Cobra King Forged TEC och nya modellen King Forged TEC-X. Foto: Press

Utrustning

Cobra lanserar nya King Forged TEC-järn

Den populära järnfamiljen uppdateras och utökas med en ny medlem.

Text: Olof Åsgård • 2022-04-15 Uppdaterad 2022-04-15

Första generationen av Cobras Förlåtande Tourjärn (se beskrivning av kategorin längst ner på sidan) King Forged TEC lanserades 2015 och riktade sig till bättre spelare som sökte smäckra klubbhuvuden som erbjöd förlåtande egenskaper och hjälp med höjd och längd. Första generationen och uppföljaren som kom ut 2017 var cavityback-modeller med låg tyngdpunkt. 2019 kom en ihålig konstruktion men målgruppen var densamma. 

Denna moderna, ihåliga konstruktion fortsätter in i 2022 års version av King Forged TEC-järnen. 

Fördelarna med en ihålig konstruktion är att vikten kan placeras långt ned i klubbhuvudet och ut mot tå och häl. Samtidigt tillåts träffytan att flexa mer. 

Likt tidigare finns en vanlig och en enlängdsmodell. Till i år utökas också familjen med Forged TEC-X. TEC-X har samma ihåliga konstruktion som TEC, samma smidda träffyta och samma klassiska design. Det som skiljer dem åt är att TEC-X har ett något större huvud, mer volfram (65 gram i TEC-X, 20 gram i TEC) i sulan och lite mer offset. Det gör TEC-X mer förlåtande och dess egenskaper gör att bollen kommer ut högre vilket medfört att Cobra kunnat stärka loften för mer längd. Enligt Cobras egna tester får de flesta spelare 10–12 meter mer längd med TEC-X än TEC vilket öppnar för en bredare publik. 

Nya King Forged TEC-familjen släpps till försäljning 29 april men går att prova ut på flera ställen redan nu.

Cobra King Forged TEC/ONE Length

  • Pris: 11 000 kronor (6 järn med stålskaft)
  • Loft J7/PW: 29,5°/44°

Ihåliga huvuden av kolfiberstål. Inuti har Cobras ingenjörer arbetat med en skumfyllning som både frigör vikt att flytta nedåt i ­huvudet samt påverkar känslan med sin vibrationsdämpande effekt. Skruven i klubbans tå innehåller en volframvikt på 20 gram som främst bidrar med stabiliserande egenskaper.

Cobra King Forged TEC-X

  • Pris: 11 000 kronor (6 järn med stålskaft)
  • Loft J7/PW: 27°/42°

Ett distansjärn med ihålig design. En tunn smidd träffyta som backas upp av samma skumfyllning som används i den något mindre förlåtande syskonmodellen Forged TEC. Starka loft som vägs upp av att mer vikt kunnat flyttas nedåt i huvudet för mer hjälp med utgångsvinkeln. 

Förlåtande Tourjärn

Bred kategori där modellerna har kompakta huvuden med hjälpande teknologi baktill eller inuti. De kan också ha en mer klassisk cavitybackkonstruktion. Förlåtande Tourjärn är konstruerade för att ge en viss portion hjälp med hastighet och höjd. Resten är upp till spelaren som i gengäld får en mjukare, mer precis bollträff och större möjligheter att forma slagen än med Lättspelade och Superlättspelade järn.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2022-04-15
UtrustningCobraJärnJärnklubborJernUtrustning
Rulla till toppen