5de47b749de3c

Artiklar

Spelade kineserna golf långt innan skottarna?

Golfen sägs ha sitt ursprung i Skottland på 1300-talet. Men var det egentligen här som sporten föddes?

Text: Michael Åhman • 2016-03-07 Uppdaterad 2016-03-07

SVENSKA GOLFHISTORISKA SÄLLSKAPET

Hasse Bergdahl sitter med i Svenska Golfhistoriska sällskapet och vet mer än de flesta om sportens historia.
Här är hans kommentar till att kineserna kanske spelade “golf” innan oss:
“Det är väl känt att många kulturer sysslat med spel med klubba och boll genom alla tider. Det som många har använt för att definiera spelet golf är hålet som mål. Det är onekligen så att detta kinesiska spel har hål som mål, men det intressanta är att bollarna varierar i storlek”.
“Även äldre avbildningar av det nederländska spelet Colf eller Kovlen har ett hål i bilder från 1200-talet, så vi kanske inte ska hålla så hårt på att definiera spelet golf genom förekomsten av hål som mål”.
“Att Colf/Kolven fungerat som förebild för Golf (Gowf) vet vi genom att det fanns aktiva handelsförbindelser på medeltiden mellan Skottland och Nederländerna.”

Hål ska grävas i marken och bollen ska slås i hålen. Spelfältet ska vara över en stor yta med varierande terräng. Hålen ska markeras med färggranna flaggor.

Golf?

Nej, en fri översättning ur de första reglerna för chuiwan – skrivna redan 1282 i boken “Wan Jing” (bollinstruktioner) och beviset för att kineserna var före oss med golf. “Våra” första regler för modern golf skrevs nästan fem hundra år senare, i Skottland 1754.

Chuiwan skiljer sig egentligen bara på två punkter mot hur vi spelar golf i dag: Chuiwan spelades med enbart en hand, och bollarna var av trä (och dessutom av olika storlek, oklart riktigt varför).

Spelade kineserna golf långt innan skottarna?
Bollarna var tillverkade av trä.

När man läser vidare i den kinesiska regelboken är det fler detaljer som stämmer med den sport vi känner. Och ett pro-tips: Klubban ska hållas med måttlig styrka. Klubborna var för övrigt tio till antalet. Boken tipsar om att klubborna skulle tillverkas i skarven mellan vår och sommar för att bli av högsta kvalitet. Banorna höll tio hål – hos oss blev 9 eller 18 hål standardmåttet på en golfbana.

Boken innehåller också en del om etikett: De tävlande ska vara sportsliga och artiga, samt visa respekt för de äldre.

Chuiwan utvecklades under Songdynastin (960-1279). Det blev snabbt väldigt populärt och spelades av både kineser och nomadiska kejsare. Det spelades av såväl kejsare som fattigt folk, och det spelades av både barn och äldre, män och kvinnor. Chuiwan var folkligt, långt innan Sven Tumba gjorde golf till en folksport i vårt land.

Men populariteten för chuiwan klingade av under Mingdynastin (1368-1644). När de manchuriska stammarna erövrat Kina i början av 1600-talet populariserade de nya härskarna i stället sina egna traditioner som jakt, brottning och skridskoåkning.

Ändå kan det vara just den här sporten som vi spelar i dag. Under Yuan-dynastin (1271-1368) pågick ett stort kultur- och handelsutbyte mellan Kina och väst, bland annat med hjälp av mongolska resanden.

Så nästa gång du peggar upp kan du skänka en tanke till kejsaren Xuande. Han regerade under Mingdynastin, och var en av de sista av landets “ledande” golfare.

 

Källa: Epoch Times, Absolute China Tours

Spelade kineserna golf långt innan skottarna?
Varje spelare använde tio klubbor, och klubborna hölls enbart med en hand.

Text: Michael Åhman • 2016-03-07
Artiklar
Scroll to Top