Henrik Stenson hyllas för sin triumf i Tour Championship som även gav FedExCup-pokalen till höger. Foto: Getty Images

Följa

Stenson hyllas av omvärlden

Det är dagen efter Henrik Stensons tunga triumfer i Atlanta där han säkrade både Tour Championship och FedExCup. Runt om i världen hyllas han för sin bedrift.

Text: CM Hellsten • 2013-09-23 Uppdaterad 2013-09-23

Vid midnatt svensk tid lyfte Henrik Stenson de två pokalerna på East Lake Golf Club i Georgia. Ungefär när han somnade på andra sidan Atlanten så var det dags för Sveriges Televisions sportpanel att summera helgens hetaste idrottshändelser i morgonprogrammets soffa.
Där satt bland andra SVT Sports krönikör Jonas Karlsson och sa så här om Stenson i sitt inledningsanförande:
“Han har visat gång på gång de senaste månaderna, ända sedan juli egentligen, att han är en man för att kunna bära upp titeln världens bästa golfare och det är han just nu.

Henrik Stenson har fått gratulationer och beröm i sociala medier och även i gammelmedia får han feta rubriker.
Här är några av dem.

ANNIKA SÖRENSTAM,KRÖNIKÖR I EXPRESSEN:
Nu hoppas jag bara att vi svenskar förstår hur stort det här är och att medierna följer upp och skriver mycket. Jag hoppas att golfen får massor av välförtjänt uppmärksamhet. Man måste förstå hur otroligt stort det är att göra som Henrik gjorde – att ha haft det så tufft i två år och komma tillbaka så otroligt stark…
Segern gav Stenson 72 miljoner kronor men jag tror inte att just summan betyder så mycket för honom.
Jag tyckte aldrig att det var det viktigaste.
Det är alltid viktigast att vinna.
När jag vann US Open vann jag 350 000 dollar.
Tankarna på pengar dök upp ibland när jag spelade men det motiverade mig aldrig.
72 miljoner kan kanske låta mycket men man får tänka på det som ett slutspel. Det är seriespel som man kvalar in till och spelar för hela året. Och golfare har ingen garanterad lön, de får jobba för lönen hela året. De här pengarna är vanliga i slutspel i USA, så jag tycker inte alls det är konstigt. Golf är en stor sport i USA, som man pratar om hela säsongen, precis som fotboll hemma i Sverige.

JOHAN LINDERSTAM, KRÖNIKÖR I AFTONBLADET:
“Såg vi precis årets svenska idrottsprestation? Åtminstone i hård konkurrens med Johan Olssons femmil från längd-VM.
Henrik Stensons förvandling från stämplad föredetting till golfvärldens hetaste spelare är verkligen en bedrift som förtjänar det absolut största erkännandet. Sista putten i koppen, två armar i luften och den största svenska manliga golftiteln någonsin som ett faktum. Dessutom en större förmögenhet som kommer trilla in på Henrik Stensons lönekonto, men den delen avhandlade vi tillräckligt i går och nu ska vi helt enkelt fokusera på en prestation som är något utöver det vanliga.

DOUG FERGUSON, GOLFSKRIBENT ASSOCIATED PRESS (AP):
“Henrik Stenson vet bättre än de allra flesta spelarna hur det känns att gå från en djup svacka till golfens elit. Han har nu gjort det vid två tillfällen. Den andra gången var det härligare och rikare än någonsin. Inte ens bland de 200 bästa spelarna i världen för två år sedan slutförde Stenson karriärens bästa tremånadersperiod på söndagen. Han lämnade banan med 11.44 miljoner dollar – 10 miljoner för FedExCup (varav 9 av dem i cash) och 1,44 miljoner för att ha vunnit the Tour Championship. Nästa uppgift: En chans att bli den förste spelaren som vinner FedExCup på PGA Tour och Race to Dubai på European Tour under samma säsong.

RYAN LAVNER, KRÖNIKÖR GOLFCHANNEL.COM:
“Sten-sational. Vad det här betyder? Det är en livsförändrande seger för Stenson, som den senaste månaden har tangerat antalet tidigare segrar på PGA Tour. Med vinsten i Deutsche Bank Championship och nu Tour Champiopnship slutförde 37-åringen en anmärkningsvärd vändning i karriären med en bonus på 10 miljoner dollar. Svensken förväntas även avancera till nummer fyra på världsrankingen, hans högsta position sedan 2009. Vid den här tidpunkten förra året var han 117:e i världen. Han blev också den första europé som vann FedExCup.

 


Text: CM Hellsten • 2013-09-23
FöljaNyheter
Scroll to Top