5de407736dbbf

Artiklar

En öländsk variant av Pinehurst

Vacker mark under arbete. Ekerums Långe Jan börjar hitta sin form – men en del arbete återstår. 

Text: Svensk Golf • 2018-06-25 Uppdaterad 2019-12-12

PLUS & MINUS:

PLUS: Variation. Banan är en säregen och vacker vandring genom både löv- och tallskog.

MINUS: Inkonsekvens. Det var lite varierande nivå på sandområdenas etablering. Men det kommer.

Medlemmarna var rasande. Trots att det var sagt att banarkitekt Christian Lundins ombyggnad av Peter Nordwalls Långe Jan 2015 var ett långsiktigt projekt, så verkade ganska många medlemmar inte till fullo ha förstått vidden av detta.

Lundins uppdrag var att skapa en öländsk variant av Pinehurst, med stora sandiga områden där den för området naturliga vege­tationen skulle kanta banan och ge den en naturlig look (och kräva mindre skötsel).

Långe Jan har ännu inte helt hittat formen. Några av torr­ängarna påminner fortfarande mer om en industritomt än öländsk natur. Med detta sagt kan man ändå konstatera att intentionerna med ombyggnaden nu är tydligare.

När man promenerar mot green på hål 7 kan man nästan tro sig vara förflyttad till Walton Heath eller någon annan ljung­­prydd hedlandsbana i sand­bältet utanför London. Det är majestätiskt med tallar i fonden och en green som omfamnas av ett sandområde.

En öländsk variant av Pinehurst

Och opinionen bland medlemmarna har svängt: Förra året var Långe Jan den mer spelade av de två på anläggningen. Det kan för all del bero på att banan blivit kortare, 5 400 meter från gul, och därmed enklare. En hel del tees som idag är gula, var tidigare röda. Vi anar förstås att den här manövern handlar om att få ned rondtiderna.

Men eftersom golf framför allt ska vara roligt, inte bara svårt och utmanande, gillar vi den här tekniska banan där du sällan behöver leta boll – de tidsödande områdena med hög ruff är borta. Det snabbar upp spelet och gör det roligare.

Efter ronden blir man lätt sittande länge på den upphöjda terrassen utanför restaurangen – en av Sveriges mest välplacerade och genomtänkta! Därifrån ser man den glittrande blå böljan i Kalmarsund men man har aldrig riktig närkontakt med havet under spelets gång. Ändå är det närvarande med dofter och vindar.

En öländsk variant av Pinehurst

Grundlayouten är Peter Nordwalls, men de tidigare enorma greenerna har skalats ned. De är numera bara stora. Vissa områden och hål är magnifika, särskilt hål 9, 10, 11 och 12. Men vi skulle nog gärna vilja ha tillbaka den gamla teeplaceringen på 12:an. En hel del av thrillern i detta utmanande utslag har försvunnit när tee har flyttats fram: Att gena över ravinen vänster om fairway för att försöka hitta en blygsam landningsyta var ­tidigare en av rundans stora utmaningar.

Medlemmen!

”Jag spelar helst Långe Jan, den har en ­roligare layout och är lite svårare. Och det är kul. Jag är glad att det finns två bantyper här nu. I början tyckte jag det var fult med de här stora sandområdena. Det tog tid innan det satte sig och det vara bara grus överallt. Men nu har den speciella floran börjat komma.”

 Angela Dahlén, hcp 20. 



Text: Svensk Golf • 2018-06-25
ArtiklarEkerum Golf & ResortSvenska golfbanor
Scroll to Top