Joburg Open – Previews

Tournytt

Avståndsmätare testas på proffstourer

I fyra tävlingar kommer PGA Tour att tillåta avståndsmätare, för att se hur spelet påverkas.

Text: Jesper Johansson • 2017-03-29 Uppdaterad 2017-03-29

USGA och R&A föreslog tidigare i år att avståndsmätare ska vara godkänt på tävling från 2019. Men de stora tourerna kan använda sig av en lokal regel för att förbjuda hjälpmedlet.

USGA och R&A föreslår stora regelförändringar

PGA Tour kommer nu att tillåta avståndsmätare i fyra tävlingar. På Web.com Tour, Mackenzie Tour och Latinoamerica Tour kommer en tillfällig regel att göra det möjligt för spelarna att mäta avstånd. Men de kommer inte att få mäta höjdskillnader eller vind.
– I flera år har det förts en diskussion om avståndsmätare skulle ha en positiv eller negativ påverkan på tävlingar med professionella spelare, säger Andy Pazder, PGA Tours tävlingschef till Golf Channel.
– Det enda sättet vi kan se hur det påverkar spelet är genom att testa att tillåta avståndsmätare under riktiga tävlingar. Vi ser fram emot att se hur testerna går och efter det se över hur avståndsmätare använts. 

11 nya avståndsmätare betygsatta

När förslaget offentliggjordes var det många spelare och caddies på PGA Tour som var tveksamma till hur mätinstrumenten skulle användas. De trodde snarare att tiden på ronderna skulle öka och att mätningarna skulle ta bort en del av den “mänskliga faktorn” i spelet.
– Vi kommer se över hur det påverkar speltempot och andra effekter som de har på tävlingarna, säger Andy Pazder.

Avståndsmätare gör spelet långsammare?


Text: Jesper Johansson • 2017-03-29
TournyttKorn Ferry TourPGA TourR&ATournyttUSGA
Scroll to Top