Hillside GC bjuder på en härlig upplevelse. Här ser vi det elfte hålet. Foto: Getty Images

Banor och resor

Fotbolls- och golfresa i England

När proffsen och British Masters lämnat är det din tur att upptäcka Hillside GC.

Text: Oskar Åsgård • 2014-03-24 Uppdaterad 2014-03-24

Reportaget publicerades ursprungligen i Svensk Golf 2/2014. 

 Liverpool är för många synonymt med fotboll. Men området bjuder också på några av Storbritanniens bästa golfbanor. Här får du en helg med både fotboll och golf i världsklass.

I bland kan en tystnad vara talande. Som när 44 768 adrenalinstinna och förväntansfulla fotbollsfans, många med åtminstone en pint innanför jackan, står helt tysta. Det är “Rememberance Weekend” i Storbritannien och den samlade publiken på anrika arenan Anfield i Liverpool hedrar före avspark minnet av de som stupat i drottningens tjänst.

Men ska vi vara ärliga är det inte magnituden av just den upplevelsen som lockat oss hit. Tvärtom är det de mer ljudliga attributen som förknippas med att uppleva en fotbollsmatch live, från vassa hejaramsor och otyglat måljubel till gutturala utrop när domare eller spelare inte agerar som publiken önskar, som fått oss att resa till den engelska nordvästkusten. Som nyss när de drygt fyrtiotusen personerna runt omkring oss tillsammans sjunger “You’ll Never Walk Alone” – musikstycket som Liverpool Football Club sedan 1960-talet gjort till sitt – med sådan pondus att rysningarna trängs längs ryggraden.

Det senare borde inte förvåna. 

“Det här är den bästa engelska fotbollsupplevelsen, de sjunger de bäst!” har svenske Anton, som i sällskap med tre kompisar rest hit för att se matchen, någon halvtimme tidigare förklarat för oss. Våra vägar korsas inne på puben The Arkles, ett populärt vattenhål där många väljer att slå sig ner i någon av de rödblommiga plyschklädda sofforna bakom de nötta mörkbruna borden eller, om man är sen, tränger sig fram till en någorlunda vettig ståplats i folkhavet och sköljer ner försnacket inför matchen med en ale eller cider. Den som på matchdagar serveras i plastmuggar för att allas strupar ska kunna tillgodoses samtidigt. 

Enligt bartendern är puben också den enda i krokarna som välkomnar såväl hemma- som bortasupporters. Just den här lördagen skymtas visserligen inte många bortafans men Peter och Gillian, två hängivna Liverpool-supportrar som sex-sju gånger om året bilar hit från hemmet i Newcastle och gjort en tradition av att alltid värma upp på The Arkles, försäkrar oss att det aldrig är “any bother” här.

Den tysta minuten övergår abrupt i laddade applåder och bortalaget Fulhams anfallare Pajtim Kasami sparkar igång matchen. Eftersom våra fotbollshjärtan klappar starkare för Londonlaget än Liverpool bevittnar vi matchen från bortasektionen, men det är tydligt att många runt omkring oss är Pool-supportrar och för den som bara vill njuta av Premier League-fotboll på plats är det både billigare och oftast enklare att hugga en biljett bland bortasupportrarna.

Att mannen framför oss vuxit upp i Londons sydvästra delar är dock uppenbart. Till en början matar han kvicka gliringar riktade mot Liverpoolspelarna, men i takt med att hemmalaget kopplar grepp om matchbilden och blottar bortagängets svagheter övergår utropen till fränare angrepp på lata Fulham-spelare och deras inkompetenta tränare (som sparkades tre veckor senare).

Det går förstås att förundras över hur en vuxen människas engagemang i tjugotvå andra vuxna, nåja, mäns jakt på en boll kan vara så obetingat hängivet, i en relation kantad av sekundsnabba växlingar mellan hat och kärlek. Samtidigt är det just den passionen som gör fotbollsupplevelsen här så medryckande. Den som sammanfattat andan allra pricksäkrast var nog Liverpool-ikonen och forne tränaren Bill Shankly, som konstaterade: “Vissa tycker att fotboll är en fråga om liv och död. Jag gillar inte den inställningen. Jag kan försäkra dem att det är mycket allvarligare än så.”

