5de407dd9e2da

Tournytt

”Jag blev mottagen som en kung då jag kom som Peter Thomsons vän”

När Svensk Golf besökte Australien ställde den femfaldige majorvinnaren Peter Thomson upp som guide.

Text: CM Hellsten • 2018-06-20 Uppdaterad 2019-12-12

Peter Thomson vann The Open Championship vid fem tillfällen. Onsdagen 20 juni avled han, 88 år gammal.

Svensk Golfs före detta chefredaktör Anders Nordlund åkte 1992 på en reportageresa till Australien.
Där fick han Peter Thomson som guide.
– Peter tog hand om mig en hel dag, när jag besökte Melbourne. Han hämtade mig på hotellet klockan 09.30 och blev min guide i och runt Melbourne. Lugnt och glatt körde han mig runt i sin stora Toyota Landcruiser. Vi började med en rond på hans hemmaklubb Royal Melbourne. Sedan besökte vi några fler banor, OS-arenan och stadion där tennisens Australian Open spelas. Peter kontaktade ett par riktiga landsortsklubbar och krattade för ett besök dagen efter – jag blev mottagen som en kung då jag kom som Peter Thomson “vän”, säger Anders Nordlund.

Femfaldige The Open-vinnaren död

Hur svårt var det att få till mötet?
– Inga problem. Då Peter hörde att jag skulle komma – och från Sverige – bokade han av sin dag och ställde upp för att ta hand om mig. Telefonsamtal till mitt hotellrum från receptionen: “Mr Thomson is waiting for you in the lobby”. Så var fine Peter Thomson.

Var placerar du in Peter Thomson på listan över golfens största?
– Har man vunnit fem British Open tillhör man absoluta toppen. Hans vänliga och generösa sätt att möta människor på, gjorde honom mycket populär i alla kretsar. Inte minst i Sverige, som han besökte flera gånger. Det fanns de som ville att hans popularitet även skulle kunna användas som politisk kraft i Australien – där var han en stor nationalidol.



Text: CM Hellsten • 2018-06-20
TournyttPeter ThomsonThe OpenTournytt
Scroll to Top