Titleist T300.

Utrustning

Järntest 2022 – Lättspelade

Betyg och omdömen på de lättspelade modellerna i årets järntest.

Text: Svensk Golf • 2022-05-04 Uppdaterad 2022-05-04

Järntest 2022:

Kategori Lättspelade:

Har något mindre huvuden än de superlättspelade järnen, men är fortsatt av större storlek. Den främsta uppgiften är att hjälpa till med längd och höjd samt minimera skadan vid sämre bollträffar. Vissa modeller kan funka utmärkt för nya golfare – medan en del av klubborna även kan spelas hela vägen ner till singelhandicap, där kraven på kontroll och precision med de kortare järnen (J8–PW) ökar.

Callaway Rogue ST Max

Pris: 8 500 kr (6 järn med stålskaft)

Loft J7/PW: 27,5°/41°

Breddmodellen i Rogue ST-serien presenteras som Callaways längsta järn någonsin. Kommer med samma individuellt AI-optimerade träffyta som övriga Rogue-modeller där spinn, utgångsvinkel och bollhastighet anpassas individuellt för modell och klubba.

Svensk Golf säger: Väldigt lätt att få vettiga träffar med och inger mycket trygghet bakom bollen. Man känner att bollen lämnar bladet med hastighet men den spinner inte heller särskilt mycket och kommer ut ganska lågt – vilket medför aningen minskad kontroll. Men för svingen som kanske kommer lite flackt och med mycket loft är det en perfekt klubba. Det råder dock ingen tvekan om att Callaways ingenjörer prioriterade ren längd när klubban skapades. Men bortom hastighet och explosivitet hade vi gärna också sett att den generella känslan finjusterats något mer.    

Förlåtande 8/10

Formbarhet 6/10

Träffkänsla 6/10

Betyg 20 p

Cleveland Launcher XL

Pris: 6 000 kr (6 järn med grafitskaft)

Loft J7/PW: 29°/43°

Ett cavityjärn med utdragen bladlängd samt övergripande konstruktion som främjar stabilitet i träff och riktning – med MOI-värden på den högre delen av skalan.

Svensk Golf säger: Den utdragna längden på bladet upplevs som iögonfallande hos delar av panelen. Men samtidigt övertygar modellen genom att leverera bra tryck i träffen och goda längdegenskaper. Ett imponerande och medryckande distansjärn som också är påtagligt förlåtande för de med okej fart i svingen. För de med låga hastigheter på klubba och boll är Halo-versionen ett mer hanterbart alternativ.   

Förlåtande 8/10

Formbarhet 6/10

Träffkänsla 7/10

Betyg 21 p

Cobra LTDx

Pris: 8 000 kr (6 järn med stålskaft)

Loft J7/PW: 26,5°/41,5°

Den senaste generation av Cobras basmodell är utrustad med en horisontell vikt i skummaterial som placerats bakom huvudets sweetspot. Detta för att öka massan bakom träffytan och ge mer bollhastighet. 

Svensk Golf säger: Här går det långt, väldigt långt. Järnsjuan slås som en lättare och snällare järnfyra, om man sitter på en högre svinghastighet. Järnsjuan är ju inte en järnsjua, men söker du längd så har du hittat rätt. Ett rätt typiskt distansjärn sett till graden av förlåtande egenskaper som också packas med. Träffkänslan ger ett något anonymare intryck och sticker inte direkt ut ur mängden.    

Förlåtande 8/10

Formbarhet 6/10

Träffkänsla 6/10

Betyg 20 p

TaylorMade Stealth

Pris: 9 860 kr (6 järn med stålskaft)

Loft J7/PW: 28°/43°

Efterträdaren till SIM-järnen bygger på en nyutvecklad Toe Wrap-design där vikts frigjorts från tåns högre parti och omfördelats ner till sulan för att ge huvudet en extremt låg tyngdpunkt. 

Svensk Golf säger: Träffkänslan tar ett steg i rätt riktning och är oväntat responsiv för kategorin i och med att det hårdare och stummare anslaget från SIM-serien putsats bort. Att TaylorMade skippat sin OS-modell till detta år resulterar inte i någon djupare saknad eftersom detta distansjärn är en rätt välkomnande historia, som ett bredare spann av spelare kan ta till sig. 

Förlåtande 8/10

Formbarhet 6/10

Träffkänsla 7/10

Betyg 21 p

Toppval kategori Lättspelade:

Titleist T300

Pris: 9 000 kr (6 järn med stålskaft)

Loft J7/PW: 29°/43°

En av Titliest mest spelvänliga järnmodeller genom tiderna. Max Impact-teknologin ger en hög utgångsvinkel samtidigt som träffytan har en variabel tjocklek som är tunnare mot hälen på längre järn och mellanjärnen. 

Svensk Golf säger: Det du tittar ner på bakom bollen är verkligen det man får i prestanda. Mer offset, mer sula, mer vikt och något mindre loft än T200. Allt som krävs för att slå långt, och långt går den. Men här får du ändå lika delar av allt. Snäll och responsiv, även om den inte är fullt lika förlåtande som många andra klubbor i samma spann. En av kategorins bästa sett till dess mångsidighet.  

Förlåtande 7/10

Formbarhet 7/10

Träffkänsla 8/10

Betyg 22 p

”Med den senaste uppdateringen av T300 har Titleist skapat en järnmodell som välkomnar en bred skara av spelare med öppna armar – i ännu större grad än vad tidigare AP1 gjorde. T300 har påtagligt hjälpande egenskaper och adderar friskt med både höjd och längd i slagen. Samtidigt stängs inte dörren för den som här och där ser ett lägre halvslag som bästa alternativet in mot greenen.” 

Eric Franzén, chefredaktör Svensk Golf om T300

Toppval kategori Lättspelade:

XXIO X

Pris: 11 500 kr (5 järn med stålskaft)

Loft J7/PW: 29°/43°

Ett järn av lättviktstyp vars smäckra profil ska prata mer mot den något bättre medelgolfaren som söker en modell med tydliga förlåtande egenskaper  

Svensk Golf säger: En väldigt intressant modell för den som börjat tappa lite längd men fortfarande välkomnar en del formbarhet hos järnen. Träffkänslan är mjuk och responsiv – i särklass för kategorin. Att det väldesignade huvudet andas kontroll och precision samt också har en lagom smäcker profil, trots sina förlåtande egenskaper, gör inte saken sämre.  

Förlåtande 7/10

Formbarhet 6/10

Träffkänsla 9/10

Betyg 22 p

”Troligen den överlägset skönaste järnklubban av påtagligt förlåtande karaktär som jag har slagit. Att XXIO vågar utveckla en modell som utseendemässigt är mer åt det kompakta hållet är ett modigt drag, som kan betala sig om den lite äldre och aningen bättre medelgolfaren hittar fram till den. Det lär inte krävas många slag innan den smidda känslan fångar in dem.”

Eric Franzén, chefredaktör Svensk Golf om XXIO X

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2022-05-04
UtrustningJärntest 2022JernLättspeladeUtrustning
Rulla till toppen