Med det i bakhuvudet var det kanske bäst för stämningen på pubarna ikväll att Liverpool vann matchen med 4–0.

Bild 1130975
Klubbhuset på Hillside GC. Foto: Getty Images
 

Vägen är varken den vackraste i världen eller den mest storslagna. Ändå kan jag märka hur magkänslan till lika delar består av förväntansfullt bubblande och respektfull aktning. Det är känslan av att befinna sig i närheten av välsignad mark. 

Bara någon kilometer västerut från landsväg A565 som ringlar sig fram genom småsömniga men emellanåt ganska pittoreska samhällen, där uniformt välklädda skolbarn promenerar till sina studiesalar, ligger nämligen Sefton-kusten. Om vi tänjer lite på det och räknar in hela kuststräckan från Royal Liverpool Golf Club i söder till Royal Lytham & St Annes Golf Club i norr så hittar vi här en av de absolut främsta samlingarna av linksbanor i hela Storbritannien. 

Kanske till och med den bästa, sett till både bredd och spets.

Kustens kronjuveler är givetvis de tre kungliga banorna, förutom de nyss nämnda även Royal Birkdale Golf Club, som alla ingår i den exklusiva rotation av spelplatser för golfens äldsta mästerskap – The Open Championship.

Stjärnstatusen kommer dock med ett pris, räkna med greenfeenivåer som till och med under lågsäsong lämnar ett minst 100 pund stort hål i plånboken. Även om det för många är tre tillräckligt stora upplevelser för att betinga den kostnaden så mår reskassan bra av att se sig omkring, så vi väljer att lägga i hyrbilens elektriska handbroms på Hillside GC.

Den artige mannen i shopen, med en grå rundhalsad finstickad tröja och mörka välstrukna chinos, rycker 65 pund var av oss, ger oss koden till omklädningsrummet och pekar i riktning mot första tee. På väg dit utväxlar jag blickar med en medlem som med ett brett leende utbrister “It’s a rare animal, a rare animal” och syftar på det ymniga solskenet som denna novembersöndag faktiskt får den egna lammullströjan att emellanåt kännas för varm.

Öppningshålen sätter scenen, där mjukt undulerade fairwayytor, gapande bunkrar, järnvägsrälsen och genomtänkta, väldefinierade konturer som ramas in av frodigt ruffgräs talar om att en välplanerad spelstrategi kommer att vara avgörande för scoren. Men det är först när vi beger oss ut på de sista nio hålen som det linksäventyr Hillside med råge bjuder på träder fram på riktigt. Få linksbanor kan stoltsera med lika höga, breda och vackert dramatiska dynformationer som här. Det läckra lilla korthålet, banans tionde, utslaget från den upphöjda utslagsplatsen på elvan, inspelet uppför det 13:e, där minst tio meter höga sanddyner omsluter greenen, eller det häftiga 14:e hålet som spelas i en dalgång mellan de tornande gräsklädda sandformationerna är alla nyckelingredienser i vad den Southport-uppvuxne Sam, som vi växlar några ord med på Formby GC dagen efter, kallar för “de bästa sista nio hålen du någonsin kommer att spela”.

Riktigt så långt kanske inte vi sträcker oss, men hålen kommer inte att lämna någon oberörd, vare sig du har noll eller hundra tidigare linksupplevelser i kroppen.

Får du dessutom chansen att runda av varvet med ett glas och ett sorglöst samtal med din spelkamrat framför klubbhuset medan solnedgångens mjuka eftermiddagsstrålar kastar tongivande skuggor över kulissen, samtidigt som kvart i fem-tåget mot Liverpool susar förbi, kan du kreditera minneskontot med en insättning som sent kommer att glömmas bort.

Bild 1130976
Klubbhuset på Formby GC. Foto: Getty Images
 

Andrew Witherup, pro på Formby GC, välkomnar mig in i den trånga men charmiga shoppen och vi växlar några ord innan tee off.

– De kungliga banorna lockar med The Open, men det är först när du upptäcker även de andra banorna här som du får full valuta för pengarna, säger Witherup, och jag är på god väg att förstå vad han menar.

