Det här får du göra när du letar efter din boll under sanden. Se punkt 3. Foto: Getty Images

Spela

Fem viktiga ändringar i regelboken

Vart fjärde år gör R&A och USGA i samråd en revision av reglerna med mer eller mindre stora förändringar. Här är de fem viktigaste regeländringarna som gäller från 2012.

Text: Christina Rodman • 2012-02-27 Uppdaterad 2012-02-27

1. NY DEFINITION AV ADRESSERING

“En spelare har adresserat bollen när han grundat klubban direkt framför eller direkt bakom bollen oavsett om han har tagit sin stans eller inte.”

Det betyder att så fort du sätter ned klubban på marken precis framför eller bakom bollen har du adresserat den, oavsett var eller hur du har dina fötter.

Det betyder också att den gamla definitionen, som sa att bollen var adresserad i ett hinder så fort spelaren tagit sin stans, inte längre finns.

 

2. BOLL RUBBAS EFTER ADRESSERING

Skulle bollen rubbas under adresseringen, eller senare före slaget, får du ett slags plikt och bollen måste återplaceras. Men nu har det kommit ett nytt undantag till Regel 18-2 som säger att om du vet eller är så gott som säker på att det inte var du som orsakade att bollen rörde sig får du ingen plikt och bollen spelas som den ligger.

Tidigare kunde du inte komma undan plikten även om det inte var du som orsakade att bollen rörde sig. Det här undantaget täcker exempelvis in en situation på green där du, när det blåser kraftigt, tidigare inte ens försiktigt vågat sätta ned puttern i närheten av bollen eftersom vinden kunde slå mot klubbladet och flytta bollen.

Men även om det blåser halv storm vid tillfället slipper du inte plikt om bollen rubbas därför att du kanske ovarsamt sätter ned klubban. Undantaget säger att du måste veta eller vara så gott som säker på att det verkligen är vinden, och inte du, som orsakar att bollen flyttar sig. Regel 18-2b.

 

3. LETA EFTER BOLLEN SOM KAN VARA TÄCKT AV SAND

Om din boll kan vara täckt av sand får du överallt på banan, utan plikt, vidröra eller flytta sanden för att hitta eller identifiera bollen. Skulle bollen rubbas under letandet får du ingen plikt men bollen måste återplaceras och läget återskapas.

Det betyder att du, även utanför bunkrar, med hjälp av fingrar, klubba eller kratta får leta efter en boll i sandområden på banan (exempelvis waste areas och sanddyner). Du får ingen plikt om du då råkar rubba bollen men måste lägga tillbaka bollen och sanden så att läget blir som förut. Låg bollen helt övertäckt får du lämna en liten bit synlig.

 

4. LETA EFTER BOLLEN SOM KAN VARA TÄCKT AV LÖSA NATURFÖREMÅL I HINDER

Om din boll kan vara täckt med lösa naturföremål i ett hinder får du vidröra och lyfta lösa naturföremål när du letar efter bollen, men om den då rubbas får du ett slags plikt enligt Regel 18-2a och bollen måste återplaceras. Det betyder att du får röra vid, lyfta eller flytta lösa naturföremål (löv, kvistar gräsklipp) i vattenhinder, sidovattenhinder och bunkrar när du tror att din boll ligger gömd under dessa. Skulle du då orsaka att bollen flyttar sig får du ett slags plikt och bollen måste läggas tillbaka. Du måste också lägga tillbaka de lösa naturföremålen men får lämna en liten bit av bollen synlig. Däremot får du ingen plikt om bollen rubbas när du lägger tillbaka de lösa naturföremålen.

 

5. KRATTA, JÄMNA UT SAND I BUNKER FÖRE SLAGET

Du får när som helst kratta eller på annat sätt jämna ut sanden i en bunker om det sker i omsorg om banan och ingenting görs för att förbättra stansen, svingen, bollens läge eller spellinjen inför ditt nästa slag.

Det betyder att du, för att hålla bunkern snygg (omsorg om banan), får kratta och jämna ut sand i bunkern även om din boll ligger där och du ännu inte har slagit ett slag i bunkern så länge du inte förbättrar området där du står och slår, där bollen ligger eller spellinjen inför ditt nästa slag. Exempelvis när bollen ligger i främre delen av en stor bunker och krattan långt bakom kan du först hämta krattan, kratta efter dig och sedan gå fram till bollen och spela den. Även om bollen då skulle hamna på det krattade området (bollen studsar mot bunkerkanten och hamnar bakom dig) händer ingenting för du har ju inte förbättrat din spellinje inför slaget. Regel 13-4, Undantag 2.


Text: Christina Rodman • 2012-02-27
SpelaNyheter
Scroll to Top