5de4710344b1e

Artiklar

Därför ska du alltid sikta mitt på green

Att gå för flaggor är alltid lockande, men gynnas din score av att jaga birdies snarare än att maximera möjligheterna att träffa green? Det tog vi reda på. Här är siffrorna som visar varför du alltid borde ta sikte mot mitten.

Text: Oskar Åsgård • 2016-06-02 Uppdaterad 2016-06-02
Därför ska du alltid sikta mitt på green

Vecka ut och vecka in matas vi med tv-bilder från minutiöst välklippta banor där proffsen slår det ena sagolika slaget efter det andra. Från såväl möjliga som omöjliga lägen avfyras kompromisslöst målsökande bollbanor med hålet i sikte.

Som Henrik Stensons klassiska trätrea till en decimeter från hål på det 72:a hålet i tourfinalen i Dubai för tre år sedan eller Phil Mickelsons järnsexa från skogen på Augusta Nationals 13:e hål i Masters 2010.

Men låt oss glömma proffsgolfen för en stund, fokusera på vårt eget spel och fundera på hur vi egentligen tar oss an en golfbana och i synnerhet greenerna.

Sollentuna GK:s pro Niclas Björnsson är en av många som tycker att det läggs alldeles för lite vikt vid att lära sig taktik och spelstrategier och om vi skulle ägna mer tid åt det skulle resultaten bli bättre och handicap sänkas.

– Det är sällan bara en anledning till att inspel går åt skogen. Vi överskattar vår förmåga och tar därmed ofta svåra eller felaktiga beslut. Vi siktar snett, väljer fel klubba, felbedömer läget, missbedömer hinder, vind och höjdskillnader. Det grundläggande är att bedöma läget innan inspelet och att alltid värdera hinder och flaggans placering vars svårighetsgrad styr om den bör attackeras eller inte, säger Niclas Björnsson.

Det där med flaggplaceringens svårighetsgrad fastnade vi för. Föreställ dig att du står 126 meter från flaggan, som står strax in på och i det högra hörnet av greenen med vatten till höger och en bunker kort vänster. Vilken klubba och vilket slag väljer du?

Handen på hjärtat nu.

Vår bild är att vi är många som bygger upp ett slags tunnelseende med flaggan vajandes i den bortre ändan av tunneln. I huvudet ekar birdie eller par, klubbval görs baserat på max- snarare än snittlängd och att sikta mot den största ytan på green finns inte. Vi ville ta reda på vad som hände om vi gjorde just precis det – alltså siktade mot mitten istället för flaggan. Varje gång.

Därför ska du alltid sikta mitt på green
Vår enkät visar att spelet skulle bli tråkigare av att inte gå för flaggan. Men du lär skratta desto mer på prisutdelningen.
Därför ska du alltid sikta mitt på green

 

Vi släppte ut 63 spelare, med handicap mellan 1 och 22, på Kings Course på Kungsängen GC utanför Stockholm. Den forna värdbanan för Nordea Masters har en stark och utmanande layout där särskilt inspel måste slås med precis hand för att undvika de många bunkrar och vattenhinder som ramar in och vaktar greenytorna. För att “tvinga” vår testpanel att välja en klubba utifrån avståndet till mitten av green och även sikta mot den punkten så plockade vi helt enkelt bort flaggorna på hälften av hålen, för att ta bort den undermedvetna frestelsen att i sista sekund ändå snegla var flaggan står och försöka styra bollen dit.

– Det är ju mycket lättare att sikta mitt på green utan flagga, för står det en flagga där framme vet du likt förbannat det någonstans i bakhuvudet och siktar dit. Lite mer siktade jag ju mot flaggorna på de nio där vi spelade mot flaggor, säger femhandicapparen Niclas Nordin.

 

Vi la upp testet så att hälften av spelarna gick de första nio hålen med uppdraget att gå för flaggorna och sedan spela mot mitten av green på sista nio – medan den andra delen av startfältet gjorde precis tvärtom. Detta för att jämna ut eventuella skillnader mellan svårighetsgraden på de respektive niohålsslingorna. Det blev en intressant rond att följa. Och ännu mer spännande att granska resultaten efteråt.

Hela 68 procent av spelarna hade fler eller lika många greenträffar när de siktade mitt på greenen och 63 procent hade fler eller lika många poäng.

– Jag hade 17 poäng utan pinnar och 16 poäng med så det gick ju faktiskt bättre utan flaggor. Det här var en tankeställare, jag ska nog börja fundera på det här. Även om jag var en bit från flaggan så tvåputtar jag ändå ganska ofta, säger Peter Johander, med handicap 13.

Spontant är det lätt att tro att det framförallt är spelare med högre handicap som har mest att vinna på att inte attackera svårt placerade flaggor, medan duktigare spelare kan få bra utväxling av att slå upp inspelen nära och rulla i birdies. Men när vi bryter ner resultaten så har gruppen med singelhandicap tjänat relativt sett mer på att sikta mitt på. 64 procent av spelarna med handicap 9,9 och lägre noterade fler poäng på hålen utan flaggor och 75 procent ur samma grupp träffade fler greener. Jämförelsevis hade 63 procent av spelarna med handicap 10–22 lika många eller fler poäng och 59 procent träffade lika många eller fler greener.

– Jag är inte förvånad över att greenträffarna ��kar eller att singelhandicapparna får bättre score av att spela mitt på green eftersom de på så sätt undviker onödigt trubbel och räddar resultatet med bra puttning, säger pron Niclas Björnsson.

Att puttningen kan väga upp för inspel som landar längre från hål verkar vara en slutsats av vår studie. För även om 60 procent av alla spelare gav sig själva längre förstaputtar efter inspel på de hål som spelades utan flaggor och 52 procent hade fler puttar så var resultaten för de flesta lika bra eller bättre.

Tvåhandicapparen Samuel Westrin, som hade rest ända från Sundsvall ned till Stockholm för att vara med i vårt test, träffade två greener fler och hade två poäng mer på de nio hålen utan flaggor.

– Efter bara 4–5 hål utan flaggor kändes det som att man faktiskt prickar mer greener genom att tänka på det här sättet. Det blir mycket mer att sikta på, man kan missa lite mer. Det blir lite tråkigare, man vill ju attackera pinnarna och göra birdies, men jag skulle värdera en bättre score högre, säger han.

 

Även om enkätsvaren visar att en övertygande majoritet av deltagarna (81 procent) skulle sikta mitt på green om de visste att det skulle ge bättre resultat över tid, så är inte alla övertygade.

– Jag skulle nog ändå gå för flaggorna. Det är för roligt för att jag skulle hoppa över det. Det är roligt att chansa, säger etthandicapparen Patrik Mas Niklasson, trots att hans score var bättre utan flaggor.

Han får medhåll:

– Att bara sikta mitt på green är bra för att öka antalet greenträffar och för vissa handicapgrupper passar spelsättet väl. Men för speciellt låghandicappare tycker jag att det är mer effektivt att lära sig värdera sina lägen och satsa på mitten av green när det är lämpligt och attackera flaggan om det är ett bra alternativ. Golfupplevelsen kan bli lite tråkigare annars. Ibland måste man också våga för att vinna, säger Niclas Björnsson.

Vad prioriterar du? 

Därför ska du alltid sikta mitt på green
Därför ska du alltid sikta mitt på green
Därför ska du alltid sikta mitt på green

Text: Oskar Åsgård • 2016-06-02
ArtiklarGolfskolan
Scroll to Top