0. Så kan man summera att mogulernas mogul till slut lyckades återuppbygga avslutningen på forna Ocean Trails Club. För dagens 18:e hål på Trump National LA ligger på samma plats där tidigare 300 meter fairway försvann rakt ned i Stilla Havet. Notan för att färdigställa hålet landade på 415 miljoner kronor – alltså mer än den totala budgeten för Bro Hofs 36 hål. Trump har på sedvanligt blygsamt manér offentliggjort faktumet att detta är världens dyraste golfhål på en skylt bredvid första tee. Bra så, för även om par 4-hålet har ett spektakulärt läge har vi svårt att speltekniskt räkna hem detta som ett av delstatens fem bästa avslutningshål.

Världens tio galnaste golfhål

Carbrook Golf Club, Queensland, Australien
Hål 14, Par 3
169 meter (blå tee)/150 meter (röd tee)

Bollhåven bör stanna i bagen om du skickat en bekvämt inkörd Pinnacle Gold i den 14 hektar stora dammen i hålets närhet. Vid en översvämning under 1990-talet spolades ett gäng bistra tjurhajar in i vattenhindret från det närliggande inloppet till havet. Sedan dess har de respektingivande bestarna gjort sin grej där. Ironiskt noterar vi att också denna farliga hajart trivs alldeles utmärkt i grunt vatten, där den i full fart kan attackera den stackars bogeyspelare som är dum nog att inkräkta på det hårt markerade reviret.

 

KOLLA IN DET HÄR TV-REPORTAGET FRÅN HAJ-BANAN: 

Världens tio galnaste golfhål

Shiskine Golf and Tennis Club, Isle of Arran, Skottland
Hål 3, par 3
117 meter

En modern arkitekt som Tom Fazio hade rullats i tjära och fjädrar samt deporterats från USA på livstid om han byggt detta hål på en bana i Palm Springs. Men i Skottland jobbar man inte riktigt så. Tack och lov. För slaget som ska lirkas in på den blinda greenen på klippavsatsen 20 meter ovanför tee är ett pirrande lotteri. Lite för mycket vänster? Stekt. Lite för kort? Helt stekt. Lite för lång? Aj, då.
Någon där ute som fortfarande undrar varför hålet döpts till The Crows Nest (kråkboet)? I så fall… nästa fråga, tack!

Världens tio galnaste golfhål

Legends Golf & Safari Resort, Pretoria, Sydafrika
Hål 19, par 3
365 meter

Ja, vän av ordning. Detta är ett par 3. Som verkligen mäter över 300 meter. Här fördelas kubikmeter med skrytfaktor bland individer som har lite för mycket pengar brännandes i plånboken. Till detta 19:e hål finns bara ett färdmedel och det stavas helikopter. Höjdskillnaden ned till greenen är över modiga 400 meter. Den som vågar trotsa känslorna av svindel och spanar ned mot den fjärran avlägsna pinnen kan ana en green i formen av kontinenten Afrika. Har gimmick-mätaren ännu inte gått i taket? Okej, då kan vi avslutningsvis meddela att ett hole in one på denna lågmälda skapelse belönas med en miljon dollar. 

Världens tio galnaste golfhål

Phuket CC, Phuket, Thailand
Hål 10, par 5
509 meter (blå tee)/437 meter (röd tee)

Många dubbelkollar tvekande scorekortet när caddien säger att detta är ett par 5, och i nästa ögonblick försöker sälja in möjligheten att driva greenen. Hålets lekfulla design, där fairway tajt kramar kanten på den runda dammen, innebär dock möjliga spellinjer där den som har längden får lättare att lassa upp förstaslaget vid pinnen än att försöka nå dit in på två eller tre slag. Men finns det inte minst 220 meter att lägga bakom bollen (från normal herrtee) är det bara att svälja och inkassera en säck med vuxenpoäng. 

Är det här världens häftigaste golfhål?


Idrottsarena blir golfbana


Golfrundan som tar fyra dagar


989 meter över havet – snacka om äventyrsgolf!


Text: Eric Franzén • 2015-10-21
Banor och resor
Rulla till toppen