PING i525.

Utrustning

Järntest 2022 – Förlåtande tourjärn

Betyg och omdömen på Förlåtande tourjärns-modellerna i årets järntest.

Text: Svensk Golf • 2022-05-04 Uppdaterad 2022-05-04

Järntest 2022:

Kategori Förlåtande tourjärn:

Bred kategori där modellerna har kompakta huvuden med hjälpande teknologi baktill eller en mer klassisk cavitybackkonstruktion, som mer liknar vad du hittar i kategorin lättspelade. 

Är konstruerade för att ge en viss portion hjälp med hastighet och höjd. Resten är upp till spelaren som i gengäld får en mjukare, mer precis bollträff och större möjligheter att forma slagen än med lättspelade och superlättspelade järn.

Cobra Forged Tec

Pris: 11 000 kr (6 järn med stålskaft).

Loft J7/PW: 29,5°/44°

I det ihåliga huvudet av kolfiberstål har Cobras ingenjörer arbetat med en skumfyllning som både frigör vikt att flytta nedåt i -huvudet samt påverkar känslan med sin vibrationsdämpande effekt. Skruven i klubbans tå innehåller en volframvikt på 20 gram som främst bidrar med stabiliserande egenskaper.  

Svensk Golf säger: Mjukare och mer responsiv i träffen än föregående generation av Forged Tec. Ett mångsidigt huvud som heller inte stänger dörrarna för att jobba med bollbanan. Lämnar mersmak. Synd att loften inte tillåter att den används med Forged Tec-X i ett komboset.  

Förlåtande 6/10

Formbarhet 7/10

Träffkänsla 8/10

Betyg 21 p

Cobra Forged Tec-X

Pris: 12 000 kr (6 järn med stålskaft)

Loft J7/PW: 27°/42°

Ett distansjärn med ihålig design där den tunna smidda träffytan backas upp av samma skumfyllning som används i den något mindre förlåtande syskonmodellen. Att loften är starka vägs upp av att mer vikt kunnat flyttas nedåt i huvudet för mer hjälp med utgångsvinkeln.

Svensk Golf säger: Träffytan är het men har samtidigt en klickig känsla. Långt går den. Inget snack om saken. Den som söker ett antal meter till in mot greenerna kan dock möjligen bortse från detta, inte minst om man är ute efter en något större och mer hjälpande profil på huvudet än vanliga Forged Tec men kanske inte tar klivet upp till Ping i525.   

Förlåtande 7/10

Formbarhet 6/10

Träffkänsla 6/10

Betyg 19 p

Mizuno Pro 225

Pris: 15 900 kr (6 järn med stålskaft)

Loft J7/PW: 30°/44°

Den andra generationen av Mizunos Hot Metal Blade har fått en smäckrare profil, samt en uppdaterad träffyta av varierande tjocklek för ökad bollhastighet. I 9-PW har mjukt kolstål införlivats i huvudet för precision och känsla.

Svensk Golf säger: Stark japansk ingenjörskonst som lyckas snudda vid de mer traditionella smidda Mizunojärnens mjuka känsla i betydligt mer förlåtande förpackning. Vid adressering skiljer den sig inte särskilt mycket från Pro 223 och bollträffen är återigen mjuk och behaglig. Att den flyger 10 meter längre än Pro 223 sker på bekostnad av lite spinn och höjd. Intressant för spelare med medel till hög svinghastighet som behöver lite extra höjd.    

Förlåtande 6/10

Formbarhet 7/10

Träffkänsla 9/10

Betyg 22 p

Ping i525

Pris: 12 990 kr (6 järn med stålskaft)

Loft J7/PW: 30,5°/45°

Andra generationen av PINGs populära distansjärn bygger på ett ihåligt huvud, gjutet i rostfritt stål. Har en explosiv träffyta som smitts i maråldrat stål samt gjorts tunnare utåt kanterna för ökad höjd och fart. 

Svensk Golf säger: Klar förbättring på alla punkter jämfört med i500. Den här levererar mer höjd, är mer förlåtande och träffen är klart -mjukare, dovare och skönare med en explosiv karaktär. Panelen är klart imponerad över mångsidigheten hos modellen, som pratar med en stor bredd av spelare – från riktigt låga singelhandicap till medelgolfare.    

