One Year Out, Rio Continues Preparations For The 2016 Olympics

Artiklar

Inför OS – hård kritik mot förbundet

Golfen gör i sommar OS-comeback i Rio de Janeiro. I och med det har International Golf Federation (IGF) granskats. Och resultatet är allt annat än smickrande.

Text: Jesper Johansson • 2016-01-12 Uppdaterad 2016-01-12

En unik dansk studie visar att IGF är den näst sämsta organisationen som är delaktig i OS. Endast skytteorganisationen är sämre. Studien har bland annat tittat på hur transparent organisationen är, hur demokratiska processer fungerar och hur ekonomin sköts.

Av alla organisationer är IGF den enda som inte har en demokratiskt vald president och enligt studien finns det en stor risk för korruption inom federationen.

Men Gunnar Håkansson, generalsekreterare på Svenska Golfförbundet, är inte speciellt oroad.

– Det är en väldigt liten organisation men den är i goda händer. Många av de som är med kommer från R & A och USGA vilket är de två största makthavarna inom golfen. Jag har fullt förtroende för presidenten Peter Dawson som tidigare varit på R & A.

– Jag tror att IGF:s största utmaning i år är dopingfrågan. Golfen har länge arbetat tillsammans med Vada för att stoppa doping men nu är det på en helt annan nivå. De har också jobbat väldigt hårt med vilka tävlingsformer som ska spelas och hur banan ska vara, säger Gunnar Håkansson.

 


Text: Jesper Johansson • 2016-01-12
ArtiklarOlympiska spelen
Scroll to Top