TaylorMade kompletterar Stealth-serien med en superförlåtande järnmodell.

Här är TaylorMades superförlåtande järn

Stealth HD vänder sig till spelare som behöver hjälp med extra höjd och fart.

Text: Eric Franzén • 2023-01-10 Uppdaterad 2023-01-11

De senaste åren har allt fler järnklubbor av superförlåtande karaktär nått ut på marknaden. En utveckling som nu också TaylorMade ansluter till genom att släppa sin första renodlade järnmodell av denna typ. Detta efter en längre period av förstudier där bolagets ingenjörsteam samlat åtskilligt med feedback och data från en panel av spelare med långsammare svinghastighet och något högre handicap.

Slutresultatet är Stealth HD, som riktas till spelare som behöver påtaglig hjälp med höjd och fart. De lägre järnen kommer här med huvuden vars låga och utdragna profil samt breda sula rör sig mot hybridernas gränsland, medan de högre järnen och medföljande pitchingwedge gradvis ökar storleksmässigt på höjden.

Den ihåliga konstruktionen kompletteras med en asymmetriskt utformad träffyta som främjar en drawskruv. Huvudena innehåller också välbekant TaylorMade-teknologi som Thru Slot Speed Pocket samt Cap Back Design vilka båda samverkar för att en större del av träffytan saknar bakomvarande stöd, och därmed lämnas utökat utrymme för att flexa mer. 

Noterbart är att Stealth-järnen har relativt svaga loft för kategorin. Detta för att säkra en hög utgångsvinkel på slagen, där målsättningen främst varit att ge spelaren en längre carry och i stället se till att den flexande träffytan och klubbornas övergripande lättviktsdesign adderar farten som eftersöks. 

– De högre loften var något som vi införlivade omsorgsfullt och med ett klart syfte bakom.  Målet var att ge leverera högsta möjliga spinntal och utgångsvinkel utan att ge avkall på längden. Och vi märkte att denna designstrategi ofta ledde till en ökad carry när de jämfördes mot tradionella spelförbättrande klubbor med starkare loft, kommenterar Matt Bovee, ansvarig för produktutveckling inom järn på TaylorMade.

Stealth HD-järnen finns i butik 17 februari och kostar 1815 kr per klubba med stålskaft samt 2029 kr med grafit. 

Förutom järnen har Stealth HD-familjen i år uppdateras med drivern Stealth 2 HD samt med helt nylanserade fairwaywoods och hybrider. Stealth 2 HD-hybriden (Pris: 3 299 kr) följer anslag som järnen med något högre loftspann samt ett lågt och utdraget drawviktat huvud, som ger mycket hjälp till spelaren med en mer svepande rörelse. 

På andra sidan av skalan återfinns Stealth 2 Plus (3 499 kr) med ett kompaktare huvud som öppnar dörren för att jobba med bollbanan i höjd- och sidled. Mångsidiga standardhuvudet Stealth 2 (3 299 kr) har tyngdpunkten något lägre än föregående version samtidigt som en viktplatta placerats i den bakre delen för ökad stabilitet och kontroll.  


Text: Eric Franzén • 2023-01-10
UtrustningHybriderJärnTaylorMadeUtrustning
Rulla till toppen