Matteo Manassero gratuleras av stolt pappa efter sin uppvisning i Castelló Masters. Foto: Getty Images

Följa

17 år och mästare

Han är född i april 1993. När Matteo Manassero efter en magnifik finalrond vann Castelló Masters med fyra slag skrev han in sig i historieböckerna som den yngste vinnaren hittills på Europatouren.

Text: Jörgen Ohlson • 2010-10-24 Uppdaterad 2010-10-24

Castelló Masters Costa Azahar

 

Bild 1110039

Datum: 21-24 oktober
Spelplats: Club de Campo del Mediterráneo, Valencia
Prispengar: €2 000 000
Vinnare: Matteo Manassero

Starttider
Slutställning & prispengarRace to Dubai Ranking

Tidigare artiklarJakten på tourkortet
68:or av Norén och Nilsson
Hedblom hetast i Spanien
Nilsson jagar Boyd

Christian Nilsson från Karlstad gick i söndagens ledarboll och hade sin andra ET-seger i sikte. Men värmlänningen kom snett in i finalronden och var när tåget gick inte tillräckligt på tå för att kunna konkurrera om segern.

Ändå lyckades han hålla ihop spelet hyggligt och birdien på sista hålet gav en 72:a som räckte till en stark delad tredje plats.

Christian fick 95 000 euro för sin insats och klättrade till 73:e plats på Race to Dubai-rankingen. Han behöver nå topp 60 för att få spela Dubai World Championship i november. För detta krävs en lika stark insats på Valderrama kommande vecka.

Magisk Manassero
En som inte behöver bekymra sig för några streck eller ekonomi den närmaste tiden är Matteo Manassero. Det tonåriga italienska underbarnet lämnade amatörleden i somras och har i sina första 13 ET-tävlingar som proffs bara missat en kvalgräns (i Portugal förra veckan).

Under finalvarvet spelade han länge i skuggan av engelsmannen Gary Boyd. Men när 17-åringen satte in en stöt med birdies på hålen 13, 14 och 15 avgjorde han tävlingen. Sluthålen blev en ren defiliering till en 67-rond och seger med fyra slag före spanjoren Ignacio Garrido, som spurtade till ensam andraplats.  

Matteo Manassero blev den yngste vinnaren någonsin på Europatoren. Han är idag mer än ett år yngre än Danny Lee var när han som amatör vann Johnnie Walker Classic 2009.

– Det här är fantastiskt. Det är det här ögonblicket jag har jobbat för under alla år. Därför är det här ett mycket speciellt ögonblick för mig, sa den omtumlade segraren.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om att bli en vinnare på touren under mitt första proffsår. Mitt mål har hela tiden varit att behålla kortet… och nu står jag här som vinnare. Jag kan knappast fatta det.

Hårt om andraplatsen 
Bakom den briljerande tonåringen blev det en hård kamp om placeringarna, pengarna och rankingpoängen. Spanjoren Ignacio Garrido började sänka puttar från när och fjärran på sluthålen och lyckades lite överraskande knipa den ensamma andraplatsen.

Engelsmannen Gary Boyd, den formstarke 24-åringen som jagar sin första ET-seger, ledde med två slag efter 54 hål och såg länge ut att ha greppet om tävlingen. Men ungefär samtidigt som Manassero började göra birdies havererade Boyds spel. Efter bogey-dubbelbogey-bogey på hålen 15-17 föll engelsmannen till delad tredje plats.

Den placeringen delade han med Christian Nilsson, holländaren Joost Luiten och irländaren Peter Lawrie.

Peter Hedblom, ensam ledare efter halva tävlingen, jagar precis som Nilsson en plats i den lukrativa Dubai-finalen. Men helgronderna 71-71 gjorde att Peter fick nöja sig med en delad åttonde plats. Det är i och för sig hans bästa placering sedan i juli, men Peter hade med tanke på sitt fina läge hoppats på – och behövt – något bättre. Vägen till Dubai är fortfarande lång.

Alexander Norén, som inledde tävlingen med tre fina 68:or, rasade efter en ful 74:a sista dagen och slutade delad 23:a. Det är tyvärr inte första gången i år som den talangfulle Haninge-spelaren har svårt att stå hela distansen.

Byrds HIO avgjorde särspel
Mimmi Hjorth blev trea
Fjärde segern för Pace

Text: Jörgen Ohlson • 2010-10-24
FöljaNyheter
Scroll to Top