Westrup blir norska
Caroline Westrup gör nystart i Norge. Foto: Getty Images

Westrup blir norska

Det 28-åriga proffset bor i USA, spelar för Sverige och representerar Baerum GK utanför Oslo. Nu byter Caroline Westrup sitt svenska medborgarskap mot ett norskt.

Snart försvinner den svenska flaggan i resultatlistorna och istället kommer den norska att följa efter hennes namn. I slutet på januari ska det nya medborgarskapet vara klart.

Caroline Westrups främsta meriter hittills är ett antal blågula VM- och EM-mästerskapsmedaljer. Nu får hon fortsätta att bygga på meritlistan, både på andra sidan Atlanten och på andra sidan gränsen. Hon kommer att tillhöra det norska golfförbundets elitsatsning i år.

- Det är svårt att få sponsorer, för att få möjlighet att satsa behöver hon pengar. Då går det inte att ha en svensk flagga, säger pappa Charlie till Svensk Golf.

Passet är fortfarande svenskt några veckor till, men ett byte till ett norskt gör också att hennes möjligheter att ta sig till OS i Rio 2016 ökar. I Sverige står toppduon Anna Nordqvist och Caroline Hedwall för hårt motstånd vid uttagningen.

– Gruppen till 2016 platsade jag inte i för att jag inte hade tillräckligt hög rankning. Sen har jag inte varit med till 2020 eftersom de tycker att jag är för gammal, säger Caroline till Expressen om OS.

Den kosmopolitiska spelaren föddes i Sverige men växte upp i Baerum när pappa Charlie, tidigare förbundskapten för det svenska pojklandslaget, fick jobbet som landslagschef i det norska förbundet. När familjens flyttlass gick var Caroline 11 år gammal. När hon var 16 flyttade hon tillbaka över gränsen och började på golfgymnasiet i Perstorp. Hon spelade också i det svenska juniorlandslaget och blev uttagen till Junior Solheim Cup 2003.

Caroline fortsatte sedan sin utbildning på Florida State University där hon fick en lyckosam golfkarriär. Idag bor hon fortfarande kvar i USA där hon blev proffs 2009 och försöker höja sin kategori på LPGA-touren.