5de47788d803b

Artiklar

Nu slipper klubben översvämningar

Tidigare har banpersonalen tvingats lägga stora resurser på att rensa undan tång och vass från banan. Nu slipper de göra det.

Text: CM Hellsten • 2016-04-12 Uppdaterad 2016-04-12

Flommens GK ute på Falsterbonäset ligger granne med Öresund. Den strandnära 18–hålaren har under åren fått problem när normalvattenståndet stiger över 50 centimeter eftersom vatten då börjar leta sig upp på fairways.

I fortsättningen ska klubben slippa det bekymret.

6 april öppnades nämligen ett mekaniskt dämme.

Arbetet med skyddsvallen har pågått ända sedan 2007.

“Det kommer även att gynna djur– och växtlivet”

– Dämmet kommer framför allt att innebära att vi inte får upp saltvatten på våra fairways. Det kommer även att gynna djur– och växtlivet, till exempel de utrotningshotade paddorna, eftersom vi nu kan ha ett reglerat och korrekt vatten här inne. Det är förstås jätteskönt, men sedan kommer dämmet inte att lösa alla bekymmer eftersom vi fortfarande har problem med grundvattnet – men nu kan vi börja jobba med det på ett annat sätt, säger klubbchefen Fredrik Thiis.

 “400 mantimmar på att bara rensa undan tång och vass från banan”

Hur stort problem har översvämningarna varit?

– Vissa år har vi tvingats lägga ner 400 mantimmar på att bara rensa undan tång och vass från banan. Den tiden kan ju banpersonalen lägga på bättre grejer. Statistiskt sett kommer dämmet att stänga 10–12 gånger per år – i övrigt kommer luckorna att vara öppna så att vattnet rinner in och ut som vanligt.

Säsongen är sedan länge i full gång på Flommens GK.

Här kan du hitta fler banor med öppna greener.

Och du som vill bota din slice på en minut – kolla in den här instruktionsfilmen från Golfskolan. 


Text: CM Hellsten • 2016-04-12
ArtiklarBanorFlommens GK
Scroll to Top