Formby har en lång historia som sträcker sig ända tillbaka till 1884 och på området framför det vitmålade klubbhuset med sitt karaktäristiska klocktorn breder två banor ut sig. Förutom banan som medlemmarna i Formby GC disponerar ligger här även den 18-hålare som nyttjas av damerna i Formby Ladies GC, en av Storbritanniens få klubbar med enbart kvinnliga medlemmar. Män är dock varmt välkomna att spela banan och för den spelsugne bjuder hålen på en behaglig spelupplevelse för klart överkomliga 35 pund. Men missta er inte, tar ni er till Formby måste klubborna få vädras på the “Gents Course”.

Ju längre ronden lider, desto säkrare blir jag i min övertygelse att Formby är en av de läckraste links, eller golfbanor för den delen, jag spelat. För huruvida det här ska klassas som en äkta linksbana går absolut att diskutera och det bästa är nog att landa i att den erbjuder en hyfsat unik och svårstämplad spelupplevelse. Här blandas gåtfulla designinslag, som det blinda inspelet till hål sex, som inte hade skämts för sig på mer erkända ursprungslinks som Cruden Bay, Prestwick eller The Machrie, med strategiskt bunkrade och precisionskrävande hål som ettan och tvåan. Där vandrar snarare tankarna iväg till klassiskt brittiska inlandsbanor. Oavsett vad vi väljer att kalla det är det inget annat än riktig kvalitetsgolf.

Jag når nionde hålets upphöjda tee och njuter av vyerna av det otyglade linkslandskapet till höger om fairway som leder ut mot krusningarna på Irländska sjön. Här spelades ursprungligen sluthålen på första nio innan erosionen på 1970-talet tvingade klubben att göra om sträckningen. Jag drömmer mig bort och föreställer mig hur banan kan ha sett ut på den tiden.

Även här talar tystnaden till mig. 

Städer med bra fotboll & golf

MANCHESTER
Golfen: ϑ ϑ ϑ ϑ 

Kommentar: I praktiken tar det bara 20 minuter längre att ta sig från Manchester till Southport än vad det gör från Liverpool, vilket innebär att en avstickare till det områdets vassa banutbud finns inom räckhåll. För den som vill hålla sig närmare staden kan Prestbury GC eller Stockport GC vara habila alternativ.

Fotbollen: ϑ ϑ ϑ ϑ ϑ

Kommentar: Manchester United har visserligen tappat Sir Alex, men det går inte att förneka att Manchester med United och City är Englands näst hetaste fotbollsstad efter London.

Staden: ϑ ϑ ϑ 

Kommentar: Njae, staden i sig är inte det som främst lockar till en resa till Manchester. Men visst, lite skaplig shopping går att hitta på Arndale Shopping Centre eller Trafford Centre.

LONDON
Golfen: ϑ ϑ ϑ ϑ 

Kommentar: Om du letar efter links får du tugga motorväg i cirka två timmar för att nå sydostkusten vid Deal, där läckra slingor som Prince’s, Royal Cinque Ports och Royal St George’s trängs. Men förakta inte ett besök på någon klassisk hedbana i Surrey-området.

Fotbollen: ϑ ϑ ϑ ϑ ϑ

Kommentar: Hela sex Premier League-lag har London skrivet längst ned i adressraden. Här kan du vilken spelvecka som helst vara säker på att hitta en spännande PL-match värd att spana in.

Staden: ϑ ϑ ϑ ϑ ϑ

Kommentar: London rankas återkommande bland de fem mest populära turistdestinationerna varje år och det finns förstås goda skäl för det. Vid sidan av golf och fotboll kommer du knappast kämpa för att hitta sätt att slå ihjäl tiden på i huvudstaden.

 

CARDIFF OCH SWANSEA
Golfen: ϑ ϑ ϑ ϑ 

Kommentar: Södra Wales är nog en oupptäckt golfdestination för många, men här finns både mästerskapsbanor som Royal Porthcawl och Celtic Manor samt linksjuveler som Pennard och påkostade nybyggen som Machynys Peninsula.

Fotbollen: ϑ ϑ ϑ 

Kommentar: För första gången hittills har Wales två lag i Premier League säsongen 2013/14. Det medför givetvis att det varit en sann fotbollsyra i området det senaste halvåret. Frågan är bara om bägge lagen klarar av att hålla sig kvar i högsta divisionen.

