Säg hej till Paradym, Paradym X och Paradym Triple Diamond.

Utrustning

Dags för ett Paradym-skifte i tourbagarna

Callaway rivstartar 2023 med helt ny driverfamilj

Text: Eric Franzén • 2023-01-05 Uppdaterad 2023-01-05

När de största tourerna återupptas under början av året sker också den officiella premiären för ett antal drivers från de största utrustningsleverantörerna. För Callaway-profiler som Jon Rahm, Xander Schauffele, Alex Norén och Madelene Sagström är det helt nya driverlinjen Paradym som högst troligen kommer att finnas i bagen.

Paradym-huvudet bygger på ett 360-graders chassi i kolfiber (se bild ovan) vilket är 44 procent lättare än motsvarande konstruktion i titanium. Att huvudets mittdelar (sulan och kronan) integreras på detta sätt, utan någon stödjande ram i stål eller titanium, medför en viktbesparing som gett ingenjörerna möjligheter att ompositionera fler gram i det främre och bakre partiet för att optimera stabilitet och prestanda. Kronan är tillverkad av vävd kolfiber och övergår i en sula producerats i smidd kolfiber, en tillverkningsmetod som exempelvis används för delar till sportbilar där fibrernas täta struktur medför ett styvt material som lämnar större svängrum för att forma delen i olika riktningar samt minska och öka tjockleken. 

Paradym har också utrustats en uppdaterad version av Jailbreak-teknologin där en styvare och lättare balk återfinns i mitten av den flexande träffytans stödjande ram. Just träffytan har också begåvats med en ny AI-baserad design där den varierande tjockleken nu optimerats för att minska spridningsområdet vid sidan av de tidigare hjälpande egenskaperna för bollhastighet och spinntal. Callaway har samtidigt integrerat den face cup-design som bolaget tidigare använt i järn och hybrider för att möjliggöra en högre och jämnare bollhastighet över en större del av den tunna träffytan.

Paradym-serien innehåller tre olika drivermodeller.

Paradym är ett huvud med neutral bollflykt som har något lägre spinn än fjolårets Rogue St Max.  Utrustad med en justerbar vikt på 15 gram.

Paradym X är en drawfrämjande och modell med påtaligt förlåtande egenskaper, där huvudet har en något mer utdragen profil. Vänder sig till den som gärna ser lite extra hjälp med höjden på slagen i kombination med hög MOI. 

Paradym Triple Diamond är ett kompakt och lågspinnande tourhuvud, som enligt Callaway fångar in något fler än den begränsade skara som kunde hantera Rogue ST-seriens motsvarighet. Bakpartiets vikt på 14 gram kan flyttas till huvudets främre del för den som vill kapa ytterligare med spinn. 

Priset ligger på 6 999 kr för samtliga av modellerna, som finns i butik den 24 februari.

Paradym kommer att ställas mot samtliga nya modeller på marknaden i Svensk Golfs årliga drivertest, som publiceras i slutet av februari.

Paradym-familjen lanserars också med tre fairwaywoods, som samtliga landar på 4499 kr. I dessa har vikt kunnat frigöras och flyttas i huvudet genom en sula som primärt består av den smidda kolfiber som används i driverserien. Även här presenteras Jailbreak-teknologin i ny tappning där den så kallade Batwing-designen gör huvudets ytterkanter styvare, för mer flex i träffytan.
Vi noterar också att den viktkasett med Volfram som introducerades i fjolårets Rogue ST-familj även dyker upp i huvudet på dessa tre fairwaywoods.

Paradym passar för ett brett spann med spelare och har en neutral bollflykt med hög utgångsvinkel.

Paradym X är en drawfrämjande modell med hög MOI, och riktar sig till den som söker mer hjälpande egenskaper. Är mer viktad mot hälen.

Paradym Triple Diamond är det lågspinnande tourhuvudet. Har en något högre träffyta samt en lägre utgångsvinkel för en mer penetrerande bollbana.


Text: Eric Franzén • 2023-01-05
UtrustningCallawayDriversUtrustning
Rulla till toppen