Artiklar

10 regler där du faktiskt kan spara slag!

Det finns många sätt att spara slag på. De flesta av dem förknippar vi med bättre teknik eller spelstrategi. Men faktum är att det också kan vara värdefullt för scoren att ha grepp om regelboken.

Svensk Golf • 2017-03-17

Här är våra bästa tips på smarta droppningar och hur du slipper dra på dig pliktslag helt i onödan.

1) REGEL 23-1
LÖSA NATURFÖREMÅL; LÖV, KVISTAR, DÖDA MÖSS M.M.
• Regeln säger att du överallt på banan, utom i ett hinder när bollen också ligger där, får ta bort lösa naturföremål. Var bara lite försiktig så du inte rubbar bollen.
Spara slag = Städa!
Du ska nu droppa en boll inom ett visst område (kanske för att bollen låg ospelbar eller att den låg vid en mullvadshög). Innan du släpper bollen kolla hur det ser ut på marken där bollen sannolikt kommer att landa. Det kanske är dags att städa. Att rensa bort kvistar, löv och allmänt småskräp är inte att förbättra bollens läge, så det är helt okej att skapa ett bra och kvistfritt läge för bollen efter droppen så länge du inte pressar ned skräpet och/eller tar bort jord och sand. Ett bra och rent läge för bollen kan spara slag!


2)
 REGEL 20-2
DROPPNING OCH OMDROPPNING; BOLLEN SKA TRÄFFA DEN DEL AV BANAN DÄR GÄLLANDE REGEL SÄGER ATT DEN SKA DROPPAS.
Spara slag = Bra läge!
Det finns fler knep att försöka undvika att bollen stannar i ett dåligt läge efter du droppat den. Måste du droppa inom ett område där det finns flera uppslagna och bortslagna torvor? Ställ dig i de djupaste så kan bollen inte hamna där! Skulle bollen vid droppningen träffa dina fötter är det bara att droppa om den tills den har både landat och stannat utan att den träffat dig innan dess.

13 regler som förändrade golfvärlden

3) REGEL 25-1
ONORMALA MARKFÖRHÅLLANDEN; TILLFÄLLIGT VATTEN.
• Regeln säger att du varken ska behöva stå eller slå i vatten som normalt inte finns på banan. Då får du droppa utan plikt om du råkat ut för onormala markförhållanden i form av så mycket vatten att det är synligt runt fötterna och bollen när du tar stansen.
Spara slag = Lyft inte bollen!
Varför? Ska du droppa måste du göra det på närmaste plats, inte närmare hål, där det inte finns något synligt vatten. Kolla var det är någonstans och välj först därefter mellan att spela bollen som den ligger eller ta lättnad och droppa den. Har du väl lyft bollen måste du droppa enligt vad regeln säger eller med 1 slags plikt återplacera den (detta oavsett om du markerat den eller inte)!

Dåligt val: Bollen ligger på fairway och närmaste vattenfria plats är bland björnbärsrevor i ruffen. Här kan du spara slag på att inte droppa!

Bra val: Bollen ligger bland björnbärsrevor i ruffen och närmaste platsen är på fairway. Här kan du spara slag på att droppa!

Ligger bollen i så mycket vatten att det är omöjligt att slå den där, finns naturligtvis inga andra alternativ än att ta lättnad och hoppas på ett hyfsat droppresultat!

Regeln säger: “Nearest point of relief” inte “Nicest point of relief”. 

Regler: Ställ din fråga till experten

4) REGEL 25-1
ONORMALA MARKFÖRHÅLLANDEN; MARK UNDER ARBETE.
• Precis som vid tillfälligt vatten säger regeln att du inte ska behöva stå eller slå i ett område som är markerat som mark under arbete.
Spara slag = Lyft inte bollen!
Här gör du precis samma val som vid tillfälligt vatten. Kolla först, innan du lyfter bollen, om det är bättre att  spela den som den ligger så att du inte får ett sämre läge eller, inte minst viktigt, sämre spellinje om du droppar.
Undantag är när det är ett område med spelförbud (blå/vita markeringar) då måste du droppa dig ut därifrån.

