General view

Gary Players favoritgolfbanor i Sydafrika

European Tour arrangerar 50 tävlingar under säsongen 2014. Ett land står som värd för åtta av dem. Och den nationen finns på en helt annan kontinent.

Text: CM Hellsten • 2014-03-07 Uppdaterad 2014-03-07

Du kanske följde förra veckans tv-sändningar från Cooperleaf Golf & Country Estate som är belägen på Ernie Els Boulevard i staden Centurion norr om Johannesburg.
Det var åttonde (!) gången som ET stannade till i Sydafrika som faktiskt är det land som arrangerar flest tävlingar på touren.
Nu är din tur att upptäcka den fascinerande destinationen.
Lite längre ner tipsar legenden Gary Player, exklusivt för Svensk Golf, om sina favoritbanor i landet.

Atlantic Beach har ett underbart läge intill havet med magnifik utsikt över fängelseön Robben Island, Kapstaden och det karaktäristiska Taffelberget.
Nio mil öster om Kapstaden ligger Arabella Country Estate. En resortbana som utsågs till landets bästa nya ett år efter invigningen 1999. Har ett eget Amen Corner – Arabella Turn, hål 3, 4 och 5.

Bild 1131046

Garden Route är Sydafrikas motsvarighet till Kaliforniens Highway 1. Längs denna vackra väg finns gemytliga George, staden som har en av landets absolut bästa banor som syns på bilden ovanför. Fancourt består av tre 18-hålare, på flaggskeppet The Links möttes stjärnorna i Presidents Cup 2003.
Humewood är en läcker links i kuststaden Port Elizabeth. Den gamle storspelaren Bobby Locke sa en gång att om The Open någonsin spelades utanför de brittiska öarna skulle Humewood vara det idealiska alternativet.

Safari är ett måste under vistelsen i Sydafrika. På Leopard Creek CC  kombineras golfen med en färd genom vildmarken. Anläggningen ligger precis vid randen av Krügerparken och det kan finnas vilda djur på fairways och greener.

Longstay är en populär form av golfresor och för drygt ett år sedan startade svenska Sunbirdie stanna-länge-resor till Langebaan Country Estate som ligger en knapp timme från Kapstaden.
– Vi ser en potential i Sydafrika. Resenärerna har en stor längtan dit och tycker att det är ett spännande resmål, säger Henrik Meerburg på Sunbirdie.

Bild 1131048

1935 föddes Gary Player i Johannesburg och under sin fantastiska karriär blev det nio majortitlar.
Han bor sedan länge i Florida, USA men återvänder ofta till sitt hemland – där han är en av de allra största sportprofilerna.
Svensk Golf kontaktade Gary Player för att få lite tips inför resan:
Vilken är din favoritbana i Sydafrika?
– Det är som att fråga mig vilket av mina barn som är min favorit… I min arkitektportfolio finns elva av Sydafrikas 25 topprankade banor men om jag måste välja en får det bli The Links at Fancourt. Designen är en hyllning till de skotska linksbanor som har arrangerat British Open.

Någon dold pärla som du vill lyfta fram?
Goose Valley GC vid Keurboomsfloden utanför Plettenberg Bay i provinsen Western Cape. Banan har en intressant mix av park och links.


Text: CM Hellsten • 2014-03-07
Banor och resorBanor & resorDrömresaNyheterSydafrika
Rulla till toppen