Det gäller att ha rätt saker med sig i bagen. // Foto: Getty Images

19:e hålet

7 saker som borde (ska!) finnas i alla golfbagar

Förutom bollar och klubbor finns det ett antal saker som kan vara bra att ha i sin golfbag, men som somliga har en förmåga att alltid glömma.

Text: Svensk Golf • 2021-05-05 Uppdaterad 2021-05-05

Vad som stoppas ner i en golfbag är personligt men många saker har de flesta av oss gemensamt. Men det finns också golfare som på något märkligt sätt alltid saknar något och behöver be sina spelkamrater om hjälp.
Den här listan är till er, ni som alltid lyckas glömma något.

1. Peggar
Först den lilla dansen där vederbörande går runt och spanar i marken efter en peg på första tee. Sedan den övertydliga vridningen mot spelkamraterna följt av frågan: Kan någon låna mig en pegg? Tre peggar kastas upp, alla tror att problemet är löst åtminstone i tre hål framåt. På tvåan är peggarna slut igen.

Peggar 100 kronor.

2. Vattenflaska med vatten i
Ingen vill dra eller bära runt mer vikt än nödvändigt. Därför tar man med sig vatten till sig själv och tror att alla gör detsamma. Men det finns alltid någon i sällskapet som glömt fylla sin flaska och istället för att stå sitt kast och vänta till kiosken ställer en av världens mest oblyga frågor (som för övrigt är svår att säga nej till) – Kan jag ta en klunk?


3. Regnkläder/paraply

När du bär din bag känns ett skrynkligt regnställ osannolikt tungt. Samtidigt blir stora fickan bullig och otymplig. Paraply brukar dock vara lätta att bära med sig. Men om bärbagen ska monteras på en vagn så kan paraplyet vara i vägen. Detta leder till att saknaden av regnskydd i regel bara drabbar dem med bärbagar. Och den med golfvagn, paraply, paraplyhållare och välstrykt regnställ har inte mage att lämna den utan ute i hagelstormen. Paraplyet delas hjärtligt medan koncentration och speltempo sjunker drastiskt hos alla inblandade.

Ping Tourparaply 650 kronor.

4. Markeringsknapp

Spelkamraten är redo att putta. En boll ligger i vägen. Det fipplas i fickan. Ingenting i den kan användas som markeringsknapp. Resten av sällskapet erbjuder sig att markera bollen. Nejnej, jag hämtar! Vederbörande går till sin bag och börjar fippla i den. En euro hittas till slut. Bollen bakom skakar på huvudena i fairway. Bollen markeras och den som ska putta orkar inte ens nämna att pengen ligger mitt i linjen.


5. Handduk

Vad man gör med sin egen handduk är upp till var och en. Men om man saknar egen handduk (vilket ganska många gör) så finns det en oskriven regel om man prompt måste låna någon annans – Försök att få bort merparten av leran på klubban innan du börjar använda handduken!   


6. Avståndsmätare

Vissa har klocka, andra kikare. En del stegar till markeringarna själv eller bläddrar flitigt i banguiden, en del nöjer sig med en kvalificerad gissning av avståndet. Sen finns det golfspelare som är helt beroende av sina spelkamrater och tvingar dem att rota fram kikare eller ställa sig med klockan rakt över bollen så att mätningen sker från rätt plats. Att nöja sig med ett mått som någon ropar till en räcker inte för de här spelarna. Och att ladda klockbatteri eller köpa en egen kikare är det inte tal om. ”Helt bortkastade pengar!… Vad sa du att jag hade in?”  

Pinfinder 7.0 Jolt 2 500 kronor.

7. Greenlagare
De som saknar peggar, saknar även greenlagare. Så är det bara. Och märkligt nog är det alltid den som inte har greenlagare den som behöver en. Krater efter krater passeras olagade på greenerna. Den som saknar greenlagare får ofta hjälp av sina kamrater i det tysta som inte vill skämmas inför partiet bakom. Det är den som saknar greenlagare (och peggar) lyckligt ovetandes om.  Text: Svensk Golf • 2021-05-05
19:e hålet19:e håletUtrustning
Scroll to Top