Markus Westerberg testkörde teknologin bakom deWiz på sina elever. Foto: Oskar Omne

Utrustning

En svensk golfrörelse på handen

En golftränare mötte en elektronik­ingenjör. Nu ska deras unika innovation ut i golfvärlden på allvar.

Text: Henrik Lenngren • 2023-02-14 Uppdaterad 2023-02-16

Detta reportage publicerades ursprungligen i Svensk Golf 10/22. Klicka här för att prenumerera på tidningen.

På ett turisttätt konditori i Stockholm får Markus Westerberg finna sig i att hamna i händelsernas centrum. När han med en -fiktiv klubba i näven provsvingar gör han det visserligen med omsorg – att drämma ner förbipasserandes rykande kaffekoppar är inte syftet. Men att se en vuxen man ställa sig upp och torrsvinga mitt bland fikasorl och bulldoft hör inte till vanligheterna.

Plötsligt piper det till i hans mobil på -bordet. Ljudanalysen sker ögonblickligen, i real-tid. Signalpipet är glatt, bekräftande. Den svingrörelse han nyss avslutat följer planen han satt upp i appen. 

– En fullt godkänd sving, konstaterar Markus Westerberg och nickar för sig själv. 

– Men kolla nu, säger han och gör sig redo för ännu en provsving.

Medvetet ändrar han svingspår och -kväser fram en överkroppsdominerad och tydlig utifrån- och inrörelse. Någon bollflykt går såklart inte att skymta, men svingen bär tydliga dna-spår av klassisk pullslice.

Plötsligt är ljudet från telefonen inte lika glättigt. Dessutom skickar klockan han bär på armen en mild elektrisk impuls, en ström-stöt,  som sticker till på handleden. Ett lätt obehag, ”slightly uncomfortable”, fastslår han. 

– Det är inte smärtsamt utan snarare en påminnelse om att inte spara en -felaktig -rörelse i minnet. Stöten gör att -musklerna lättare kan minnas hur det känns när -svingen fallerar. Klockan gör att hjärnan lättare kan urskilja vad som är rätt och fel. Vi är först i världen att trigga hjärnans -omedvetna -minne på golfbanan, säger -Markus Westerberg.

På en stol intill sitter en man lätt tillbaka-lutad på karmstolen och med roat ansiktsut-tryck. För åtta sedan stod han på Ljung-husens 18:e tee och fantiserade om att -någon skulle slå honom på fingrarna när han sliceade. 

Nu har verkligheten kommit ifatt. 

Och Christian Bergh, som han heter, lever mitt i den.

När man talar om Ljunghusen och golf hamnar ofta den frodiga ljungheden i fokus. Men en runda avgörs oftast när västan-vinden tjuter och man närmar sig banans ”heliga hörna” – med Östersjön som en lika påträngande som vacker granne.

På hål 16 till 18, Skånes alldeles egen Amen Corner, har många drabbningar avgjorts. Som 26-åring spelade Markus Westerberg Challenge Tour-tävlingen Telia Grand Prix år 2000. Det var innan han blev medlem på klubben och ”förstod vidden av vind”. 

På 18:e hålet tvingades han pegga om -bollen tre gånger. Då kändes inte direkt fair-way bredare. Många med honom har upplevt samma känsla och säkert skräck inför att -avsluta ronden med att slicea ut bollen i Östersjön.

Fråga bara Christian Bergh, som 2014 var med att forma det första kapitlet till deWiz, den svenska exportsuccén som sedan lanseringen ifjol uppmärksammats i exempelvis Forbes, Sports Illustrated och på golf.com.

På den tiden spelade han på handicap fem och ville nedåt. En sänkning var nära förestående då han klev upp på hemmabanans sista tee med en tryckande känsla över bröstkorgen. Var det någon gång han inte skulle slicea så var det just här. Och nog var det exakt vad som hände. En driver i havet och en spoon i blötan och vips var ronden förstörd. 