 

5) REGEL 26-1C
BOLL I SIDOVATTENHINDER (RÖDA PINNAR)
• Regeln säger att du, med 1 slags plikt får droppa inom 2 klubblängder (inte närmare hål naturligtvis) från punkten där bollen sist skar hindrets gräns.
Spara slag = Kolla om gräset är grönare på greensidan!
När du slagit ned bollen i sidovattenhindret så droppa inte där bollen skar utan att först kolla hur det ser ut på andra sidan hindret. Om du där kan hitta en punkt på samma avstånd från hålet så säger regeln att det är helt okej att droppa där istället. Det kan betyda att du slipper slå över vattnet och i stället få droppa på greensidan. Det finns bara ett litet aber! På andra sidan hindret betyder att det bara får vara vattenhindret mellan skärningspunkten och punkten på andra sidan och ingen annan mark som inte ingår i hindret.


6) 
Regel 27-1
SLAG OCH DISTANS; SPELA BOLLEN FRÅN DÄR DU SENAST SLOG ETT SLAG.
• Regeln säger att du, med 1 slags plikt, när som helst och var som helst på hela banan kan välja att spela en boll från där du senast slog ett slag oavsett om den platsen är närmare eller längre från hål än var bollen nu ligger!
Spara slag = Lär dig Regel 27-1!
När du toppar inspelet till green eller puttar för hårt och bollen rullar ned i bunkern eller i vattenhindret på andra sidan så fundera över om det bland dina favoritslag ingår att slå dig ur bunkrar eller pitcha över vattenhinder. Inte? Så varför inte använda pliktslaget till att placera bollen på green på den plats du nyss spelade ifrån? Alltså med 1 slags plikt slå bollen från föregående plats. Och det gäller även om den platsen är närmare hål än var bollen nu ligger!

9 regelfall om hindren du hatar

7) REGEL 7-2
ÖVNING UNDER RONDEN.
• Här säger regeln att du inte får slå några övningsslag under spelet av ett hål, men mellan spelet av två hål finns det faktiskt en möjlighet till träning.
Spara slag = Öva under ronden!
Duffade du när du skulle spela in på senaste hålets green? Lite övning är kanske på sin plats. Så länge du inte fördröjer spelet är det inget som hindrar att du övar dig att chippa lite på eller vid nästa tee. Du får också öva puttning på senaste hålets green eller på en övningsgreen om det finns någon sådan i närheten.

 

8) REGEL 13-2
FÖRBÄTTRA LÄGE, OMRÅDE FÖR AVSEDD STANS ELLER SVING, ELLER SPELLINJE.
• En av golfens grundregler är den som säger att du inte får göra något som förbättrar bollens plats eller läge. Inte heller området för den avsedda svingen eller spellinjen. Men det finns undantag och det är bland annat på tee! Enligt Regel 11-1 får spelaren skapa eller utjämna oregelbundenheter på ytan när han ska spela en boll därifrån.
Spara slag = Finputsa marken på tee!
Du har peggat upp bollen på tee och tar i ordentligt bara för att upptäcka att bollen, efter en generalduff, ligger kvar på tee utan peg. Bollen är nu i spel, men då den är kvar på tee så är det helt okej att trampa ned torvan/jordhögen eller ta bort den eller på annat sätt frisera ytan bakom bollen. Var bara lite försiktig, bollen är nu i spel och rubbar du den kostar det 1 slags plikt.

12 regelfilmer du bara måste se

9) REGEL 20-6
LYFTA EN BOLL SOM BYTTS UT, DROPPATS ELLER PLACERATS FELAKTIGT.
• Har du bytt boll utan “lov”, droppat den eller en annan boll på fel sätt eller på fel plats så är bollen i spel. Men har du ännu inte hunnit slå på den så får du rätta ditt misstag utan plikt.
Spara slag (plikt) = Sudda bort misstaget
När du ska droppa en boll vid ett sidovattenhinder råkar du droppa den nästan tre klubblängder från skärningspunkten i stället för inom två som regeln säger. Bollen är nu i spel men förhoppningsvis upptäcker du eller någon annan felet innan du hinner slå och då får du faktiskt lyfta bollen, trots att den är i spel, och droppa på nytt och på rätt ställe. Helt utan plikt! Likaså om du har lyft din boll från en väg för att droppa utanför och då av misstag byter boll som du sedan droppar på rätt plats. Lyft den och droppa igen – med rätt boll. Det är gratis att rätta misstagen men dyrt (2 slags plikt) att inte göra det!

 

10) LOKALA REGLER
VAD SOM GÄLLER PÅ BANAN IDAG.
Spara slag = Sätt av några minuter till de lokala reglerna!
Missa inte att läsa de lokala reglerna innan du startar ronden. De finns nästan alltid anslagna vid första tee och där kan du hitta vad som gäller. Vem vet, det kanske är fri dropp både här och där på banan och vore det inte synd att missa ett sådant tillfälle!

Scroll to Top