145th Open Championship – Day One

Blogg

Phil en koppsnurr från omöjliga rekordet

TROON, SKOTTLAND. Många har gått på 63 slag i majors. Nio gånger har det hänt i The Open. Men på torsdagen var Phil Mickelson så nära man bara kan komma att gå runt på 62.

Text: Oskar Åsgård • 2016-07-14 Uppdaterad 2016-07-14
Phil en koppsnurr från omöjliga rekordet

I söndags avslutade Phil Mickelson Scottish Open med en finfin 66-rond, sex under par, och klättrade 38 placeringar sista ronden.

Formen konserverades utmärkt till öppningsronden av The Open på torsdagen.

Mickelson gick ut halv två på eftermiddagen, när vinden börjat mojna igen och det utnyttjade amerikanen direkt.

Birdies på 2, 4, 6 och 8 innebar att han vände på 32 slag, fyra under par.

Att Mickelson i det läget överhuvudtaget skulle vara i närheten av att gå på 62 slag var knappast troligt, med tanke på hur mycket svårare de sista nio hålen på Royal Troon är.

– När vinden är som den är idag spelas banan väldigt annorlunda för mig som vänsterspelare än vad den gör för högerspelare. Då vinden de sista nio hålen kom från rätt håll för mig kände jag att jag kunde utnyttja de sista nio hålen där man vanligtvis bara försöker försvara sin score, säger Mickelson på presskonferensen efter rundan.

Mästaren från Muirfield 2013 fortsatte att blanda par och birdies och med ett par hål kvar hade både han själv och de flesta framför teven och ute på banan insett att ett omöjligt majorrekord var i fara.

Sju under par med två hål att spela behövdes ytterligare två birdies för att gå på 62 slag – den lägsta ronden någonsin i en major.

– Jag tänkte inte ens att jag kunde göra birdie på 17:e eftersom det är ett av de svåraste par 3-hål jag spelat. Men sen slog jag dagens bästa slag, en järnfyra. Det slaget gav mig en möjlighet, en putt och när den putten satt då visste jag att jag hade chansen på en 62-rond, säger Mickelson.

Birdieputten på 17:e var på väg ut ur hål, men fångade precis hålkanten och gick i. På 18 hade Mickelson sen tur när utslaget studsade över fairwaybunkern till vänster på fairway, varifrån han slog upp inspelet till ungefär 5-6 meter.

En historisk putt för den femfaldige majorsegraren.

Men om koppkanten var på Mickelsons sida på 17 så var den verkligen inte det på sista hålet. För trots att Mickelson slog putten med bra rull och på en strålande fin linje ville den inte falla ner i koppen.

– Jag vet inte hur den inte gick i. Jag vill nästan gråta, säger Mickelson som givetvis visste vad som stod på spel.

Amerikanen får trösta sig med att han just nu leder The Open med tre slag.


Text: Oskar Åsgård • 2016-07-14
Blogg
Scroll to Top