På Varberg spelar vinden en stor roll. Foto: Varbergs GK

Banor och resor

Stenhård prövning

Vill du testa innehållet i bagen och det du har inom dig kan en tur på Varbergs Västra infria förväntningarna. Dra på dig vindjackan och vässa puttern och bered dig på en härligt tuff dag.

Text: Martin Strömberg • 2014-08-29 Uppdaterad 2014-08-29

BANA: Varbergs Västra.
ANTAL HÅL: 18.
SPELKLAR: 1992.
GREENFEE: 480 kr. Juniorer halva priset.
ARKITEKT: Tommy Nordström.
HEMSIDA: www.varbergsgk.se

Utmaningsfaktorn är spännande – för Varbergs Västra är inte en bana som man lallar ut på och glider runt på sin handicap på ett ben. Det är en av de tuffaste banorna i Sverige – om man inte väljer att spela från någon av de främre teemarkeringarna. Har du minsta tveksamhet över bollträffen så får du förbereda dig på en lång och jobbig vandring, nästan alltid i motvind. Men låt inte detta avskräcka. Varbergs Västra är en mycket bra bana, lättillgänglig intill E6 strax söder om Varberg.

KARAKTÄR: Öppen med seasidekänsla.

SPELA NÄR: Håller bra kondition hela säsongen men om man vill slippa den normala vinden så brukar den mojna på kvällarna.

PASSAR FÖR: Alla som vill träna punchade järntreor och ha en tuff resa i hård vind med gigantiska undulerade greener.

STRATEGI: På pappret ser banan ganska rättfram ut. Men det är en illusion. Du kan tjäna bra med slag på att planera spelet här. Greenerna är dessutom ofta långa på djupet och det kan skilja flera klubbor på vissa beroende på hålplaceringen.

TREPUTTSFAKTOR: Monumental. Klarar du dig utan att treputta här så har du antingen spelat fläckfritt eller puttat fantastiskt. Du behöver inte göra alltför grova felbedömningar på andraslagen för att få en 20-metersputt med två meters fall.

SÅ PRÖVAS KONDITIONEN: Psyket tar mer stryk än fysiken. Banan är relativt platt och har kort mellan hålen men det är klart att blåser det mycket så känns det i både ben och huvud på 18:e.

VATTENSKRÄCK: Det finns gott om vattenhinder för att vara den här typen av bana som oftast har ruff och vind som vanligt försvar. Bäcken som rinner tvärs över tolfte och trettonde hålen är lurig och dammen till höger på elvan är lömsk och samlar rejält med bollar.

BYGG SCOREN HÄR: Alla par femmor är möjliga att nå på två för alla som slår långt och ger en liten möjlighet att bygga någon form av score. Även för medelgolfaren är det en chans till andhämtning. Gör man nettobirdies där så ger man sig själv lite marginal.

LÄNGDEN: Banan mäter “bara” 5 760 meter från motsvarande gul tee och 4 600 från röd men spelas ofta betydligt längre. Den vanliga vinden gör att många av hålen spelas sida-mot och det är inte ovanligt att stå med långa järn på andraslaget och medel- och höghandicappare bör använda sina slag strategiskt.

RÄCKER ETT TREPACK: Troligen inte, beroende på spelstil och standard. För egen del brukar det kunna rinna iväg upp mot det dubbla med lite skakig bollträff.

HÖJDARHÅLET | HÅL 6, PAR 5: Det finns några riktigt bra hål och jag har alltid varit svag för sexan. Spelar du det som ett treslagshål så är det hur plätt-lätt som helst. Men så ligger den där, greenen, utmanande ute i vattnet och visst ska man nå upp på två? Par femmorna är överlag mycket bra.

 

TUMMEN UPP
Varbergs GK har speciella banfinishgrupper och det märks. Ruffen är svårspelad men man hittar oftast bollen.

TUMMEN NER
Ska man vara kinkig är par treorna förhållandevis intetsägande. Tuffa, javisst, men de hade gärna fått sticka ut lite grann. 


Text: Martin Strömberg • 2014-08-29
Banor och resorBanorBanor & resorHallandSvenska golfbanorVarbergs GK
Scroll to Top