Sexfaldige DP World Tour-vinnaren Joost Luiten får inte vara med under OS i Paris.

OS i Paris

Får inte delta i OS – anses vara för dåliga

Tre nederländska spelare missar sommarens OS i Paris för att de inte anses ha någon chans i tävlingen.

Text: Felix Månsson • 2024-06-26 Uppdaterad 2024-07-03

Det strålar inte om nederländsk golf just nu. Darius van Driel vann förvisso DP World Tour-tävlingen Kenya Open i mars, men den spelare som är landets högst rankade spelare är Joost Luiten på plats 148.

Både van Driel (plats 242 på världsrankingen) och Luiten kunde i alla fall se fram emot en upplevelse få förunnad under sommaren – Olympiska spelen på Le Golf National i Paris i augusti. 

Det var fram till den nederländska olympiska kommittén beslutade sig för att de båda spelarna, krasst utryckt, är för dålig för att vara med.

”Enligt den olympiska kommittén finns det ingen rimlig chans för en topp 8-ranking i OS för spelarna”, löd ett uttalande från det nederländska golfförbundet.

Det är andra raka OS-mästerskapet som spelare från Nederländerna nekas att delta av deras nationella olympiska organ. Något som gjort både spelarna i fråga och Nederländernas golfförbund besvikna.

Slovaken Rory Sabbatini, då rankad 161 i världen, knep silver vid 2021 års OS (förskjutet ett år på grund av coronapandemin) och C.T. Pan från Taiwan, rankad 181, tog brons. Detta trots att storstjärnor som Rory McIlroy var med i startfältet. 

Dessa två skrällar använder golfförbundet som argument för att kommittén ska ändra sitt beslut.

”Förbundet har förmedlat argument, data och golfspecifik information med den olympiska kommittén för att klargöra golfens unika karaktär”, säger golfförbundet i uttalandet.

Men protesten har hittills inte gett resultat. Joost Luiten och Darius van Driel ser ut att få följa sommarspelen från tv-soffan.

På damsidan går Dewi Weber, rankad 302 i världen, samma öde till mötes. Så trots att Nederländerna har fyra platser till mästerskapet blir Anne van Dam, Solheim Cup-stjärnan och 108 på världsrankingen, den enda från Nederländerna som kommer att delta i golfturneringen.

Läs också:


Text: Felix Månsson • 2024-06-26
19:e hålet19:e håletAnne van DamDarius Van DrielDP World TourJoost LuitenOS i Paris
Rulla till toppen