Callaway Rouge ST Max LS.

Utrustning

Drivertest 2022 – Tourdrivers

Kraftfulla och penetrerande bollbanor. Låga spinntal och neutral viktning som låter dig forma slag. Här är kategorin som samlar de mest krävande driverhuvudena.

Text: Svensk Golf • 2022-02-22 Uppdaterad 2023-03-01

I kategorin tourdrivers får jakten på förlåtande egenskaper ta ett steg tillbaka. Men inte ända ut i kulisserna. Visst, de spelare som dessa drivers primärt riktas mot vill ha en viss frihet att kunna påverka bollbanan i höjd- och sidled. Men du som läser detta och har en lågspinnande driver i bagen spelar troligtvis inte på de högsta tourerna, utan kanske är en spelare med något lägre handicap och högre svinghastighet.

Och med stor säkerhet har du inte bollträff som konstant sitter i träffytans absoluta mitt. Ett faktum som innebär att du absolut uppskattar lite hjälp med att bibehålla bollhastighet och spinn inom rimliga gränser även när bollträffen inte är 100 procent. Du vill ju slippa se den typiska miss med döda slag som tappar markant med längd och sviktar i riktning som ibland kännetecknar dessa huvuden, där vikten i regel placeras i klubbans främre del.

För drivers i denna kategori välkomnas alltså en viss grad av hjälp från träffytan sett till spinnkontroll och hastighet.

Vår bedömningsgrund utgår ifrån hur en något bättre spelare, med passande hastighet i klubbhuvudet, kan ta till sig modellens egenskaper, mer än hur den presterar i Bryson DeChambeaus, Jon Rahms eller Rory McIlroys händer.

Cobra LTDx LS

Pris: 5 300 kr.
Loft: 9, 10,5.
Justerbar: Loft, lievinkel och tyngdpunkt.

Signalen från de tätt sittande justerbara yttre vikterna, ihop med den främre PWR COR-vikten på 19 gram, är tydlig. Detta är LTD-seriens mest kompakta och lägst spinnande huvud.     

Svensk Golf säger: Ett huvud med goda aerodynamiska egenskaper som presterar en hög hastighet både för klubbhuvud och boll. Stundtals ett fartmonster, men kräver också lite jobb när träffarna inte sitter helt hundra. Den spelare som uppfyller modellens något tuffa kravspecifikation har dock mycket att hämta för ett relativt överkomligt pris.

”Känslan i slagen var bra, även om bollhastigheten kan droppa rätt fort ibland.”

Adam Grünerwald, hcp 0

 
För vem:
För den rätt skickliga spelaren med kontinuerlig bollträff som gärna vill kunna pressa fram det lilla extra i bollhastighet vid behov.  

Förlåtande: 7/10

Längd: 9/10

Träffkänsla: 8/10

Betyg 24 p

TaylorMade Stealth Plus

Pris: 6 500 kr.
Loft: 8, 9, 10,5.
Justerbar: Loft, lievinkel och tyngdpunkt.

Stealth-seriens tourmodell utmärker sig med en justerbar 10-gramsvikt som placerats långt fram mot den röda omtalade träffytan. Ja, den som skapats av 60 ihoppressade kolfiberark och kapat vikt som ompositionerats i huvudet.

Svensk Golf säger: Panelens bättre spelare hissar träffkänslan och hur de finare träffarna rikligt belönas med en kraftfull flykt i hög bollhastighet. Stealth Plus ger bra med längd när du hittar till klubbhuvudets mitt och lyckas även hålla spinntalen nere vid något sämre slag. Men det finns punkter på huvudet där totallängden får sig en törn när bollträffen avviker lite. Prislappen är för övrigt testets högsta.  

För vem: Tiger Woods hyllar modellen för möjligheterna att jobba med bollen ökar när tyngdpunkten flyttats framåt i huvudet. Okej, du är inte Tiger men bör i alla fall ha en någorlunda centrerad bollträff för att Stealth Plus ska bli en pålitlig kompis. 

Förlåtande: 7/10

Längd: 9/10

Träffkänsla: 9/10

Betyg 25 p


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Toppval kategori tourdrivers:

Callaway Rogue ST Max LS

Pris: 5 500 kr.
Loft: 9, 10,5.
Justerbar: Loft och lievinkel.

Likt övriga modeller i Rogue-serien ska den synliga viktkassetten på klubbans bakre parti bidra till höga MOI-värden och förbättrad stabilitet. Här har också Callaways AI-baserade träffyta optimerats för den spelartyp som söker något mindre spinn och en mer penetrerande bollflykt. Allra lägst spinnande modellen Rogue Triple Diamond har vi inte testat på grund av modellens begränsade målgrupp.

Svensk Golf säger: Spinntalen är inte ljusår från vad mer förlåtande Rogue ST Max levererar, vilket också öppnar dörren för att en bredare skara av något bättre spelare kan börja snegla hitåt. Bollhastigheten är inte absolut högst i klassen vilket spelar mindre roll sett till de fina och konstanta totallängder som uppmäts. Många uppskattade kommentarer fälls också från panelen om huvudets smäckra och kompakta profil.

För vem: Den något bättre spelaren som söker ett neutralt viktat huvud med god spinnkontroll och konstant bollflykt. 

Förlåtande: 8/10

Längd: 9/10

Träffkänsla: 9/10

Betyg 26 p

”Visst. Rogue-serien var populär, men att återuppväcka den efter fyra års dvala kändes inte som något att slå baklängesvolter över.
Det var i alla fall min uppfattning till jag fick några av modellerna i händerna. Jag imponeras främst över den fina och tajta träffkänslan, men tycker också att mixen av kontroll och förlåtande egenskaper landar riktigt bra i just LS-huvudet.
En relativt välkomnande lågspinnsmodell som inte kräver den allra högsta hastigheten på klubbhuvudet för att verkligen fungera i din bag.”

Eric Franzén, chefredaktör, Svensk Golf om Callaway Rogue ST Max LS

Drivertest 2022:


Text: Svensk Golf • 2022-02-22
UtrustningCallawayCobraDriversDrivertest 2022TaylorMadeUtrustning
Scroll to Top