Birdieregn över Bro Hof
Resultaten under par fyller ledartavlan när Hanson och övriga i fältet ställde till med birdiefest på The Stadium Course. Foto: Christer Höglund

Birdieregn över Bro Hof

Det krävdes två under par för att spela vidare i Nordea Masters under helgen, vilket är den hittills lägsta kvalgränsen på Bro Hof. Och spelarna var eniga efter fredagens utmärkta förhållanden: Enklare än så här blir det inte på The Stadium Course.

Fred Couples och Craig Stadler hade lekstuga på Drottningholm när de i början av 1990-talet petade i ronder på 61 slag. Det är de lägsta scorer som hittills noterats i den svenska Europatourtävlingens historia. Och det officiella banrekordet på The Stadium Course tillhörde fortfarande Alexander Norén vid fredagens slut. Men faktum kvarstår. Den andra speldagen i årets Nordea Masters bjöd på en storartade birdiefest ute på Bro Hof. Inte mindre än två spelare (Mikko Illonen och Peter Whiteford) tangerade Noréns ovan nämnda banrekord. Över 40 scorekort lämnades in med under 70 slag på den sista raden.
Så frågan är oundviklig. Blir det enklare än så här på Bro Hof?

- Nej, det blir det inte. Det var en dröm att gå här ute idag. Mer eller mindre vindstilla och mjuka greener. Väldigt fina greener. Det kändes som att det fanns rätt så låga scorer där ute idag, säger Peter Hanson.

Är dina 69 slag idag egentligen mer en rond på par när förhållandena är så enkla?
- Ja, det känns så. Jag ligger rätt långt efter och sprider rätt mycket. Jag slår några riktigt dåliga slag per varv och får spela med riktigt stora marginaler, konstaterar han.

2010 års segrare Richard S Johnson såg sin putt för 65 slag smita förbi hålkanten på 18. Den uteblivna birdien hade inneburit en ny personlig rekordnotering på Bro Hof för Richards del. Istället stod han för en av speladagens fyra 66:or. Han håller med om att The Stadium Course knappast kan spelas enklare.

- Ja, greenerna är mjuka. De blev visserligen lite trögare nu på eftermiddagen. Nu när det blivit varmt växer det så det knakar. Det blåste max en halv klubba på hela dagen så det är svårt att slå det.

Peter Whiteford, som spurtade upp på ledartavlen efter fredagens 63-rond, skriver också under på att den obefintliga vinden är den stora anledningen till fredagens mäktiga birdieregn.

- Igår var det lurigt på grund av vinden. Ett under var en bra score då. Men idag var det perfekta förutsättningar.

Tittar man på de enskilda hålen återfinns den största skillnaden på sexan. Den kortare utslagsplats som i år används, på grund av problem med greenen, har kapat snittscoren radikalt för detta tidigare tuffa hål – från 4.13 till 3.83. Om någon kommer att överträffa Lee Westwods segerscore på 19 under par avgörs till stor del under lördagen. Prognoserna lovar i nuläget regn, men fortfarande sparsamt med vind. Något som kan innebära en ännu mjukare och birdievänligare bana. Skulle vinden tillta väntar dock ett helt annat scenario.