Golfer at sunset.

Artiklar

Vanligaste frågorna om friskvårdsbidraget

Skatteverkets rättsliga expert, Yngve Gripple, svarar på frågor om friskvårdsbidraget.

Text: Jesper Johansson • 2017-02-21 Uppdaterad 2017-02-21

Debatten om friskvårdsbidrag och golf fortsätter. Svensk Golf publicerade en lista över aktiviteter man kan få friskvårdsbidrag för, och vad man inte kan få det för. 
Det här var något som svenskgolf.se/wp:s läsare reagerade på.

Men vad handlar egentligen debatten om?
svenskgolf.se/wp pratade med Skatteverkets rättsliga expert, Yngve Gripple, för att reda ut varför golfen inte har rätt till friskvårdsbidraget, och för att svara på vanliga frågor och missförstånd. 

Friskvårdsbidraget debatteras i riksdagen

Varför kan man inte få friskvårdsbidrag för golf?
– När den här lagen skapades på 80-talet undantog man vissa sporter. Golf, ridsport, alpin skidåkning och segling är undantag som inte är möjliga att få friskvårdsbidrag för. Anledningen är att de kräver dyra anläggningar och dyr utrustning. Det här har varit uppe i riksdagen vid flera tillfällen men de har inte sett någon anledning att förändra det här.

Vem är det som beslutar vad som är möjligt att få friskvårdsbidrag f��r?
– Det är riksdagen som lagstiftar om friskvårdsbidraget. Sedan är det Skatteverket som tolkar lagen.

Hur ofta ändras ett beslut om vad man kan få friskvårdsbidrag för och inte?
– Det är ganska konstant. Det som händer är att det kommer nya former av friskvård. Men när det gäller de här sporterna (golf, alpint, segling och ridsport reds. anm.) har det inte skett någon ändring.

 

Så sa finansministern om friskvårdsbidraget

Bangolf klassas som friskvård, men inte vanlig golf. Varför?
– Det är en ekonomisk fråga. Bangolf kräver inte speciellt mycket redskap och utrustning. Vi har inte sett någon anledning att undanta bangolf.

En undersökning gjord av Riksidrottsförbundet visade att ishockey var den näst dyraste sporten och golf den nionde dyraste sporten. Ändå är ishockey avdragsgill men inte golf. Hur kommer det sig?
– Då skulle man i så fall underkänna ishockey. Det är ganska sällan som någon använder friskvårdsbidraget till den sporten. Det är inte frågan om att använda friskvårdsbidraget för utrustning. Man kan inte jämföra vad det kostar att utöva en sport, eftersom man inte kan köpa utrustning för sitt friskvårdsbidrag. Men om en arbetsgivare vill hyra en isrink för att arbetare ska spela bandy eller hockey är det okej.

Man kan inte använda sig av friskvårdsbidraget till bergsklättring, men till inomhusklättring. Varför?
– Bergsklättring kan vara en utflykt till ett berg. Det är ingen renodlad friskvårdsaktivitet. Du kan ha en klättervägg och det är okej. Det är en enklare aktivitet. Vi undantar sådant som mer är av karaktär som utflykter och hobby. Paddla kanot i naturen, till exempel. Det är mer en hobby. Bergsklättring kanske inte är någon enklare aktivitet. Och det kostar väl inget? Så det kan man göra ändå. Men det har inte så mycket med friskvårdsbidraget att göra.

KRÖNIKA: ”Den sjuka friskvårdsfrågan!”

Vi fick in en läsarfråga tidigare: Eftersom jag spelar både discgolf och golf så förstår jag inte varför den ena och inte den andra, ger mig rätt till friskvårdsbidraget.
– Discgolf är inte golf i ordets egentliga betydelse. Det är en sport som normalt sett inte kostar så mycket.

En annan läsarfråga: Har tiden det tar att utöva en idrott som golf något med friskvårdsbidraget att göra?
– Det finns ingen direkt koppling till hur lång tid det tar. Men indirekt kan det ha spelat in när man har undantagit de här sporterna på 80-talet. Utförsåkning gör man inte heller på en timme. Det har ingen större betydelse men kanske indirekt.


Text: Jesper Johansson • 2017-02-21
ArtiklarFriskvårdsbidraget
Scroll to Top