Städerna: ϑ ϑ ϑ 

Kommentar: Helt ärligt så är nog det bästa tipset till den som hänger i Cardiff eller Swansea och vill slå ihjäl några timmar att helt enkelt fly staden och dra till exempelvis Pembrokeshire Coast National Park, där Wales vackra natur kommer till sin rätt. 

LIVERPOOL
Golfen: ϑ ϑ ϑ ϑ ϑ

Kommentar: Se texten, mycket vassare banutbud än såhär är svårt att hitta i Storbritannien.

Fotbollen: ϑ ϑ ϑ ϑ 

Kommentar: Liverpool är ju inte det enda Premier League-laget i staden. Rivalen Evertons historia sträcker sig faktiskt ännu längre bakåt i tiden och det sägs att majoriteten av invånarna i Liverpool är Everton-fans.

Staden: ϑ ϑ ϑ ϑ 

Kommentar: Har fått en ordentlig uppfräschning på senare år och området kring jättelika shoppingcentret Liverpool One, med restauranger, biografer och närheten till vattnet är trevligt.

…och fler städer med bra golf och fotboll

MANCHESTER Golfen: + + + + Kommentar: I praktiken tar det bara 20 minuter längre att ta sig från Manchester till Southport än vad det gör från Liverpool, vilket innebär att en avstickare till det områdets vassa banutbud finns inom räckhåll. För den som vill hålla sig närmare staden kan Prestbury GC eller Stockport GC vara habila alternativ. Fotbollen: + + + + +  Kommentar: Manchester United har visserligen tappat Sir Alex, men det går inte att förneka att Manchester med United och City är Englands näst hetaste fotbollsstad efter London. Staden: + + + Kommentar: Njae, staden i sig är inte det som främst lockar till en resa till Manchester. Men visst, lite skaplig shopping går att hitta på Arndale Shopping Centre eller Trafford Centre. LONDON Golfen: + + + +  Kommentar: Om du letar efter links får du tugga motorväg i cirka två timmar för att nå sydostkusten vid Deal, där läckra slingor som Prince’s, Royal Cinque Ports och Royal St George’s trängs. Men förakta inte ett besök på någon klassisk hedbana i Surrey-området. Fotbollen: + + + + + Kommentar: Hela sex Premier League-lag har London skrivet längst ned i adressraden. Här kan du vilken spelvecka som helst vara säker på att hitta en spännande PL-match värd att spana in. Staden: + + + + + Kommentar: London rankas återkommande bland de fem mest populära turistdestinationerna varje år och det finns förstås goda skäl för det. Vid sidan av golf och fotboll kommer du knappast kämpa för att hitta sätt att slå ihjäl tiden på i huvudstaden.   CARDIFF OCH SWANSEA Golfen: + + + + Kommentar: Södra Wales är nog en oupptäckt golfdestination för många, men här finns både mästerskapsbanor som Royal Porthcawl och Celtic Manor samt linksjuveler som Pennard och påkostade nybyggen som Machynys Peninsula. Fotbollen: + + +  Kommentar: För första gången hittills har Wales två lag i Premier League säsongen 2013/14. Det medför givetvis att det varit en sann fotbollsyra i området det senaste halvåret. Frågan är bara om bägge lagen klarar av att hålla sig kvar i högsta divisionen. Städerna: + + +  Kommentar: Helt ärligt så är nog det bästa tipset till den som hänger i Cardiff eller Swansea och vill slå ihjäl några timmar att helt enkelt fly staden och dra till exempelvis Pembrokeshire Coast National Park, där Wales vackra natur kommer till sin rätt.  LIVERPOOL Golfen: + + + + + Kommentar: Se texten, mycket vassare banutbud än såhär är svårt att hitta i Storbritannien. Fotbollen: + + + +  Kommentar: Liverpool är ju inte det enda Premier League-laget i staden. Rivalen Evertons historia sträcker sig faktiskt ännu längre bakåt i tiden och det sägs att majoriteten av invånarna i Liverpool är Everton-fans. Staden: + + + +  Kommentar: Har fått en ordentlig uppfräschning på senare år och området kring jättelika shoppingcentret Liverpool One, med restauranger, biografer och närheten till vattnet är trevligt.

Golfen

Hillside GC
Antal hål: 18. Greenfee: 600–1 400 kr. hillside-golfclub.co.uk

Formby GC
Antal hål: 36. Greenfee: 500–1 400 kr. formbygolfclub.co.uk

Southport & Ainsdale GC
Antal hål: 18. Greenfee: 600–1 000 kr.

