Svensk Golfs järntest 2022. Foto: Mathias Nordgren

Utrustning

Järntest 2022 – Vägledning till ditt nästa köp

Svensk Golfs järntest 2022. Betyg och omdömen på årets nyheter. Använd vårt test för inspiration till ditt nästa köp av järnklubbor.

Text: Svensk Golf • 2022-05-04 Uppdaterad 2022-05-04

Panelen har klämt, känt och slagit tusentals bollar framför TrackMan. Här är våra betyg på 24 heta järnmodeller som finns uppradade i butikernas hyllor.

Hur gjordes testet, vilka bollar användes och hur gick urvalet av klubbor egentligen till? Nedan hittar du svaren på alla dessa frågor.

Järntest 2022:

RÄCKER DET MED ATT LÄSA ­TESTET ELLER BEHÖVER JAG PROVSLÅ KLUBBORNA SJÄLV?

Vi rekommenderar dig att alltid testa nya klubbor före köp. Våra testresultat, betyg och omdömen ska användas som en värdefull vägledning till ett urval av klubbor som du själv provar och får en närmare bild av, för att därefter fatta ett köpbeslut – baserat på dina egna intryck ihop med ytterligare underlag från en eventuell utprovning.
Vi alla är olika som golfare och individer. Genom att testa klubborna själv slipper du göra en mindre bra investering. Dessutom är möjligheterna att skräddarsy klubbor efter just din unika sving bättre än någonsin tidigare.

FINNS ALLA JÄRNKLUBBOR PÅ DEN SVENSKA MARKNADEN MED I TESTET?

Nej. Vi har valt att avgränsa testet till de modeller som lanserats i Sverige efter fjolårets test. För omdömen om modeller som lever vidare från förra året, från exempelvis tillverkare som Srixon, hänvisas till svenskgolf.se där 2021 års test finns att tillgå.

SÅ LÄSER DU TESTET

För varje modell summerar vi kort hur tillverkarna beskriver den mest intressanta teknologin som kan påverka järnets prestanda märkbart. Under rubriken ”Svensk Golf säger” får du sedan testredaktionens samlade omdömen om klubban. Detta baseras på insikter vi fått när modellen provslagits ihop med analys av den TrackMan-data som samlats in under testet.

VAD SÄTTER VI BETYG PÅ?

Testpanelen har lämnat individuella omdömen inom följande områden, som också kompletteras med analys av TrackMans uppmätta data.
Förlåtande: Upplever du att klubban är lätt att slå med? Får du en konsekvent och bra bollflykt? Hur grova/bestraffade blir dina missar?
Träffkänsla: Hur upplever du ljudet i träffen? Hur känns träffen i händerna?
Formbarhet: Motsatsen till Förlåtande ovan. Hur mycket står din sving respektive klubbans konstruktion för – kan du påverka bollflykten i stor eller liten utsträckning och hur stora är möjligheterna att påverka den? Vid bra bollträffar och svingar – hamnar bollen konsekvent där du vill eller upplever du att klubban kan begränsa detta?

TESTET GENOMFÖRDES INOMHUS

Under några dagars tid slog vi läger i Dormys varuhus i Arninge utanför Stockholm. Där fick vi nyttja deras topputrustade testcenter – med undantag av de kompletterande tester som utfördes hos Dormy i Barkarby utanför Stockholm. Varje slag har fångats av TrackMan 4 och gett oss mängder med data om klubbans prestanda.

VARFÖR PROVADE NI INTE NÅGRA DAMKLUBBOR?

Varken vi eller tillverkarna ser dessa järn som renodlade herrklubbor. Oavsett om du är dam- eller herrspelare ska detta test ge dig en bild av om modellens egenskaper kan passa dig och ditt spel. Vilket skaft som sedan ska sättas på huvudena bör helst en kvalificerad utprovare avgöra – oavsett kön. När specifika damlinjer lanseras på marknaden inkluderas dessa i testet, vilket dock inte skedde under detta år.

VARFÖR SAKNAS SPELARE MED ­HÖGRE HANDICAP I PANELEN?

Spelarna i panelen är inte tourproffs men har en bred kunskap om utrustning som inhämtats ur olika perspektiv. Kryper vi uppåt i handicap blir träffbilden mer oregelbunden och det blir vår svårare att understödja subjektiva åsikter med bakomliggande TrackMan-data. Vi försöker alltid belysa hur utrustningens egenskaper fungerar för den målgrupp som modellen främst är skapad för.

OM MÄTDATAN

Vi har använt oss av marknadsledande enheten TrackMan 4 i testet. Med hjälp av avancerad radarteknologi som ursprungligen användes inom det militära, kombinerat med höghastighetskamera, mäter TrackMan-enheten hur klubban svingas samt hela bollens flykt och samlar in fler än 25 intressanta värden. Bland annat bollhastighet, spinntal, utgångsvinkel, landningsvinkel, carrylängd och totallängd.
Under testet har vi använt Titleist Pro V1 RCT som är optimerats för att återge korrekta spinntal när data samlas in med TrackMan vid inomhusbruk.

STORT TACK TILL DORMY!

Vi vill rikta ett genuint tack till teamet på Dormys varhus i Arninge, som lät oss vara i deras fina testcenter under några dagar i vintras. Utan deras ovärderliga hjälp, supersköna golfsnack och nybryggda kaffe hade testet inte varit lika smidigt att genomföra.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2022-05-04
UtrustningJärntest 2022JernUtrustning
Rulla till toppen