Mizuno Pro 223

Utrustning

Järntest 2022 – Tourjärn

Betyg och omdömen på Tourjärnsmodellerna i årets järntest.

Text: Svensk Golf • 2022-05-04 Uppdaterad 2022-05-04

Järntest 2022:

Kategori Tourjärn:

Mindre huvuden som oftast är smidda för en mjukare känsla. Kommer ofta som en försiktig muscle- eller cavityback i kompakt format där någon grad av förlåtande egenskaper, som oftast bidrar till ökad kontroll, smugits in. Ställer högre krav på spelaren som behöver ha en hyfsad teknik och rätt konsekvent bollträff. 

Mizuno Pro 223

Pris: 14 700 kr (6 järn med stålskaft)

Loft J7/PW: 32°/46°

Är designad som ett tourjärn men med en konstruktion som lägger tonvikt på att leverera längd. Ett smitt huvud som kommer med en tunn träffyta som presterar en hög bollhastighet utan att ge avkall på den kontroll som förväntas från flertalet av Mizunos modeller. 

Svensk Golf säger: Ett tekniskt järn som inte kräver jättemycket fart men en konsekvent bollträff i mitten. Jämfört med föregångarna och syskonserien JPX är designen och träffkänslan inte fullt ut av samma kaliber – vilket säger en del om de väldigt högt ställda krav vi har på Mizunos modeller. Känns lite tyngre och maffigare än föregångaren, mer stabil,
vilket kanske inte är det som vi söker i denna typ av klubba.    

Förlåtande 4/10

Formbarhet 9/10

Träffkänsla 8/10

Betyg 21 p

Titleist T100

Pris: 12 000 kr (6 järn med stålskaft)

Loft J7/PW: 34°/46°

Den kompakta och stilrena ytan döljer många av nyheterna som införts i den senaste generationen av Titleists mest populära tourjärn. Exempelvis har en tätare sort av volfram kunnat användas för att få in mer tyngd i häl och tå samtidigt som sulans bounce omfördelats med hjälp av wedgegurun Bob Vokeys input. 

Svensk Golf säger: Relativt lätt att slå från järnsju och uppåt, trots den kompakta profilen. Men de längre järnen blir krävande både sett till fart på svingen och bollträffen i sig vilket kan leda många mot ett komboset där T200 åker in. Träffkänslan är tydlig och responsiv samt uppmuntrar verkligen kontroll och formbarhet. För den bättre spelaren som vill ha bladkänslan men ändå lite vidgad träffbild med hjälp av volfram i kanterna.     

Förlåtande 4/10

Formbarhet 9/10

Träffkänsla 9/10

Betyg 22 p

Titleist T100S

Pris: 12 000 kr (6 järn med stålskaft)

Loft J7/PW: 32°/44°

Bjuder på två grader starkare loft än standardmodellen. Titleist har även begåvat designen med en ny kanallösning som frigör vikt från huvudet och därmed tillåter att mer volfram används för en lägre tyngdpunkt. Något som bidrar till en högre bollbana, som uppvägs mot de lägre loften, utan att ge större avkall på den precisa kontroll vi förknippar med T100-modellerna. 

Svensk Golf säger: Det är svårt att inte vara positiv till att S-versionen börjar få en mer specifik konstruktion. Inte minst med tanke på att den vanliga T100-serien blivit något mer krävande än tidigare AP2. För många är detta ett mer överkomligt insteg i den smidda världen än T100 sett till längd och kontroll. Det vore dock fel att betrakta detta som ett distansjärn då T100S fortfarande inte direkt har marknadens allra starkaste loft.   

Förlåtande 4/10

Formbarhet 9/10

Träffkänsla 9/10

Betyg 22 p

Toppval kategori Tourjärn:

PING i59

Pris: 16 400 kr (6 järn med stålskaft)

Loft J7/PW: 34°/46°

Ersättaren till iBlade är smidd i mjukt kolstål och har en nyutvecklad aluminiuminsats bakom träffytan, vilket möjliggjort att över 30 gram i vikt kunnat omfördelas mot tå och hål för ökad MOI och stabilitet.  

Svensk Golf säger: Ger direkt feedback på slagen samt är lätt att forma och kontrollera längden med. Väldigt mjuk bollträff. Självklart är den lättare att sprida slagen än med de mer förlåtande klubborna i årets test, vilket TrackMan-siffrorna bekräftar. Inte överdrivet svår överlag men kan främst straffa dig i längd om bollträffen letar sig för långt ut mot sidorna.   

Förlåtande 4/10

Formbarhet 9/10

Träffkänsla 10/10

Betyg 23 p

”Bakom det stilrent avskalade utseendet har PING utvecklat en sofistikerad konstruktion där den feedback som avges är knivskarpt exakt, utan att begränsas av de hjälpande egenskaper som verkar i bakgrunden. Absolut en modell som främst pratar till den bättre spelaren med en del fart i klubbhuvudet, men utan att bli helt övermäktig i sitt fostrande anslag. Träffkänslan? Magisk. Mer behövs inte sägas på den punkten.”  

Eric Franzén, chefredaktör Svensk Golf om PING i59

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:



Text: Svensk Golf • 2022-05-04
UtrustningJärntest 2022JernTourjärnUtrustning
Scroll to Top