Henrik Norlander var i ledning under dagen men halkade ner till 57:e plats efter avslutande bogeys. Foto: Getty Images

Följa

Norlander startade starkt

De svenska nykomlingarna fortsätter att visa framfötterna på PGA Tour. I veckans tävling på Pebble Beach tog Henrik Norlander tidigt kommandot och ledde under stora delar av dagen. Svensken tappade dock rejält mot slutet och är delad 57:a, fem slag från ledning.

Text: Marcus Lindgren • 2013-02-08 Uppdaterad 2013-02-08

Den anrika tävlingen har spelats sedan 1937, då segrade Sam Snead redan efter 18 hål och belönades med $500. Idag har tävlingen fått namnet AT&T Pebble Beach National Pro-Am och den spelas på tre olika banor, Pebble Beach, Monterey Peninsula och Spyglass Hill. De tre första dagarna spelas tävlingen parallellt med en pro-am där allehanda celebriteter paras ihop med golfens världsstjärnor innan de bästa professionella spelarna gör upp om segern på Pebble Beach på söndagen. Under torsdagsmorgonen peggade fyra svenskar upp för att inleda jakten på den prestigefyllda titeln.

Av dessa var det nykomlingen Henrik Norlander som tidigt seglade upp i en tätposition. 25-åringen spelade Pebble Beach där han oblygt rullade i viktiga puttar på dagens första nio hål (banans bakre nio). Med bland annat en eagle på det ikoniska 18:e hålet tog den unge svensken ledningen och befälet över det stjärnspäckade startfältet. Dessvärre skulle dagens sista nio hål komma att innebära stora svårigheter för Norlander. Flera missriktade järnslag och en allt annat än het putter ledde till en trist avslutning med fyra bogeys på de fem sista hålen och svensken rasade snabbt på ledartavlan. Norlander delar trots det platsen som bästa svensk med Fredrik Jacobson, de båda är 57:a på -1 och fem slag från ledningen.

För tre veckor sedan gjorde en annan nykomling på touren, David Lingmerth, upp i särspel om segern i Humana Challenge. Under torsdagen visade han dock inte upp samma birdiemaskineri utan radade istället upp par på Monterey Peninsula. Förutom dagens 16 par blev det en birdie och en bogey och totalt 70 slag. Lingmerth är delad 79:a inför fredagen och två slag före landsmannen Robert Karlsson som återfinns på en delad 115:e Plats.

I toppen samsas en duo bestående av skotten Russell Knox och amerikanen Hunter Mahan om förstaplatsen. Mahan gick den dramatiska Pebble Beach på 66 slag medan Knox tog sig runt Monterey Peninsula på 64 slag. De båda leder tävlingen på totalt -6 men skuggas av ett koppel av spelare slaget bakom.

– Jag tycker om att spela Pebble Beach, berättade ledande Mahan efter varvet. Banan är inte så lång så man kan verkligen attackera flaggplaceringarna och det lyckades jag med idag. Jag slog en hel del bra slag och lyckades ta till vara på par-femmorna. Nu ser jag fram emot att spela Monterey Peninsula imorgon.

Den regerande mästaren och förra veckans gigant Phil Mickelson spelade även han den exklusiva Monterey Peninsula. Mickelson, som är ute efter sin femte seger i tävlingen, parkerade fem slag bakom ledarduon på -1.

LET: Trippelt australiensiskt i topp
ET: Tätkontakt för Lagergren

Text: Marcus Lindgren • 2013-02-08
FöljaNyheter
Scroll to Top