Jim Furyk har det bästa läget inför avgörandet i FedEx Cup. Foto: Getty Images

Följa

Furyk i förarsätet

När en FedEx Cup-rond återstår 2010 är det Jim Furyk som ligger närmast bonuspotten på tio miljoner dollar. Men kampen om storkovan kommer sannolikt att bli intensiv ända fram till sista putten.

Text: Jörgen Ohlson • 2010-09-25 Uppdaterad 2010-09-25

The Tour Championship

Bild 1109807
Bana: East Lake GC, Atlantra, Georgia.
Datum: 23-26 september.
Prispengar: $ 7 500 000.
Segrare: Phil Mickelson (2009).

Startfält
Starttider
Leaderboard
FedExCup

Tidigare artiklar
Alla kan vinna
Ratad Casey tar för sig
Ryder Cup-duo i topp

Jim Furyk, nyligen 40 fyllda, gick ut i delad ledning med Luke Donald till tredje ronden i The Tour Championship. En i dessa sammanhang modest 70-rond räckte för att amerikanen skulle bli ensam tätman inför avgörandet.

Luke Donald sabbade sin score på 15:e hålet, par 5, där han tvingades ta en dubbelbogey. Engelsmannen, som precis som Furyk ska spela Ryder Cup nästa vecka, fick nöja sig med 71 och är delad tvåa.

Donald har fått sällskap på andraplatsen av sydafrikanen Retief Goosen, som noterade sin andra raka 66:a och plötsligt är en kandidat inte bara till segern i The Tour Championship utan i hela FedEx Cup.

Massor av scenarion
Det finns ett myller av tänkbara scenarion inför söndagens avgörande. Klart är att de fyra som toppar resultatlistan efter 54 hål – Jim Furyk, Retief Goosen, Luke Donald och Geoff Ogilvy – alla behöver vinna The Tour Championship för att ta hem den bokstavligt talat blytunga trofén (15 kilo enligt uppgift) och de tio miljoner dollar som väntar i bonus.

Men för Furyk, Goosen och Ogilvy gäller då i första hand att Paul Casey (som är femma i tävlingen) inte får bli ensam tvåa och/eller att Charley Hoffman (sjua) inte blir tvåa eller ensam trea.

En seger för Luke Donald innebär med all sannolikhet också totalseger i cupen. För att engelsmannen i så fall ska missa krävs att antingen Matt Kuchar eller Dustin Johnson (etta och tvåa på rankingen inför finalen) tar sig upp till (delad) andraplats. Men Kuchar är i nuläget elva och Johnson 14 slag från andraplatsen och knappast längre heta i den spännande kampen.

Charley Hoffman och Paul Casey, trea respektive femma på FedEx Cup-listan inför veckans tävling och hyggligt placerade på East Lake efter 54 hål, har alltså en realistisk möjlighet att vinna cupen utan att vinna tävlingen. De behöver dock ta sig upp till sämst tredje (Hoffman) respektive sämst andra plats (Casey) – samtidigt som Luke Donald inte vinner.

Men golfspelet är oförutsägbart och det finns ett otal ytterligare scenarion. Det mest sannolika är dock att kampen om den slutliga FedEx Cup-segern kokats ner till sex spelare när 18 hål återstår att spela.

Åskväder att vänta
Eftersom väderprognoserna skvallrar om åska över Atlanta har söndagens starttider tidigarelagts.

Det innebär att ledarbollen med Jim Furyk och Retief Goosen går ut redan klockan 11.20 (17.20 svensk tid).


Text: Jörgen Ohlson • 2010-09-25
FöljaNyheter
Scroll to Top