Följa

Enhager: “Robert kan reda ut det här”

LYTHAM & ST ANNES. Robert Karlsson lämnade British Open på ett tråkigt sätt. Problemen med frysningarna över bollen blev för svåra. Men den erkände mentale tränaren Kjell Enhager ger tröst: - Lika snabbt som såna här problem kan komma så kan man få dem att försvinna, säger han.

Text: Tobias Bergman • 2012-07-18 Uppdaterad 2012-07-18

Meddelandet om att Robert Karlsson drog sig ur The Open Championship dagen innan tävlingen har väckt förvåning i golfvärlden. Många undrar vad det egentligen var som hände och funderar över hur problem kan bli så svåra att det inte ens går att spela.

Kjell Enhager är mental tränare och har arbetat med många golfspelare genom åren – under en period också Robert Karlsson – är en av dem som förstår problematiken lite bättre.

– Alla har vi ju våra olika tics på golfbanan. Problemet uppstår när en tanke får fäste. På så vis skapas rädsla och därefter en fokusering på problemet och i nästa skede kan det uppstå panik och jag misstänker att det är där Robert är just nu, säger han till Svensk Golf.

Han fortsätter:
– Egentligen påminner det ju om andra fobier. Vissa gillar inte att flyga och andra har svårt för spindlar.

Så hur ska han komma ur det?
– Det är svårt att ge ett generellt råd utan att ha pratat med honom, men det handlar om att bryta tankemönstret fullständigt. Man måste få honom att skratta åt det han håller på med. Annika Sörenstam hade en gång problem med att slå när hon såg sin egen skugga, men det lyckades jag hjälpa henne med.

Hade det kunnat bli värre om han hade spelat?
– Det tror jag inte. Nu har han ju gjort det här till något allvarligt. Jag kan tänka mig att det känns ganska läskigt för honom för tillfället.

Vad kan det här innebära för resten av hans karriär?
– Det fina är att det går att bli av med det lika snabbt som det har kommit. Så himla trixigt behöver det inte vara om han får rätt hjälp. Det är ju inget verkligt det handlar om, utan bara en tankesnurra. Robert är cool, jag tror han reder ut det här.


Text: Tobias Bergman • 2012-07-18
FöljaNyheter
Scroll to Top