U.S. Open – Final Round

Tournytt

Nya golfregeln: Ingen plikt om man råkar flytta bollen på green

Om man av misstag råkar flytta på en boll eller en bollmarkering på green har man tidigare straffats med pliktslag. Så kommer det inte vara från och med 1 januari 2017.

Text: Jesper Johansson • 2016-12-08 Uppdaterad 2016-12-08

I somras under den avslutande rundan av US Open fick Dustin Johnson ett pliktslag för att hans boll rörde på sig under tiden han adresserade bollen på det femte hålet.

Det gjorde att många blev upprörda då han inte med mening flyttade bollen, och att det därför inte borde straffas.

Han gick till slut segrande från tävlingen trots pliktslaget, men diskussionerna om en regeländring var i full gång.

Och nu är det bestämt.

USGA och R&A har beslutat att en lokal regel ska införas från och med 1 januari 2017. Den säger att en boll eller bollmarkör som flyttas omedvetet eller utan intention att göra just så ska återplaceras utan pliktslag.

– De senaste åren, som en del av The R&A:s och USGA:s regelmoderniseringsinitiativ, har vi funderat över det pliktslag man får för att råka flytta bollen på green. Båda regelkommittéerna höll med om att den regeln måste ändras och att man just i det här fallet måste göra det nu, genom en lokal regel, istället för att vänta till nästa gång man ser över golfens regler, säger David Rickman, vd på R&A.

Den lokala regeln har välkomnats av alla stora tourer runt världen och PGA Tour, European Tour, LPGA, PGA of America och The Masters Tournament finns bland de golforganisationer som kommer implementera den lokala regeln på alla framtida tävlingar från och med 1 januari 2017.



Text: Jesper Johansson • 2016-12-08
TournyttEuropean TourLadies European TourLPGA TourPGA TourTournytt
Scroll to Top