Förlåtande 7/10

Formbarhet 7/10

Träffkänsla 8/10

Betyg 22 p

TaylorMade P790

Pris: 12 000 kr (6 järn med stålskaft)

Loft J7/PW: 30,5°/45°

Den senaste uppdateringen av TaylorMades storsäljande distansjärn är i mångt och mycket en förfining av tidigare -modellers styrkor. Kommer med ett nytt Speed Foam-inlägg bakom den tunna träff-ytan och en ny viktbesparande design där klubb-huvudet i kolstål gjorts tunnare vid vissa punkter.

Svensk Golf säger: Fortfarande lite ihålig i träffen men ger både den längd och penetrerande bollflykter som målgruppen söker.
Ihop med P770 (2021) blir detta ett av marknadens mest intressanta alternativ att bygga ett komboset runt. Bollhastigheten är både konstant och hög medan vi får en relativt mjuk träffkänsla för denna typ av klubba. Det bladliknande huvudet kan lura ögat även om man vid adressering och bollträff märker att det gömmer sig mycket förlåtande egenskaper där.   

Förlåtande 6/10

Formbarhet 7/10

Träffkänsla 8/10

Betyg 21 p

Titleist T200

Pris: 12 000 kr (6 järn med stålskaft)

Loft J7/PW: 31°/43°

Har förfinats mot att bli ett distansjärn med kompakt profil och minimal offset, men ändå fullmatad med hjälpande teknologi. Som den expanderade polymerkärnan bakom träffytan vilken ger mer konstant hastighet över träffytan när vi avviker från sweetspot. 

Svensk Golf säger: Känns relativt formbar trots alla förlåtande egenskaper. Har något mer loft i de längre järnen än TaylorMades motsvarighet vilket resulterar i en mer önskvärd hög bollflykt. Det råder dock ingen tvekan om att det är en ihålig konstruktion när bollen väl landar på bladet. Är mer hjälpande än vad den kompakta profilen ger sken av.     

Förlåtande 6/10

Formbarhet 8/10

Träffkänsla 7/10

Betyg 21 p

Wilson D9 Forged

Pris: 9 000 kr (6 järn med stålskaft)

Loft J7/PW: 30,5°/44°

Tar vid där D7 Forged lämnade oss med en smidd konstruktion i mjukt kolfiberstål. Den tunna träffytan ackompanjeras av sulans asymmetriska uretanfyllda minihål som bidrar med ökad hastighet och stabilitet, genom att jämna ut skillnaderna i träffar mot häl och tå.

Svensk Golf säger: Wilson lyckas ofta skapa järnklubbor som ser något anonyma ut i bagen men som pålitligt levererar vad du önskar av ett järn i den här kategorin. Skön träff, gott om kontroll och formbarhet, samtidigt som det känns som att du har råd med att missa mitten av bladet. Även om designen är rätt stilren och tillbakahållen märks det att träff-ytan kan skjutsa på bollen rätt hyfsat.    

Förlåtande 6/10

Formbarhet 7/10

Träffkänsla 8/10

Betyg 21 p

Toppval kategori Förlåtande tourjärn:

Callaway Rogue ST Pro

Pris: 9 500 kr (6 järn med stålskaft)

Loft J7/PW: 30,5°/43°

Sammanför tourjärnens mer kompakta profil med distansjärnens förlåtande och längdgivande egenskaper i en gjuten konstruktion. Som övriga Rogue ST-järn har träffytan AI-optimerats för att kunna erbjuda mer hjälp och fart baserat matchat mot de tänkta spelartypernas mest typiska träffmönster.   

Svensk Golf säger: Ett rätt explosivt och kraftfullt järn i riktigt kompakt format. En modell som helt klart väcker vår nyfikenhet. Ger enorm fart sett till det kompakta huvudet, mer än närmaste konkurrenterna T200 och i525. Känns väldigt het men levererar ändå bra bollflyktsvärden vilket gör det lättare att kontrollera längden. Råder dock ingen tvekan om att det ändå är en gjuten klubba som finns i händerna då den sista graden av respons i träffen uteblir.  

Förlåtande 7/10

Formbarhet 8/10

Träffkänsla 8/10

Betyg 23 p

”Vid första anblicken känns det mer troligt att denna modell hör hemma i tourkategorin. Men när vi väl slår den och upptäckter hur det kompakta huvudet jobbar fram en kraftfull bollbana, som kryddas med lite extra skjuts från den tunna träffytan, är det svårt att värja sig. Och detta utan att göra allt för stort avkall på graden av kontroll och spinn, som klubbor av denna typ ibland inte lyckas med till fullo.”    

Eric Franzén, chefredaktör Svensk Golf om Rouge ST Pro

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2022-05-04
UtrustningFörlåtande tourjärnJärntest 2022JernUtrustning
Rulla till toppen