5de374ad1e5fd

Artiklar

Så bra är svenska golfare på riktigt!

På touren finns användbar statistik i överflöd. Men för oss glada amatörer är den mer svårfunnen. Vår unika undersökning ger dig svar på vad just du behöver göra för att bli en bättre golfare.

Text: Olof Åsgård • 2019-07-01 Uppdaterad 2019-12-12

Vad hade du?

Oavsett om du spelar tävling eller sällskapsrond kan du oftast besvara den frågan så fort du slagit putten i hål. Du kan också göra en snabbanalys varför hålscoren blev hög eller låg. Din analys är oftast korrekt men samtidigt baserad på tillfälligheter – jag valde fel klubba, jag hade tur med studsen där, jag borde ha undvikit flaggan.
När vi bryter ner siffrorna med strokes gained-metodiken kan du bli förvånad över i vilka delar av spelet du faktiskt inte är så dålig som du tror och var du kan tjäna flest slag.
Förra säsongen genomförde Svensk Golf en undersökning tillsammans med Anova Golf, en molntjänst som hjälper spelare och tränare att i detalj mäta prestationen på golfbanan och som används av proffs, collegelag och amatörer.
I vår undersökning deltog 50 golfare med handicap mellan 1 och 27. Deltagarna spelade över 700 rundor tillsammans och förde detaljerad statistik över varje slag. Deltagarnas spel jämfördes sedan gentemot en genomsnittlig PGA-tourspelare för att få svar på hur amatörer presterar i olika delar av spelet.
Deltagarnas slag analyserades i över 700 olika variabler.
– Om man inte mäter sin utveckling så ­gissar man. Vad vi tror händer och vad som faktiskt händer är ofta väldigt olika. Vi hjälper spelare och tränare att optimera spelstrategi och göra skräddarsydda tränings­program, där man kan identifiera de delar av spelet som ger största möjliga positiva ­förbättring av scoren på kortast tid, säger Thomas ­Petersson, grundare av Anova Golf.

Så bra är svenska golfare på riktigt!
Statistik­guru. Thomas Petersson, Anova Golf.

Strokes gained etablerades av amerikanske ekonomiprofessorn Mark Broadie. Strokes gained har revolutionerat golfsportens sätt att mäta statistik och har använts i ett tiotal år på PGA Tour för att mäta hur spelarna presterar i olika delar av spelet – på ett mycket mer exakt sätt än förr.
Det som gör strokes gained så effektivt är att det kan isolera och bedöma individuella slag var för sig. Traditionell statistik, som greenträffar och antal puttar, påverkas ofta av faktorer som inte är avsedda att inkluderas i det man försöker mäta. Exempel på detta är att en spelare i många fall har fler puttar om spelaren ­träffar fler greener men det betyder inte nödvändigtvis att spelaren puttat sämre. Slår du dåliga utslag får du oftast få greenträffar, och det i sin tur ger oftast färre puttar – eftersom du slagit chippar nära hål.

Så bra är svenska golfare på riktigt!

De senaste åren har genomslaget för strokes gained varit enormt och många proffs väger in statistiken när de planerar sitt spelschema och sin träning.
Räknesättet fungerar så här:
Från olika positioner på banan har man räknat ut spelarnas snittscore/riktmärken, alltså det förväntade antalet slag det tar dem därifrån och i hål, exempelvis 4,0 slag.
Låt säga att en spelare slår från den positionen och hamnar på en ny position längre fram där riktmärket är 2,8 slag för att fullfölja hålet, då blir uträkningen så här:
4,0 (riktmärke från ursprungspositionen)
– 2,8 slag (riktmärke nya positionen)
– 1 slag (slaget som just slogs)
= + 0,2 slag på slaget som just slogs.
Spelarens prestation var alltså 0,2 slag bättre än riktmärket.
Hade nya positionen haft ett riktmärke på 3,2 slag hade spelaren istället förlorat 0,2 slag.

Det är viktigt att vara tillräckligt bra på korta puttar, korta chippar och korta wedgar. I dessa kategorier är det samtidigt mindre skillnad mellan spelare i prestation, och det innebär att man inte har så stort utrymme att bli bättre.
– Ta korta puttar upp till en meter som exempel. Vår undersökning visar på att det inte är så stor skillnad mellan tourproffs och svenska amatörer från denna distans. Är du inte tillräckligt bra på en sådan kategori så kan du förbättra din prestation snabbt, men när du väl blivit tillräckligt bra så visar vår undersökning att du har större potential för snabb scoreförbättring i andra kategorier, ­säger Petersson.
Värt att tänka på är att alla, proffs som glada amatörer, har cirka 14 utslag på par 4- och par 5-hål under 18 hål, beroende på banans par och antal par 3-hål, vars utslag räknas som inspel oavsett vilken klubba du slår.
– Det är svårt att slå långt och rakt, så om man kan förbättra denna slagkategori så kan man tjäna många slag jämfört med medspelarna. Förbättrad strategi har ofta en ganska snabb effekt på scoren, men eftersom distans har så stor påverkan på en spelares effektivitet från tee krävs oftast många ­timmars teknikträning för att åstadkomma en ­förändring, säger Thomas Petersson.
Ett inte helt oväntat tips är att sätta bollen i spel och absolut inte slå bort den.
Alla tjänar dock på att slå så långt det bara går och så nära greenen det går på alla utslag, transportslag och inspel så länge det inte sätter dig i bekymmer (pliktområde, skogsbesök, bunker, hög ruff, dålig vinkel). Att slaget blev snett har inte så stor betydelse och du tjänar mer på att ligga närmare greenen i ett “sämre” men spelbart läge i klippt ruff, än längre ifrån i ett “bättre” läge på fairway.
– Samtidigt måste du ge dig själv större marginaler. Sikta så att så många av dina inspel som möjligt hamnar på greenen. Spelare i vår undersökning har omkring 15 inspel mellan 70 och 160 meter per runda. Ju fler gånger du kan byta ett slag som missar greenen till ett slag som hamnar på greenen, så tjänar du 0,3–0,6 slag per gång. Det blir mycket på 18 hål, säger Thomas Petersson.

Så bra är svenska golfare på riktigt!
Klicka på bilden för att komma till reportaget.
Så bra är svenska golfare på riktigt!
Klicka på bilden för att komma till reportaget.
Så bra är svenska golfare på riktigt!
Klicka på bilden för att komma till reportaget.
Så bra är svenska golfare på riktigt!
Klicka på bilden för att komma till reportaget.
Så bra är svenska golfare på riktigt!
Klicka på bilden för att komma till reportaget.


Text: Olof Åsgård • 2019-07-01
Artiklar19:e hålet
Scroll to Top