Callaway Rogue ST Max OS.

Utrustning

Järntest 2022 – Superlättspelade

Betyg och omdömen på de mest förlåtande och hjälpande modellerna i årets järntest.

Text: Svensk Golf • 2022-05-04 Uppdaterad 2022-05-04

Järntest 2022:

Kategori Superlättspelade:

Här hittar vi stora klubbhuvuden med en låg tyngdpunkt för hög bollstart.Har tunna träffytor som utformats för att ge så hög bollhastighet över en så stor del av träffytan som möjligt.

Kommer med ett högt tröghetsmoment (MOI-värde) där en inkonsekvent bollträff inte straffas för hårt.

Passar främst nya golfare eller alla som vill ha maximal hjälp att generera slaglängd och minimera skadan vid sämre träffar.

Callaway Rogue ST Max OS

Pris: 8 500 kr (6 järn med stålskaft)
Loft J7/PW: 28,5°/41°

Tydligt spelförbättrande järn med huvud i något större storlek. Utformad med bredare sula, tjockare topplinje och utökad offset än syskonmodellen Rogue ST Max (lättspelade kategorin).

Svensk Golf säger: En klart förlåtande modell där du kommer undan med vissa avstickare på bladet. Inte Callaways mest förfinade järndesign men ett pålitligt val för den som gillar ett något större huvud och den trygga känsla som inges bakom bollen. Träffkänslan blir stundtals något diffus men utan att slå över till det hårdare eller stummare hållet. De goda längdegenskaperna lär definitivt uppskattas av målgruppen.

Förlåtande 9/10

Formbarhet 5/10

Träffkänsla 5/10

Betyg 19 p

Callaway Rogue ST Max OS Lite

Pris: 9 500 kr (6 järn med grafitskaft)

Loft J7/PW: 31,5°/43°

Framhävs som Rogue ST–seriens mest förlåtande järn. Har högre loft, lättare skaft- och svingvikt än syskonet Rogue ST Max OS.

Svensk Golf säger: I praktiken samma klubba som Rogue ST Max OS. Dock gillar vi att Callaway erbjuder ett lättviktsalternativ i stället för att lansera två olika huvuden. Något fler tillverkare borde överväga. Att loften skiljer sig från den vanliga OS-modellen visar också att det inte bara handlar om att pressa fram den sista extra metern i längd, utan här ges också mer höjd i bollbanan till de som verkligen är i behov av det.    

Förlåtande 9/10

Formbarhet 5/10

Träffkänsla 5/10

Betyg 19 p

Cleveland Launcher XL Halo

Pris: 6 000 kr (6 järn med stålskaft)

Loft J7/PW: 30°/44°

Hybridjärn med extremt förlåtande -design och påtagligt höga MOI-värden. Vänder sig främst till spelaren som gärna vill ha extra hjälp med att addera höjd i bollbanan.

Svensk Golf säger: Den som söker höjd kan sluta leta. Det är i stort sett omöjligt att slå lågt med denna klubba. Träffkänslan kan på gott och ont liknas vid vad som upplevs från en träfemma, vilket inte behöver vara negativt för spelaren som gillar en mer explosiv skjuts i -huvudet även hos järnen. Att formbarheten och de mer precisa graderna av längdkontroll får stå tillbaka kommer inte att saknas av målgruppen som dessa hybridjärn vänder sig mot.   

Förlåtande 10/10

Formbarhet 3/10

Träffkänsla 5/10

Betyg 18 p

Cobra Air X

Pris: 6 000 kr kr (5 järn med stålskaft)

Loft J7/PW: 31,5°/45°

Har något svagare loft än de flesta -modeller i kategorin. Detta under-stryker ambitionen om att ge oss ett förlåtande lättviktsjärn där carrylängden och kontrollen är lika viktiga som det totala antalet meter.

Svensk Golf säger: Detta är en kategori som Cobra behärskar väl, och i denna modell lyckas man även smyga in lite formbarhet utan att tumma för mycket på de förlåtande egenskaperna. Med detta sagt finns också mer förlåtande klubbor i kategorin, men frågan är om många behöver påtagligt mer hjälpande egenskaper än vad den här klubban förmår att pressa fram? Träffkänslan döljer däremot inte att det är ett gjutet huvud som ger präktigt med hjälp, där bollhastigheten hålls uppe rätt väl trots att bladet utforskas i mer eller mindre otänkbara riktningar. Som uttalad lättviktsdesign är detta ett starkt alternativ.  

Förlåtande 9/10

Formbarhet 6/10

Träffkänsla 5/10

Betyg 20 p

XXIO 12

Pris: 11 500 kr (5 järn med stålskaft)

Loft J7/PW: 28°/42°

Ny utpräglad lättviktsmodell från det japanska premiummärket. Träffytan är i titanium och stärks upp av en underliggande ram som skapar både mer stabiliserande och flexibla punkter på bladet. 

Svensk Golf säger: Ytterligare ett väldesignat järn av XXIO, vilket också krävs för att rättfärdiga prislappen. Adderar betydligt mer skjuts i bollen än vad den lågmälda ytan ger sken av att göra. Men den ihåliga konstruktionen maskeras inte fullt ut i händerna. Bakom bollen har den ett ganska långt blad, men också en något tunnare topplinje för kategorin. Ger bra med fart och höjd och det går att laborera med skruven ganska mycket för kategorin. Ljudmässigt faller den inte ur ramen, men är inte heller XXIOs allra starkaste stund. 

Förlåtande 8/10

Formbarhet 6/10

Träffkänsla 7/10

Betyg 21 p

Toppval kategori Superlättspelade:

Wilson Launch Pad

Pris: 7 000 kr (6 järn med stålskaft)

Loft J7/PW: 30°/44°

Andra generationen av detta hybridjärn där konstruktionens bärande delar nu gjorts tunnare och frigjort vikt som kunnat flyttas lägre ned i huvudet. Sulans design har också setts över för att hjälpa spelaren undvika duffar.  

Svensk Golf säger: Klart framsteg från föregångaren som inte riktigt levererade i huvudets respons. I nya Launch Pad  finns en större tydlighet där massan du känner i händerna stämmer väl överens med det du tittar ner på. Framför Trackman gör konstruktionen jobbet enligt avsikt. Alltså hög utgångsvinkel, hög och lång bollflykt.
Ljudet har faktiskt dämpats rejält och träffen har blivit mer distinkt – där känslan drar mer åt en järnklubba än en metalwood.  

Förlåtande 10/10

Formbarhet 5/10

Träffkänsla 7/10

Betyg 22 p

”Det råder ingen tvekan om att hybridjärnen fyller en viktig funktion på marknaden, sett till att de i åldrande spelares händer öppnar dörren för fler år med golf. Uppdateringen av Launch Pad överraskar positivt genom att skapa en oväntat bra balans mellan medryckande träffkänsla och påtagligt hjälpande egenskaper. Ett betydande steg framåt både för Wilson och hybridjärnen i stort.”

Eric Franzén, chefredaktör Svensk Golf om Wilson Launch Pad

Text: Svensk Golf • 2022-05-04
UtrustningJärntest 2022JernSuperlättspeladeUtrustning
Scroll to Top