West Lancashire GC
Antal hål: 18. Greenfee: 500–1 100 kr.

Wallasey GC
Antal hål: 18. Greenfee: 450–900 kr.

 

RESA DIT:
Lättast är att flyga till Manchester, dit flygbolag som Norwegian, SAS och British Airways med flera flyger nästan varje dag i veckan med priser från cirka 1 000 kronor tur och retur. Från flygplatsen är det lätt att ta tåget till Liverpool.

 

BOENDE:
Om du prioriterar närhet till golfbanan så går det utmärkt att checka in på ett hotell eller B&B i Formby (missa inte chansen att bo i klubbhuset), Ainsdale eller Southport. För den som söker mer stadspuls och ett bredare mat- och shoppingutbud finns gott om hotell att välja på inne i Liverpool.

MER ATT GÖRA:
Liverpool har genomgått en ansiktslyftning från grå industristad till att bli Europas kulturhuvudstad 2008. En promenad längs Albert Dock gör gott för själen och där ligger också museet The Beatles Story. Ett besök på The Cavern Club på Matthew Street, tvärs över gatan från originalklubben där Beatles spelade i sina unga dagar, är en nostalgisk upplevelse för vissa och en utbildande sådan för andra.

 

MAT & VÄDER
Ur matsynpunkt är det en klar fördel med ett besök i en större stad som Liverpool, eftersom restaurang-utbudet rymmer utmärkta utländska inslag som exempelvis Salt House Tapas eller Sapporo Teppanyaki. Sinnebilden är ju att det regnar precis hela tiden i Storbritannien och visst regnar det, men väderomslagen sker snabbare än du hinner blinka så om du bara packat ned plagg för olika väderlekar finns alla förutsättningar för behaglig golf. Även i november.

 

FOTBOLLSBILJETTER
Antingen bokar du ett paket där det kan ingå allt från bara en fotbollsbiljett till flyg, boende och biljett. Generellt är detta det dyraste sättet att fixa biljetter. Det andra alternativet är att köpa en biljett direkt från fotbollsklubben. De flesta Premier League-klubbar släpper biljetter i turordning till säsongskortinnehavare, medlemmar och allmänheten. Ibland kan det vara ett krav att registrera sig på klubbens hemsida för att få köpa en biljett, men det ger i regel någon dags förtur vilket kan vara mycket värt. Priserna varierar ofta från 200 till 1 200 kronor beroende på lag och match. Ett bra tips är att boka biljetter via bortalaget, vilket ofta är billigare och lättare att få tag på.

Tourproffset tipsar

Europatourspelaren Lee Slattery är född och uppvuxen i Southport. Här bjuder han på sina fem favoriter i trakten. Och för er som undrar vilket lag han håller på är svaret ”Liverpool – born and bread”.

1.  Royal Birkdale
”Utan tvekan den bästa banan här.”

2. Royal Liverpool

3. Royal Lytham & St Annes

4. West Lancashire
”Stenhård, ett äkta linkstest och tuff.”

5. Hillside och Formby
”Formby är roligare, Hillside är en tuffare utmaning. Särskilt sista nio. Det är faktiskt svårt att välja fem, jag skulle lyfta fram och rekommendera alla de här sex banorna.”

Så snackar du scouse

Invånarna i Liverpool kallas ”Scousers”. För den som vill går det bra att äta scouse – ett slags lamm/biffgryta. Deras dialekt är  av det grötigare engelska snittet, så här kommer några fraser som kan vara bra att ha koll på när du besöker området.

• Abar 
Rätt uttal av ordet ”about”.

• Bevvy
En alkoholhaltig dryck.

• Or-ice 
Rätt uttal av ”alright”.

• Scran 
Käk, mat.

• Yewoh?” Scouse-sättet att säga ”You what?”

• Uttalet av ordet ”nurse” gör att det rimmar med ”pierce”.

Källa: ”Hopskotch Street Kitchen & Bar”


Text: Oskar Åsgård • 2014-03-24
Banor och resorBanor & resorEnglandFormby GCHillside GCSouthport & Ainsdale GCWallasey GCWeekendWest Lancashire GC
Scroll to Top