Dave Stockton

Artiklar

Fem saker du inte visste om den klassiska puttern

Ping Anser firar 50 år. Här är fem saker du inte visste om den!

Text: Jesper Johansson • 2016-02-09 Uppdaterad 2016-02-09
Fem saker du inte visste om den klassiska puttern
Karsten och Louise Solheim. FOTO: Ping

1. Skaparen

Norrmannen Karsten Solheim flyttade till USA efter andra världskriget för att arbeta som ingenjör inom militären. 1953 började han spela golf och för att underlätta sitt egna spel försökte han addera det han kallade “de simplaste lagarna inom fysik och mekanik” för att skapa en effektivare putter. Resultat blev så småningom Ping Anser.

Fem saker du inte visste om den klassiska puttern
Ping Anser 1969. FOTO: Ping

2. Namnet

Karsten Solheim sa till sin fru Louise att han skulle hitta svaret, “answer” på engelska, till varför andra putters inte var tillräckligt bra. Dagen innan han hade skapat sin ögonsten var paret hos en graverare. Louise Solheim föreslog då att puttern skulle döpas till just “Answer”. Karsten Solheim tvekande. Han tyckte inte att det var ett namn för en putter och att det dessutom inte skulle få plats. Louise Solheim sa att han skulle ta bort W:et och eftersom Karsten inte kunde komma på ett bättre namn fick det bli resultatet. Anser blev namnet.

Fem saker du inte visste om den klassiska puttern
Tony Jacklin med en Anser-putter 1969. FOTO: Getty Images

3. Framgången

1966 skapades puttern och bara tre år senare var den första majorn vunnen med den. George Archer var en av tidens främsta golfare och under Masters 1969 säkrade han sin gröna kavaj. 

Spelare som Gary Player och Tony Jacklin började använda Anser-puttern och senare använde sig Scott Verplank av puttern – i 22 säsonger. Under mitten av 70-talet var mer än hälften alla putters på PGA Tour gjorda av Karsten Solheim. Även Tiger Woods använde sig av puttern som junior och på college. 1998 spelade han på PGA med en Anser 2-putter.

 

 

Fem saker du inte visste om den klassiska puttern
Tiger Woods 1998. FOTO: Getty Images

4. Ljudet

Karsten Solheim gjorde en linje under putterns klubbhuvud. Anledningen var att ljudet skulle bli annorlunda. Studier visade nämligen att ett högre tonljud gjorde att man fick en annan känsla när man använde sig av puttern.

Det här var början på en trend som håller i sig än i dag. Ljudet av en klubba är viktigare än någonsin.

Fem saker du inte visste om den klassiska puttern
Jack Nicklaus 1986. FOTO: Masters

5. Kopiorna

1984 gick Karsten Solheims patent på den annorlunda klubban ut. Resultatet blev att näst intill alla tillverkare skapade kopior. Modellen är än i dag en av de mest använda och spelare som Jordan Spieth och Bubba Watson använder sig av antingen kopior eller originalet.

 

Har du något speciellt minne av puttern?

Skriv en kommentar nedan!


Text: Jesper Johansson • 2016-02-09
ArtiklarPingPuttersUtrustning
Scroll to Top