5de3d95b331cd

Tournytt

Norske stjärnskottet: ”Sverige får hela tiden fram nya spelare”

Viktor Hovland är en av världens största talanger på golfbanan. Norrmannen debuterar i veckan på PGA Tour. Svenska Golf Digest pratade med stjärnskottet under hösten 2018. Intervjun kan du läsa här.

Text: Bo Steffensen • 2019-06-19 Uppdaterad 2019-12-12

Intervjun med Viktor Hovland publicerades först i nummer 7 av Golf Digest 2018. Efter att texten skrevs har Viktor Hovland beslutat sig för att bli proffs.

Oslokillen Viktor Hovland har just fyllt 21 år och inlett sitt tredje collegeår på Oklahoma State i amerikanska Stillwater. Och han kom tillbaka till skolan med en högre status än tidigare.

I augusti vann Viktor Hovland US Amateur – världens största amatörtävling. I finalen på Pebble Beach slog han hemmahoppet Devon Bling med 6/5 och avslutade en vecka som i amerikansk golfmedia beskrevs som en av de mest dominanta uppvisningarna i tävlingens historia (och då har ändå Tiger Woods vunnit tre gånger).

Segern ger inte enbart ökat självförtroende. Viktor Hovland får även inträdesbiljetter till Masters, US Open (som lämpligt nog går på Pebble Beach) och The Open nästa år. Det enda han behöver göra för att få spela majorgolf 2019 är att behålla sin amatörstatus. Det tänker han, men kanske blir det ett hopp över staketet efter nästa sommar.
– När man vinner en sådan här tävling dyker det upp nya möjligheter. Jag kommer att få lite starter på PGA-touren och om jag spelar tillräckligt bra i år och nästa år så kan det hända att jag blir proffs innan mitt sista år på college. Om jag har gjort det bra så kanske jag kan få sju starter på PGA-touren och skulle det bli så hoppas jag kunna ta kortet på samma sätt som chilenaren Joaquín Niemann har gjort. Om jag inte spelar bra så har jag ett år till på college och så tar vi det därifrån, säger han. 

Viktor Hovland är rankad som fjärde bäste amatör i världen. Han har radat upp åtta topp 10-placeringar i collegetävlingar under den gångna säsongen och vann Valspar Collegiate i mars. Så långt hans enda vinst utanför Norge före segern i US Amateur – som överraskade honom en smula.
– Jag kom in i tävlingen med ganska dåligt självförtroende. Jag slog bollen dåligt och tillbringade mycket tid på rangen med min coach för att försöka hitta en lösning. På så vis var det lite överraskande, men jag vet ju att när jag spelar bra golf så är det bra nog för att vinna de allra flesta tävlingar. Fast jag hade inte trott att jag skulle vinna den veckan. 

När det gäller golf är Norge, som bekant, en bit efter Sverige. Det finns många duktiga spelare på college-, Letas- och Nordic League-nivå, men högre upp är det tunnare (undantaget 37-åriga majorvinnaren Suzanne Pettersen, som i år varit gravid och fött barn). På damsidan finns just nu tre spelare som är topp 500 på världsrankingen. På herrsidan har Norge en spelare på rätt sida 500-strecket (Kristian Krogh Johansen) och han är precis innanför.
Viktor Hovland ger norsk golf hopp om framtiden. Men han har en bit att gå. 

Hur mår norsk golf?
– Jag tror folk är väldigt utsvultna. Vi har lite för få spelare jämfört med Sverige. Det var stort intresse då Henrik Bjørnstad spelade på PGA-touren men när han lade av – även om han spelat lite nu igen – och det inte fanns någon på de största tourerna så blev det lite lägre stämning. Vi skulle behöva inte bara en utan fyra, fem spelare som är stadiga på Europa- eller PGA-touren. Då tror jag det blir stort intresse. Men det är svårt. Sverige får hela tiden fram nya spelare som tar för sig.

Har Norge svårare?
– Det är många variabler som spelar in men jag vill framför allt säga att det startar på klubbnivå. När jag växte upp så hade jag en del äldre juniorer som jag kunde träna med, men efterhand så försvann allihop. Så är det nästan i varje klubb, det är bara en eller två juniorer som spelar på en bra nivå. Kommer du till en helt vanlig klubb i Sverige så finns det tio, 15 juniorer som är på golfbanan hela dagen. De tränar tillsammans, pushar varandra och då är ju golf kul. Det största problemet i Norge är att det är för få juniorer som har lust att träna och det är svårt att bli bra på egen hand. 

Är college en bra väg att gå?
– Det är väldigt bra, men det är mycket som måste klaffa. College är inte för alla. Är du skoltrött och går på en skola som har akademiska krav så blir det tufft. Oklahoma State passar min personlighet bra. Jag gillar att det är lite lugnare. Området är litet, man ser samma människor hela tiden. Det är en väldigt trygg miljö och det har hjälpt mig att prestera. Om jag hade gått på exempelvis Arizona State, i Florida eller i Kalifornien så tror jag det hade blivit lite för överväldigande.

Vad har du lärt dig golfmässigt i USA?
– Attityden. Lite mer självförtroende. Inte att man skryter om sig själv utan att man inte är rädd för att stå ut, köra sin egen stil och ha en tuff inställning. Rent golfspecifikt så måste man slå bollen lite högre. Det är hårdare och snabbare greener. Missar man greenen krävs det bättre närspel. I Norge har man ofta en lätt up and down eftersom greenerna är platta och mjuka så man slipper undan med allt. Spelar man mästerskapsbanor i USA så har man två, tre sidor av greenområdet där man är helt död och då måste man kunna slå lite fler slag. 

Fem man får spela i collegelaget. Hur har de två Första åren varit?
– Jag har varit ordinarie i laget, men i höstas så missade jag en tävling för att jag helt enkelt inte kvalificerade mig. Man kan ha gott om bra scorer här och där men man måste prestera hela tiden. Gör man inte det så står sjätte spelaren redo att ta din plats. Det är tufft men samtidigt så sporrar det dig att träna hårdare och spela bättre.

Men man kan väl inte peta US Amateur-mästaren?
– Ha ha. Det hjälper ju lite, men börjar man spela dåligt så spelar man ju dåligt oavsett vad man gjort tidigare. Det är ju till exempel en anledning till att Lee Westwood inte spelade i Ryder Cup-laget. Till slut så går ju merittiden ut kan man säga



Text: Bo Steffensen • 2019-06-19
TournyttPGA TourTournyttViktor Hovland
Scroll to Top