– I det ögonblicket slog det mig att jag skulle behöva ett verktyg som slog mig på fingrarna när jag kom fel och vände svingen over-the-top. Jag är lite av en MacGyver-typ och började fundera på om det gick att utveckla en produkt som kunde säga ifrån i samma stund som jag gjorde något tokigt.

Den sliceande elektronikingenjören tog genast kontakt med sin lokala pro, Markus Westerberg – som inte bara levererat en JSM-titel, en 60-rond på Landskrona och åtta proffssegrar, utan också är beteende-vetare i grunden med två böcker om -människans tankar innanför västen.

Fram trädde drömmen om ett träningshjälpmedel i form av en klockliknande sensor som fästs på handleden och mäter händernas position i svingen, vilket kalkyleras om till olika sanningar om golfarens svingrörelse.

Steget från hobbyprojekt till en global satsning har förstås inte gått över en natt. Resan har varit lång, även om investeringspotentialen snabbt visade sig vara god när duon parallellt med att de ordnade fram nödvändiga patent presenterade idén för marknaden. 

– När vi kontaktade ett utvecklingsbolag i Lund, som jobbar med elektroniska produkter, sa de att de brukar vara duktiga på att lösa det omöjliga – men att det vi ville ta fram var omöjligt på riktigt. Om du ska kunna ändra på ett beteende måste du kunna få feedback direkt; den elektriska impulsen måste ske omgående. Annars blir inte kontakten med hjärnan tillräcklig. Problemet vi stod inför var att mäta en sving i realtid och sedan ge feedback inom några millisekunder, säger Westerberg.

Den tre veckor långa förstudien förlängdes i ytterligare tre veckor; pengapåsen som kom från hugade investerare kom väl till pass. Och till slut levererades en tänkbar lösning i form av smarta algoritmer som kunde mäta processen från armens acceleration till handens exakta läge i varje hundradels sekund. 

– Känslan då var att vi satt på något av en holy grail, säger Christian Bergh. 

– Det fanns många gimmicks på marknaden som varken skapade sving- eller beteendeförändringar. Vi bestämde oss tidigt för att vara det här segmentets Apple och -Porsche. Klockan ska inte vara billig – men den ska kunna hjälpa folk. Vi såg oss lite som TrackMan för 18 till 19 år sedan.

Långsamt växte produkten fram och hemma på Ljunghusen testkörde Markus Westerberg teknologin på sina elever. 

– Det intressanta är vad som händer med en sving över tid. En kille som jag hade på besök i februari visade på tre månader att hans svingspår växlade från sju grader utifrån till sju grader inifrån. Alltså en total förändring från slice till draw. Hans slice var helt botad, och det berodde på att hans undermedvetna förstod hur han skulle göra. Det finns så många solskenshistorier att berätta om. De flesta vittnar om att det är en pollett som ramlar ner när de förstår och känner hur de ska göra.

Fram till den stora lanseringen i slutet av förra sommaren har deWiz lyckats över-tyga många tourproffs om att även de – -fjärran från svingtragglande hobbygolfare – har nytta av omedelbar återkoppling i sin egen träningsvardag. 

Ett möte som kom att bli startskottet för en satsning på välkända ambassadörer ägde rum 2018 då duon mötte Vijay Singhs ögon i Players Lounge på TPC Sawgrass.  

– Han fastnade för lösningen direkt och har sedan dess slagit hundratusentals slag med klockan på handleden. Främst jobbar han med längden på sin baksving. Trots att han fortfarande slår långt vill han förlänga baksvingen i hopp om att även öka slaglängden, berättar Markus Westerberg.

Vijay Singh är inte bara ambassadör för deWiz, utan också delägare. Det har han gemensamt med stjärnor som Henrik Stenson, Annika Sörenstam, Yuka Saso och Bryson DeChambeau. 

