5de47d8f7e2c2

Artiklar

Här är golfens nya handicapregler

De flesta nya reglerna kommer inte att påverka den vanlige golfaren. Men en regel kan komma att göra det.

Text: Jesper Johansson • 2016-02-17

European Golf Association har skrivit om och förändrat en del handicapregler. De flesta förändringarna är inget som påverkar den vanlige golfaren utan mer hamnar på förbundsnivå. 

Men en sak som kan komma att påverka en del golfare är vilka rundor som är giltiga att registrera. För från och med i år får även spelare i handicapgrupp 2, med handicap 4,5 till 11,4, registrera niohålsrundor. Tidigare år har bara spelare med handicap 11,5 eller över haft möjlighet att registrera rundor över nio hål.

– Det handlar om att man vill få in fler scorer. Ju fler scorer man får in desto bättre koll har man på golfarna, säger Göran Hermes, handicapexpert på Svenska golfförbundet.

Men det är inte bara statistiken man vill förbättra. Det handlar också om att göra spelet mer tillgängligt.

– Vi ska krångla mindre. Man har fått mer bråttom och vill spela mer golf och då underlättar det att kunna registrera niohålsrundor.

Finns det risk för mer fusk?

– Visst finns det en risk men det är inte speciellt vanligt att folk höjer sitt handicap med flit. Men visst förekommer det. Men i Tyskland grundläggande undersökningar av att registrera niohålsronder för spelare i handicapgrupp 2 och det har fungerat väldigt bra.

– Det har visat sig att det är bättre att man får in många ronder. Om man registrerar alla rundor kommer man till slut ha ett handicap som speglar sin egen förmåga, säger Göran Hermes.

 

Här är de största förändringarna:

Här är golfens nya handicapregler
Här är de största förändringarna i år.

Kommer det att fuskas mer med den nya regeln?

Bli regelexpert i år


Fem viktiga ändringar i regelboken


Text: Jesper Johansson • 2016-02-17
Artiklar
Scroll to Top