Årets drivertest gjordes på Dormy Barkarby utanför Stockholm. Foto: Svensk Golf

Utrustning

Drivertest 2022 – Så gjordes testet + Panelen

Hur gjordes årets test, vilket urval av drivers finns med, vilken launchmonitor används och hur smakar kaffet på Dormy? Här hittar du svaren på alla dessa frågor och mer därtill.

Text: Svensk Golf • 2022-02-22 Uppdaterad 2022-02-22

RÄCKER DET MED ATT LÄSA TESTET ELLER BEHÖVER JAG TESTA SJÄLV?

Använd vårt test som värdefull vägledning. och låt våra testresultat, betyg och omdömen ge dig en knuff i rätt riktning. Vi alla är olika och genom att testa klubborna slipper du göra en mindre bra investering. Dessutom är möjligheterna att skräddarsy klubbor efter just din unika sving idag bättre än någonsin tidigare.

FINNS ALLA DRIVERS PÅ DEN SVENSKA MARKNADEN MED I TESTET?

Nej. Vi har endast valt att fokusera på de drivers som lanseras inför säsongen 2022. För omdömen om modeller som lever kvar från fjolårets säsong, från exempelvis tillverkare som Ping, Srixon och Titleist kan du klicka här för att komma till fjolårets drivertest. 

SÅ LÄSER DU TESTET

För varje klubba summerar vi kort den mest intressanta nya teknologi som ligger bakom modellen. Därefter får du under rubriken ”Svensk Golf säger” testredaktionens samlade omdöme om klubban. Det här omdömet baseras på de insikter vi fått från vår testpanel samt den TrackMan-data vi har analyserat. Slutligen ger vi också under rubriken ”För vem?” vägledning kring vilka spelare som drivern kommer att passa bäst för. Även där spelar de insikter vi får från TrackMan-datan stor roll.

VAD SÄTTER VI BETYG PÅ?

Testpanelen har lämnat invidiuella omdömen inom följande tre områden, som också kompletteras med analys av TrackMans uppmätta data från slagen.

Förlåtande: Upplever du att klubban är lätt att slå med? Får du en konsekvent bra bollflykt? Hur grova/bestraffade blir dina missar?

Träffkänsla: Hur upplever du ljudet i träffen? Hur känns träffen i händerna?

Dessutom har vi gett ett betyg i kategorin längd och även här är det insamlade siffror med TrackMan för panelens deltagare som ligger till grund.

I årets test har vi valt att sluta sätta betyg på klubbans utseende och framför istället panelens åsikter om detta under “Svensk Golf säger” när något om klubbhuvudets visuella framtoning är värt att lyfta fram.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


TESTET GENOMFÖRDES INOMHUS

Likt fjolåret har vi slagit läger i Dormys varuhus i Barkarby utanför Stockholm. En utmärkt testmiljö, där vi fick nyttja deras toppfräscha testcenter. Varje slag i testet har fångats av en TrackMan 4 och gett oss utförlig data om klubbans prestanda. Vår blandade panel är som alltid stommen i våra utrustningstest. Årets tio spelare har handicap från 0–25 och svinghastigheter från 76–120 mph, vilket innebär slaglängder mellan 165–290 meter.

VARFÖR SAKNAS SPELARE MED HÖGRE HANDICAP I PANELEN?

Spelarna i panelen är inte tourproffs på något sätt utan har en variation av träffmönster som innebär en viss spridning från klubbhuvudets mitt. Men om vi kryper uppåt i handicap och träffbilden blir ännu mer oregelbunden än så blir det svårt att samla in tillförlitliga medelvärden. Givetvis köper denna grupp av spelare också ny utrustning och vi försöker att belysa utrustningens egenskaper även ur deras perspektiv, när modellen är avsedd för dem. Även denna målgrupp har mycket att vinna på att genomföra en utprovning där flex, vikt, loft och andra parametrar kan anpassas individuellt. 

HAR ALLA SPELARE SLAGIT ALLA KLUBBOR?

Nej. I regel låter vi spelarna testa klubbor ur de kategorier som vänder sig mot deras spelnivå. Vid behov gör vi dock avsteg från detta och breddar underlaget för att samla in specifik data om hur en viss klubba kan reagera sett till önskad skruv, höjd eller hastighet. 

OM MÄTDATAN

Vi har använt oss av marknadsledande enheten TrackMan 4 i testet. Med hjälp av avancerad radarteknologi, som ursprungligen användes inom det militära, kombinerat med höghastighetskamera, mäter TrackMan-enheten hur klubban svingas samt hela bollens flykt och samlar in fler än 25 intressanta värden. Bland annat bollhastighet, spinntal, utgångsvinkel, landningsvinkel, carrylängd och totallängd. Vi har samlat in data med riktiga golfbollar av premiumklass.

STORT TACK TILL Dormy!

Vi vill rikta ett genuint tack till teamet på Dormys varuhus i Barkarby, som lät oss vara i deras fina testcenter under en vecka i januari. Utan deras ovärderliga hjälp och nybryggda morgonkaffe hade testet definitivt inte blivit lika bra!

PANELEN

  • Axel Bridal, handicap 5, svinghastighet 116–120 mph
  • Ola Borggren, handicap 10, svinghastighet 97–101 mph
  • Jonny Bygdeman, handicap 9, svinghastighet 96–100 mph
  • Sofia Cederlund, handicap 2, svinghastighet 86–90 mph
  • Per Duvinger, handicap 10, svinghastighet 95–99 mph
  • Eric Franzén, handicap 8, svinghastighet 96–100 mph
  • Adam Grünerwald, handicap 0, svinghastighet 101–105 mph
  • Stefan Lindbergh, handicap 20, svinghastighet 84–88 mph
  • Emma-Mathilda Steen, handicap 25, svinghastighet 76–80 mph
  • Simone Westerberg, handicap 13, svinghastighet 80–84 mph

Drivertest 2022:


Text: Svensk Golf • 2022-02-22
UtrustningDormyDriversDrivertest 2022Utrustning
Scroll to Top