5de5b36bb6c06

Blogg

”En jätterolig matchspelsbana”

Anna Nordqvist spelade på tisdagen sitt allra första varv på Solheim Cup-banan. Intrycket? – En jätterolig matchspelsbana.

Text: CM Hellsten • 2015-09-15 Uppdaterad 2015-09-15

Golf Club St. Leon-Rot utanför Heidelberg ligger granne med mjukvaruföretaget SAP:s huvudkontor. Det hänger ihop. Bolaget grundades av Dietmar Hopp och en del av sin förmögenhet valde han att investera i golfklubben som grundades 1997 och har två 18-hålsbanor – Platz Rot och Platz St. Leon.

Båda banorna har stått som värd för European Tour-tävlingen Deutsche Bank SAP Open som har spelats här vid fyra tillfällen.

1999 deltog Tiger Woods i turneringen och det var då första gången som världsstjärnan spelade en tävling i kontinentala Europa.

Han vann 1999, 2001 samt 2002.

Solheim Cup avgörs på mästerskapsslingan St. Leon. Engelske arkitekten Dave Thomas har skapat layouten och under lagmatchen mellan Europa och USA mäter banan 6 037 meter.

Det finns en hel del vatten där ute.

Mest signifikant blir det på hål 7 där fairway ligger som en ö mitt ute i en stor damm.

Inför Solheim Cup bestämde sig arrangörerna för att stuva om bland hålen och det som egentligen är hål 1 har nu nummer 18, och så vidare.

 “Justeringarna gjordes i samförstånd med de båda lagens kaptener”

Christiane Désiré på Golf Club St. Leon-Rot förklarar:

– Ändringarna gjordes för att skapa mer dramatik under Solheim Cup plus att det här öppningshålet ger oss större möjligheter att skapa en bra stämning vid första tee som är så viktigt. Justeringarna gjordes i samförstånd med de båda lagens kaptener. Vi har även flyttat på ett antal bunkrar och två greenbunkrar har förstorats och kommit närmare greenen.

Det europeiska laget anlände till Tyskland med buss i söndags direkt från Evian Championship i Frankrike. 

Först på tisdagen kunde Anna Nordqvist spela 18-hålaren för första gången.

Sörmländskan hade sällskap av Karine Icher och Sandra Gal.

Efteråt sa Anna Nordqvist så här:

– Banan är riktigt bra och har en rolig layout. Det är en jätterolig matchspelsbana. Det finns många bra par 5- och par 4-hål och på det 13:e kan man driva green, det är 225 till framkant.

Svårigheterna där ute?

– Ruffen är tjock, så det gäller att hålla sig borta från den.

För Anna Nordqvist var det här första mötet med St. Leon. Den andra svenskan i Solheim Cup-laget, Caroline Hedwall, har varit på plats vid ett antal tillfällen.

– Jag har spelat banan tre varv tidigare. Det är en bra bana som är i ett fantastiskt skick, greenerna är jättefina och det ska bli riktigt roligt att spela. Svårigheterna är ruffen, det gäller att ligga rätt vid pinnarna och sedan är den rätt lång nu.

Caroline Hedwall gick i bollen bakom Anna Nordqvist och kompani och spelade tillsammans med Azahara Munoz och Catriona Matthew.


Text: CM Hellsten • 2015-09-15
BloggAnna NordqvistSolheim CupTävlingarTournytt
Scroll to Top