Leif Jurefalk har jobbat med Femdagarsgolfen i 18 år. På fredagskvällen fick han ta emot Tumbastipendiet. Foto: Ove Ellemark

Följa

Femdagars skapare fick Tumbastipendiet

1996 spelades första upplagan av Femdagarsgolfen och sedan dess vallfärdar golfarna till Värmland. 17 år senare får upphovsmannen Leif Jurefalk ta emot Tumbastipendiet som tack för sin skapelse.- Jag känner mig väldigt hedrad, säger han.

Text: Karin Klarström • 2013-04-19 Uppdaterad 2013-04-19

Juryns motivering

“Ibland är det enkla också det geniala. Ibland är det nyttigt att låna hjul som andra redan har uppfunnit, för att undersöka om de också kan bära i den verksamhet som man själv är engagerad i. Så när årets Tumbastipendiat fick för sig att försöka bygga Sveriges största breddtävling i golf gjorde han det enligt ett beprövat koncept. Sedan började själva arbetet – och varken tvivel eller tvivlare saknades. Men med idérikedom, kreativitet och tålamod som främsta ingredienser har initiativtagaren och hans stab inte bara etablerat evenemanget på den svenska golfkartan, utan också ritat om densamma. För ända sedan starten 1995 har omgivningen sneglat på vad som har fått motionsgolfare från hela landet att resa till Värmland sommar efter sommar och många efterföljare har uppstått. Men det är fortfarande originalet som lockar mest, mycket tack den vältrimmade organisationens förmåga att ständigt söka förnyelse utan att rucka på de stabila grundbultarna. 18 år efter den första upplagan utgör Femdagarsgolfen en central del av den svenska tävlingskalendern och lär så förbli länge till.”

Leif Jurefalks golfskapelse får spelarna att styra kosan mot Värmland minst en gång om året. I höstas tog platserna på Femdagarsgolfen slut på bara en vecka, och listan på hoppfulla köplatsinnehavare är lång. Det är inte bara värmlänningar som varje år peggar upp på Arvika, Kil, Hammarö och Billerud i hopp om att spela in sig i Femdagarsfinalen på Karlstad GK. Femdagarsgolfen har blivit ett begrepp i Golfsverige och Jurefalks entreprenörsanda rimmar med den Sven Tumba stod för.

Det anser juryn bakom Tumbastipendiet och på fredagens förbundsmötesmiddag fick Jurefalk ta emot utmärkelsen.

– Jag känner mig väldigt hedrad och stolt över att få ta emot den här utmärkelsen, säger han. Det är kul att uppmärksammas efter 18 års slit, det betyder att jag har lyckats med någonting.

Hur kom du på idén?
– Jag jobbade på Radiosporten och 1995 satt jag på en stubbe nere i Skåne och bevakade orienteringens Femdagars. När jag var tillbaka på hotellet funderade jag på om man inte skulle kunna skapa något liknande inom golfen.

Sagt och gjort. Jurefalk tog kontakt med fem golfklubbar i Värmland för att sondera intresset. Sunne, Karlstad, Arvika, Billerud och Kil nappade direkt. Tillsammans med respektive klubb jobbade Leif fram en modell, och redan nästa år spelades första versionen av tävlingen. Det har blivit ytterligare 16 upplagor och i sommar är det dags igen.

750 spelare kvalar på fyra olika banor (sedan några år har Sunne ersatts av Hammarö) och de 40 bästa i varje klass får den femte dagen spela final på Karlstad GK. Och Jurefalk har skött det mesta, som att ragga sponsorer.

– När vi spelade 1996 var det 172 spelare med och inget vidare prisbord, några träningsoveraller och paraplyer. Saker jag hade lyckats skrapa ihop. Sedan ökade det i några år, men sedan kom några år då deltagarantalet låg still och vi funderade på om vi skulle fortsätta.

När en ny sponsor dök upp med ett lockande förstapris vände deltagarsiffrorna uppåt igen.

Vad tror du det är som gör att Femdagars är så populärt?
– Det är klart att det är en tävling, men det är inte så att man bara har tävlingen för ögonen under veckan. Folk tycker det är kul att träffa nya människor och gamla bekanta. Det är trevligt och bra arrangerat på klubbarna, och det gör att golfarna gärna vill vara med.

2012 delades Tumbastipendiet ut för första gången. Då blev Anna Öqvist på Kallfors Golf historisk som den första att ta emot utmärkelsen.


Text: Karin Klarström • 2013-04-19
FöljaNyheter
Scroll to Top