Annons

(C) Jacob Sjöman. jacob@sjomanart.com

Partner

Därför borde alla göra en custom fitting

Det är en riktig myt att bara duktiga spelare har nytta av en custom fitting. Alla, oavsett handicap, skulle behöva anpassa sin utrustning.

Text: Dormy • 2018-02-26 Uppdaterad 2018-02-26

Detta är custom fitting

Målet med en custom fitting är att hitta skräddarsydda klubbor för att i förlängningen få till ett bättre spel. Under en custom fitting tittar man på:

• Klubbhuvud: märke och modell.
• Skaft: typ av skaft, vikt och längd.
• Lie.
• Loft.
• Grepp.
Personliga preferenser: Mål och spelstil.

*Hos Dormy har du alltid 30 dagars nöjd kund-garanti på järnset. 
Läs mer och boka tid här

”Till oss kommer alla typer av golfare för att göra en custom fitting”

Vi har pratat med Axel Engelberth, custom fitting-expert på Dormy barkarby.

Varför ska man egentligen göra en custom fitting?
– För att man ska kunna spela bättre golf, kort och gott. Vi vill träffa fler fairways, fler greener och få bättre resultat. Man ska inte göra golfen svårare än vad den redan är. 
En del tror att det är dyrt, krångligt och tar tid att göra en custom fitting, men det är precis tvärtom. Det är enkelt, tar en eller två timmar beroende på hur mycket du ska prova ut och kostnaden dras av på priset om du köper klubborna. 
Idag är det också så tydligt att se vilken skillnad olika klubbor gör för dig, eftersom vi jobbar med Trackman som är marknadens bästa verktyg för utprovning av klubbor och registrerar allt som händer med din golfboll i och efter träffögonblicket.

 

 

Därför borde alla göra en custom fitting

Är det en myt att bara duktiga spelare har nytta av en custom fitting? 
– Ja, det är en riktig myt! Jag skulle säga att alla träffar bollen lite sämre ibland, men vi gör det olika ofta. 
Generellt drar 10-25-handicapare mest nytta av en custom fitting, de brukar märka störst skillnad. Till oss kommer däremot alla typer av golfare. Häromdagen hade jag först en kund med 2 i handicap och direkt efter en med 36.

Hur vanligt är det att man spelar med klubbor som inte är anpassade? 
– Det är relativt vanligt att de inte är anpassade alls; att man kanske spelar för svåra klubbhuvuden och i många fall relativt gamla klubbor. Det har hänt ganska mycket på klubbsidan de senaste 10 åren. Sedan är det många som har stora avståndsglapp i sina bagar utan att de egentligen vet om det och det är också sådant vi ser över i en utprovning. 

Om jag är normallång, skulle du ändå rekommendera en custom fitting för mig? 
–  Det skadar aldrig, oavsett vilken kroppsbyggnad du har. Men en annan sak som man kan ta upp i sammanhanget är väl hur länge du har spelat golf. Om du är grön i golfen är det ännu viktigare att du kommer ut och spelar än att du börjar med att göra en omfattande utprovning av klubbor. Har du precis startat ditt golfande klarar du dig ofta med ett standardset.

LÄS MER: Allt om custom fitting

 

Därför borde alla göra en custom fitting
Axel Engelberth är custom fitter på Dormy. Foto: Dormy

Under en custom fitting är målet att få anpassade klubbor som i förlängningen ska förbättra ditt spel. Man tittar på en rad mätbara parametrar, men också kundens personliga preferenser så som spelstil och vad för mål man har med sin golf. Du behöver inte byta ut alla dina klubbor, men det är en stor fördel att ta med din nuvarande bag för att se vilka klubbor som eventuellt behöver uppdateras. 

Vissa säger att skaftet är klubbans motor, stämmer det?
– Ja och nej. Man märker större skillnader när man byter modell på huvudet än när man växlar mellan olika skaft. Det är såklart viktigt att skaftet blir rätt och att det passar ens sving – dels farten du sätter på klubban, dels tempot, det vill säga hur snabb du är i vändningen på toppen av svingen. Men klubbhuvudet är minst lika viktigt. Där spelar uppbyggnaden av klubban stor roll. En bred sula och lång bladlängd ger maximal längd och förlåtande egenskaper. En tunnare sula med kortare bladlängd ger mer känsla och kontroll, men då krävs bättre bollträff.

När det gäller skaftlängd så är även den jätteviktig. Det påverkar allt ifrån din bollträff till hur du ställer upp och i sin tur även din svingrörelse. Vi ser många som skulle må bra av en översyn av just skaftlängden.

Hur viktigt är det att justera klubbans lievinkel?
– Det är också viktigt såklart. Lievinkeln vid träffögonblicket påverkar till stor del var bollen ska ta vägen. För upprätt lie=vänster för flack lie= höger. 2 grader fel lie på ett slag på 150 meter är cirka 7 meter offline. 

Hur tjockt ska greppet vara?
– Det är främst tycke och känsla som spelar roll här. Men det finns andra aspekter också som kan göra lite skillnad. Har man väldigt aktiva händer i svingen och har tendens att missa vänster så kan ett tjockare grepp vara att f��redra och vice versa. Men det kan också vara spännande att testa två olika grepptjocklekar och se om det blir någon skillnad på resultaten.

Här kan du boka tid för custom fitting

Är damklubbor det enda rätta för kvinnliga golfspelare?
– Nej, damklubbor passar vissa damer. Men precis som herrar så finns det damer som svingar hårdare än snittet. Som dam och lite långslående ska man inte stirra sig blind bland damklubborna. Det kan finnas herrklubbor som passar dig bättre och då anpassar vi dem efter dina specifikationer.

Hur många järnklubbor ska man egentligen ha i bagen?
– Det är såklart olika. Vissa föredrar ju fler järn framför hybrider och högre loftade woods, men generellt sett borde fler satsa på färre järnklubbor och ersätta de långa järnen med hybrider istället eftersom de är mer lättspelade. Det finns nämligen en gräns för alla spelare där svinghastigheten inte räcker till för att kunna slå tex sin järnfyra längre än sin järnfemma. Det ser man under en fitting också såklart.

Har ni många återkommande kunder?
– Ja! De flesta som någon gång gjort en custom fitting gör om efter ett par år. Det finns också de som startar med järnen och kommer tillbaka för driven. 

 

Ställ en fråga direkt till Axel!


Text: Dormy • 2018-02-26
Partner
Rulla till toppen