5de5b54699f14

Utrustning

TV: Tänk på detta när du köper ny driver

Dags att köpa ny driver? Här är några bra saker att fundera på inför ditt stundande köp.

Text: Redaktionen • 2015-03-12 Uppdaterad 2019-12-11

GLÖM FÅFÄNGAN
Fråga dig själv om du har loft- eller skaftfåfänga. Alltså, om du när du går in i butiken väljer ett 10-gradigt driverhuvudmed stiffskaft, eftersom det är vad du alltid spelat med. Bli kvitt alla sådana föreställningar inför ditt nästa driverköp – du löper nämligen risken att gå miste om många meter om du går på känsla, istället för att ta reda på vad som faktiskt passar dig.

RÄTT LOFT = LÄNGRE SLAG
Vilken loftvinkel din driver har är en viktig nyckel för hur långt du kommer att slå med den. Generellt behöver spelare som svingar snabbare lägre loft, men det är svårt (och dumt) att ge generella tips om loft. I vilken grad du slår upp eller ned på bollen kommer nämligen ha stor inverkan på vilken dynamisk loft du levererar klubban med i träffögonblicket och det påverkar vilket loft din driver bör ha. Det är därför damproffs, som generellt svingar långsammare men slår upp på bollen med drivern, ofta använder lägre loft än herrproffs. Så ta reda på din attackvinkel när du provar ut en driver!

MITT I PRICK?
Teoretiskt är det möjligt att med en driver få ut en bollhastighet som är cirka 1,5 gånger svinghastigheten, men för det krävs en centrerad träff. Träffar du riktigt långt ut mot tån eller hälen kommer du bara att kunna uppnå en bollhastighet som är 1,35–1,4 gånger svinghastigheten, vilket kan kosta uppåt 25 meter i längd (1 mph≈ 2 meter). En driver som du lättare uppnår en konsekvent centrerad bollträff med kommer över tid undantagslöst att gå längre än en driver som ger en mer utspridd träffbild, även om du skulle svinga någon mph snabbare med den senare. Fast det är faktiskt ändå inte precis mitt i slagytan du helst vill träffa bollen, bästa stället ärcirka 1–2 cm (varierar beroende på driver och spelarens sving) ovanför mitten.

HA KOLL PÅ FACEVINKELN
Hur träffytan pekar i träffen avgör nästan uteslutande i vilken riktning slaget kommer att starta. Därför är det viktigt att din driver har en (statisk) facevinkel som passar dig. Du bör vara medveten om att när du ändrar skaftets infästning i klubbhuvudet med en justerbar hosel så påverkas loft och facevinkel nästan uteslutande tillsammans.

VIKTEN AV RÄTT SKAFT
Vad är egentligen regular flex? Svaret är att det inte finns någon standard, så två skaft som båda har beteckningen “R” från två olika tillverkare kan vara väldigt olika i styvhet. Men som tur är spelar det mindre roll – hur långt ditt driverskaft är och hur mycket det väger spelar mycket större roll för hur långt du kommer att slå, än hur styvt det är. Skaftlängd och vikt kommer att påverka hur du upplever att klubban känns samt hur konsekvent du kan träffa bollen bra. Det senare är en nyckel för att få ut maximal effekt.


Text: Redaktionen • 2015-03-12
UtrustningDriversUtrustning
Scroll to Top