– Vi har fått kämpa oss förbi många brand-väggar innan vi lyckats komma i kontakt med proffsen. Vi visste tidigt att vi gärna ville arbeta med Bryson, som ju kallar sig själv för vetenskapsman och som är ingenjör i grund och botten, säger Christian Bergh.

Strax innan covidpandemin bröt ut, på ett hotellrum med fyra meter från tak till nock, presenterade de lösningen för en lätt förvånad världsstjärna. 

– Han älskar grafer och är på en helt annan nivå rent analysmässigt än alla andra proffs. När han fattade att deWiz visade rätt data -direkt nickade han bara nöjt. Efteråt har han sagt att vi har tagit fram det mest revolutionerande golfträningshjälpmedlet någonsin.

Christian Bergh betonar att de aldrig blir ”starstruck”; nyckeln då och nu har varit att alltid se människan framför stjärnan.  

– Varje möte är en affärsmöjlighet. Bränner vi chansen är han borta. Vi måste -prestera, och deWiz presterar åt oss.

Så hur kommer det sig att en svensk produkt som idag skeppar iväg klockor för 1,2 miljoner kronor i månaden, och som backas av några av golfens mest prominenta, -ägnats så lite uppmärksamhet i Sverige? 

– Kanske handlar det om Ikea-fenomenet, att vi måste bli ännu större – alltså riktigt stora – innan vi får rubriker, säger Christian Bergh.

En ny kapitalrunda stängdes i september. Idag har deWiz närmare 90 delägare, däribland Bygghemma-grundaren Patrik Rees och Martin Hall (PGA of America Teacher of the Year). 

 – Gemensamt för ambassadörerna vi valt att arbeta med är att de verkligen ska tro på oss. Vi har suttit i möten med världsstjärnor som inte haft samma syn som oss. Vi har en ledstjärna som vi håller oss till: om någon vill engagera sig som ambassadör för deWiz bara för att få pengar så är det inget för oss, säger Christian Bergh.

Ambitionen framåt, berättar han i nästa andetag, är att fortsätta springa snabbt. 

– 65 procent av all försäljning sker i USA, där det finns 24 miljoner registrerade -golfare, men vi vill växa på alla marknader. Du kan vara världsmästare på rangen, men spänner dig när du kommer ut på banan. Inte sällan kortar du ner baksvingen, men du vet inte med hur mycket. Bara vetskapen om detta är A och O.

Det som började med ett hjälpmedel för att råda bot på snedbelastade slicear har blivit ett allomfattande hjälpmedel oavsett vad för slags svingproblem man som golfare vill lösa. 

– Av all data vi samlat in har vi noterat att bättre spelare svingar snabbare, trots att det ser så rytmiskt och harmoniskt ut. Många tror att man ska ha en långsam baksving och accelerera, men det är helt fel. Många klubb-golfare skulle må bättre av en snabbare uppsving. Det kanske känns mer okontrollerat i början men faktum är att en långsam baksving skapar en orytmisk rörelse. En annan sak vi har sett är att det finns en korrelation mellan hastighet på baksving och bollhastighet, säger Markus Westerberg.

Cirka 6 200 kronor är priset för företagets huvudprodukt, alltså likvärdigt med en dyr driver. De elektriska impulserna kan varje användare styra efter en sjugradig skala och vilka gränsvärden i svingen man vill korrigera ställer man själv in och anpassar. 

– Man måste inte uppskatta modern teknik för att uppskatta vår produkt. Vi är anpassade för den vanliga golfaren. Alla vill slå längre och rakare och förhoppningsvis kan vi hjälpa till med ett och annat, säger -Markus Westerberg.

Han har för stunden slutat att provsvinga på Vete-Katten, men hans ögon brinner alltjämt när han scrollar i appmenyn och visar upp klockans förtjänster. 

– Vi ska inte bli en ny gimmick som går upp och ner som en pannkaka. Vi vill bli en standardprodukt i var golfares bag


Text: Henrik Lenngren • 2023-02-14
Utrustning
Scroll to Top